Prutići od halloumija
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 2 x 250 g sira halloumi u komadu, svaki narezan na 12 prutića
- 75 g glatkog brašna
- 2 žličice paprike
- 3 žličice češnjaka u prahu
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
- 1,5 litra biljnog ulja, za prženje
- sol
- 75 ml kiselog vrhnja
- veliki prstohvat krupne soli
- 1 žličica za’atara
- velika šaka svježe metvice, grubo nasjeckane
- 1 žličica ljuskica čilija
- 20 g zrnaca nara
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 170 °C ili 150 °C s kruženjem zraka.
- 2. Sir osušite čistom kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom.
- 3. Na tanjuru dobro pomiješajte brašno, papriku, češnjak i malo soli. U dubokom tanjuru umutite jaja. Pripremite dovoljno velik pleh da na njega posložite sve prutiće. Sir najprije umočite u umućena jaja, pa obložite brašnom i premjestite na pleh. Provjerite jeste li ih ravnomjerno obložili. Obložene prutiće sira vratite u jaja, pa brašno, za drugi sloj.
- 4. U dubokom loncu na jakoj vatri zagrijte ulje. Ako imate kuhinjski termometar, zagrijte ga na 150 °C za lagano prženje u dubokom ulju. Ako nemate termometar, u ulje ubacite grudicu brašna da provjerite je li dovoljno vruće. Ulje je spremno za prženje kad brašno ispliva na površinu. OPREZ: vrelo ulje može biti vrlo opasno. Ne ostavljajte ga bez nadzora.
- 5. Smanjite vatru pa u tavu spustite nekoliko prutića sira, ne previše, da imaju dovoljno prostora. Nemojte pretrpati tavu da ne snizite temperaturu ulja. Prutiće pržite 2-3 minute, dok lijepo ne porumene. Gotove prutiće vadite grabilicom i slažite na pleh. Pleh s prutićima premjestite u pećnicu da sir ostane topao, a korica hrskava. Prutiće pržite u više navrata, a dok ne završite, držite ih u toploj pećnici.
- 6. Kad su svi prutići spremni za posluživanje, pokapajte ih kiselim vrhnjem te pospite solju, za’atarom, metvicom i čilijem. Po vrhu razbacajte zrnca nara.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira