Mini dauphinoise krumpiri

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.

 

Sastojci

  • Oprema: Trebat će vam osam metalnih kalupa za puding.
  • Sastojci
  • 30g maslaca, rastopljenog
  • 300ml slatkog vrhnja
  • 1 češanj češnjaka, smrvljeni
  • 115g zrelog čedara, naribanog
  • 700g krumpira srednje veličine, oguljenih i narezanih na tanke kriške
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Rastopljenim maslacem premažite osam metalnih kalupa za puding. Izrežite papir za pečenje na osam malih kvadrata te ih stavite u kalupe.
  • 2. U vrču pomiješajte slatko vrhnje i češnjak i začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
  • 3. Pola sira rasporedite po kalupima. Stavite krišku krumpira na vrh, pa izlijte malo vrhnja s češnjakom. Nastavite redati krumpire i vrhnje, pritom dodajući malo soli i papra između slojeva.
  • 4. Kalupe čvrsto prekrijte folijom. Stavite kalupe na pliticu za pečenje s folijom prema gore i pecite 30 minuta.
  • 5. Uklonite foliju i pospite preostali sir po vrhu. Pecite bez folije još 15-20 minuta dok se krumpiri ne ispeku, a sir ne bude zlatnosmeđ.
  • 6. Ostavite ih u kalupu par minuta dok krčkanje ne stane, pa lopaticom prođite po rubu kako biste mogli iskrenuti. Uklonite kalup i papir. Poslužite toplo.

Povezani recepti

Vidi sve