Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 4 patlidžana
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g bijelog kruha od jučer
  • 200 g izmrvljenog sira brocciu ili naribanog vegetarijanskog talijanskog tvrdog sira i još malo za posluživanje
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 jaje, umućeno
  • prstohvat osušenih čili papričica
  • 50 g oraha, sitno nasjeckanih i još malo dodatak za posluživanje
  • 8 listića bosiljka, nasjeckanih, plus još za posluživanje
  • 1 žličica provansalskog bilja (ili mješavina sušenog timijana i origana)
  • korica 1⁄2 limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja, za kuhanje
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja za posluživanje

Priprema

  • 1. U velikom loncu zakuhajte vodu na srednje jakoj vatri, dodajte cijele patlidžane i kuhajte 10 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohlade.
  • 2. U međuvremenu stavite mlijeko u manju zdjelicu, dodajte kruh i ostavite da se namače 10 minuta.
  • 3. Kada su patlidžani dovoljno hladni da možete njima rukovati, prepolovite ih po dužini i pažljivo izdubite meso pomoću žlice, tako da ostane 5 mm mesa patlidžana do kože (ovo pomaže da patlidžan ostane cijeli). Svaku polovicu patlidžana složite na kuhinjski papir, prerezanom stranom prema dolje, tako da može upiti vlagu.
  • 4. Ocijedite kruh, nježno iz njega istisnite višak tekućine, a zatim ga stavite u veliku zdjelu. Meso patlidžana nasjeckajte na veće komade i dodajte u zdjelu zajedno sa sirom, češnjakom, razmućenim jajetom, sušenim čilijem, orasima, bosiljkom, provansalskim začinskim biljem i koricom limuna. Začinite solju i paprom i dobro promiješajte rukama da se sjedini.
  • 5. Pokapajte kore patlidžana s malo maslinova ulja i začinite solju i paprom. Zatim svaku polovicu ravnomjerno napunite nadjevom i dobro ga utisnite.
  • 6. U većoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte preostalo maslinovo ulje pa pržite patlidžane s nadjevenom stranom prema dolje 5-6 minuta. Nemojte ih pomicati tijekom kuhanja. Pomoću lopatice ili špatule pažljivo ih preokrenite i pržite još 4-5 minuta dok ne porumene. Umjesto pečenja na tavi, možete ih peći u pećnici 30 minuta na 180°C ili 160°C, ovisno o jačini pećnice.
  • 7. Poslužite odmah, ukrašeno nasjeckanim listovima bosiljka, orasima i ribanim sirom, uz malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Povezani recepti

Vidi sve