Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.

Sastojci

  • 150 g gorgonzole dolce, narezane na kockice
  • 30 g parmigiano-reggiana, naribanog
  • 70 ml mlijeka
  • 30 ml vrhnja za kuhanje
  • 15 g neslanog maslaca
  • 15 g glatkog brašna
  • 80 g salame Felino, narezane na kockice
  • 200 g kukuruzne krupice za palentu
  • 600 ml vode
  • 1 grančica kadulje
  • 1 grančica ružmarina
  • sol i papar

Priprema

  • 1. U loncu zakuhajte vodu pa dodajte začinsko bilje i prstohvat soli.
  • 2. Iz vode izvadite začinsko bilje pa uz neprestano miješanje postupno usipajte kukuruznu krupicu za palentu. Pustite da zavri pa je još 3-5 minuta krčkajte i po potrebi dosolite.
  • 3. Palentu izlijte u pleh s višim stranicama (visine najmanje 5 cm). Ravnomjerno je rasporedite pa ostavite da se ohladi i stegne. Iz stegnute palente izrezivačem promjera 3 cm izrežite što više zasebnih košarica pa im grabilicom za voće izdubite vrh.
  • 4. U loncu otopite maslac pa dodajte brašno i pirjajte ga 2 minute. Uz neprestano miješanje postupno ulijevajte mlijeko i vrhnje. Pustite da zavru i još ih 5 minuta kuhajte. Sklonite ih s vatre pa umiješajte gorgonzolu i parmezan. Miješajte ih dok se ne otope. Kad se umak ohladi, stegnite ga u hladnjaku. Stegnutim umakom napunite slastičarsku vrećicu s nastavkom po izboru.
  • 5. Zagrijte neprianjajuću tavu pa kad je vruća 4-5 minuta prepecite salamu da postane hrskava. Salamu vadite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
  • 6. Košarice od palente premjestite na pleh obložen papirom za pečenje, udubine napunite salamom Felino pa na vrh istisnite umak od gorgonzole.
  • 7. Pećnicu zagrijte na 220 °C pa 6-8 minuta zapecite košarice od palente.
  • 8. Košarice premjestite na pladanj za posluživanje pa ih po vrhu ukrasite razbacanim listićima začinskog bilja po želji.

Povezani recepti

Vidi sve