Piletina u korejskom stilu

Piletina u korejskom stilu

Opis

Začinite svoj vikend reskim pečenjemJamieja Olivera nadahnutim Azijom, uz koji ide čudesno ljepljiva kimchi marinada i živahni kupus. Ubacite to u predivno lagan i pjenast kokosov bao za savršeni zalogaj.  

Priprema

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Tostirajte sjemenke sezama u suhoj tavi za pečenje 3 do 5 minuta ili dok ne postanu zlatne boje i orašaste.
  3. Stavite kimchi, gochujang, sojin umak, rižin ocat i 2 žlice sjemenki sezama u blender te izmiksajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. Stavite pile u posudu za pečenje odgovarajuće veličine. Prelijte jednu trećinu marinade po piletu i utrljajte je u sve pregibe i otvore. Pecite 1 sat i 20 minuta ili dok sve ne postane mekano i dobro pečeno.  
  5. Dodajte med preostaloj marinadi i brzo promiješajte dok se ne poveže. Ulijte polovicu u malu posudu i ostavite po strani. To će vam biti umak za umakanje. Ostatak umaka sačuvajte za glazuru.
  6. Za peciva, izrežite kvadrate veličine 12 x 8 cm papira za pečenje i svaki natrljajte s malo sezamovog ulja kako se peciva ne bi zalijepila. Ulijte kokosovo mlijeko u veliku zdjelu za miješanje, a zatim dodajte brašno i dobar prstohvat morske soli. Počnite miješati vilicom, a zatim mijesite rukama dok ne dobijete mekano, glatko tijesto – ili sve obradite u mikseru.
  7. Prebacite tijesto na radnu površinu posipanu brašnom te ga zarolajte u oblik kobasice. Podijelite na četiri dijela,  a zatim svaki komad prerežite na tri kako biste dobili 12 komada jednake veličine te svaki zarolajte u kuglicu. Jednu po jednu kuglicu valjkom izvaljajte u ovale veličine 10 cm x 12 cm. Namašćene štapiće postavite po sredini poput šarki, presavijte tijesto na pola i izvucite štapiće. Svako pecivo postavite na kvadratić papira za pečenje i spremno je za kuhanje na pari.
  8. Izvadite pile iz pećnice i isključite je. Žlicom prelijte glazuru koju ste sačuvali kako biste napravili još jedan ljepljivi sloj te odozgo posipajte preostale sjemenke sezama. Prebacite ga na pladanj i vratite u pećnicu kako bi ostalo toplo i kako bi se glazura stisnula dok vi pečete peciva.
  9. Radite u turama, stavite peciva na kvadratićima papira u veliku posudu za kuhanje na pari od bambusa i poklopite. Postavite posudu za kuhanje na pari nad veliku tavu za pečenje ili wok napunjen s 300ml kipuće vode i kuhajte na pari 8 do 10 minuta ili dok ne postane mekano i sasvim kuhano.
  10. Za salatu, očistite mrkvu, podrežite mladi luk i čili (izvadite sjemenke ako želite), bok choi i kupus. Sitno naribajte koricu i iscijedite sok limeta u zdjelu za posluživanje, dodajte sezamovo ulje i dobar prstohvat gochugarua. Sitno nasjeckajte sve sastojke salate, prebacite ih u zdjelu za posluživanje te rukama promiješajte kako bi pokupila dressing.
  11. Narežite pile i poslužite uz peciva od kokosa, salatu i preostali umak.

Sastojci

  • 1 šaka sjemenki sezama (200g)
  • 250g kimchija
  • 2 žlice paste gochujang
  • 2 žlice sojinog umaka s manje soli
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1.4 kg cijelo pile iz slobodnog uzgoja
  • 2 žlice tekućeg meda

PECIVA

  • sezamovo ulje
  • 1 x 400 g limenka nemasnog kokosovog mlijeka
  • 2 limenke kokosovog mlijeka pune samodižućeg brašna (500g), plus dodatno za posipanje

SALATA OD KUPUSA

  • 2 mrkve
  • 4 mlada luka
  • 2 svježa crvena čilija
  • 1 bok choi
  • ½ kineskog kupusa
  • 2 limete
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • ½ žličice gochugaru (korejski crveni papar u prahu)

Povezani recepti