Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recept iz: Ainsley Harriott
Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.
Sastojci
- 4 patlidžana
- 200 ml mlijeka
- 150 g bijelog kruha od jučer
- 200 g izmrvljenog sira brocciu ili naribanog vegetarijanskog talijanskog tvrdog sira i još malo za posluživanje
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 jaje, umućeno
- prstohvat osušenih čili papričica
- 50 g oraha, sitno nasjeckanih i još malo dodatak za posluživanje
- 8 listića bosiljka, nasjeckanih, plus još za posluživanje
- 1 žličica provansalskog bilja (ili mješavina sušenog timijana i origana)
- korica 1⁄2 limuna
- 2 žlice maslinovog ulja, za kuhanje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja za posluživanje
Priprema
- 1. U velikom loncu zakuhajte vodu na srednje jakoj vatri, dodajte cijele patlidžane i kuhajte 10 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohlade.
- 2. U međuvremenu stavite mlijeko u manju zdjelicu, dodajte kruh i ostavite da se namače 10 minuta.
- 3. Kada su patlidžani dovoljno hladni da možete njima rukovati, prepolovite ih po dužini i pažljivo izdubite meso pomoću žlice, tako da ostane 5 mm mesa patlidžana do kože (ovo pomaže da patlidžan ostane cijeli). Svaku polovicu patlidžana složite na kuhinjski papir, prerezanom stranom prema dolje, tako da može upiti vlagu.
- 4. Ocijedite kruh, nježno iz njega istisnite višak tekućine, a zatim ga stavite u veliku zdjelu. Meso patlidžana nasjeckajte na veće komade i dodajte u zdjelu zajedno sa sirom, češnjakom, razmućenim jajetom, sušenim čilijem, orasima, bosiljkom, provansalskim začinskim biljem i koricom limuna. Začinite solju i paprom i dobro promiješajte rukama da se sjedini.
- 5. Pokapajte kore patlidžana s malo maslinova ulja i začinite solju i paprom. Zatim svaku polovicu ravnomjerno napunite nadjevom i dobro ga utisnite.
- 6. U većoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte preostalo maslinovo ulje pa pržite patlidžane s nadjevenom stranom prema dolje 5-6 minuta. Nemojte ih pomicati tijekom kuhanja. Pomoću lopatice ili špatule pažljivo ih preokrenite i pržite još 4-5 minuta dok ne porumene. Umjesto pečenja na tavi, možete ih peći u pećnici 30 minuta na 180°C ili 160°C, ovisno o jačini pećnice.
- 7. Poslužite odmah, ukrašeno nasjeckanim listovima bosiljka, orasima i ribanim sirom, uz malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira