Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 12 velikih smokava
- 12 kriški parmskog pršuta, tanko narezanih
- 80 g gorgonzole dolce
- 30 ml vrhnja za kuhanje
- 20 ml svježeg mlijeka
- 6 svježih listova kadulje
- sol i papar
- 20 g listova rukole
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica zrelog balzamičnog octa
- 10 g prepečenih oraha
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 190 °C.
- 2. Smokve operite pa s dna odrežite plošku debljine 2 mm da mogu ravno stajati na tanjuru. Svaku omotajte kriškom pršuta pa omotane smokve smjestite u pleh obložen papirom za pečenje.
- 3. U manjem loncu na laganoj vatri zagrijavajte gorgonzolu, vrhnje, mlijeko i kadulju. Miješajte ih dok se gorgonzola potpuno ne otopi pa posolite po ukusu.
- 4. Smokve 6-8 minuta ili dok ne omekšaju zapecite u pećnici, izvadite i nekoliko minuta ostavite odležati. U međuvremenu začinite salatu od rukole.
- 5. Tanjur za posluživanje prelijte s oko 3 žlice umaka od gorgonzole. Gore rasporedite salatu od rukole i 3 smokve. Ukrasite ih prepečenim orasima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira