Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 150 g gorgonzole dolce, narezane na kockice
- 30 g parmigiano-reggiana, naribanog
- 70 ml mlijeka
- 30 ml vrhnja za kuhanje
- 15 g neslanog maslaca
- 15 g glatkog brašna
- 80 g salame Felino, narezane na kockice
- 200 g kukuruzne krupice za palentu
- 600 ml vode
- 1 grančica kadulje
- 1 grančica ružmarina
- sol i papar
Priprema
- 1. U loncu zakuhajte vodu pa dodajte začinsko bilje i prstohvat soli.
- 2. Iz vode izvadite začinsko bilje pa uz neprestano miješanje postupno usipajte kukuruznu krupicu za palentu. Pustite da zavri pa je još 3-5 minuta krčkajte i po potrebi dosolite.
- 3. Palentu izlijte u pleh s višim stranicama (visine najmanje 5 cm). Ravnomjerno je rasporedite pa ostavite da se ohladi i stegne. Iz stegnute palente izrezivačem promjera 3 cm izrežite što više zasebnih košarica pa im grabilicom za voće izdubite vrh.
- 4. U loncu otopite maslac pa dodajte brašno i pirjajte ga 2 minute. Uz neprestano miješanje postupno ulijevajte mlijeko i vrhnje. Pustite da zavru i još ih 5 minuta kuhajte. Sklonite ih s vatre pa umiješajte gorgonzolu i parmezan. Miješajte ih dok se ne otope. Kad se umak ohladi, stegnite ga u hladnjaku. Stegnutim umakom napunite slastičarsku vrećicu s nastavkom po izboru.
- 5. Zagrijte neprianjajuću tavu pa kad je vruća 4-5 minuta prepecite salamu da postane hrskava. Salamu vadite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
- 6. Košarice od palente premjestite na pleh obložen papirom za pečenje, udubine napunite salamom Felino pa na vrh istisnite umak od gorgonzole.
- 7. Pećnicu zagrijte na 220 °C pa 6-8 minuta zapecite košarice od palente.
- 8. Košarice premjestite na pladanj za posluživanje pa ih po vrhu ukrasite razbacanim listićima začinskog bilja po želji.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira