Terina s lososom i šparogama
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 150 g filetiranog svježeg lososa
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 7 debljih stabljika šparoga
- 350 g narezanog dimljenog lososa
- 200 g punomasnog svježeg sira
- 75 g maslaca sobne temperature
- 1 čajna žličica svježe usitnjenog vlasca
- 2 čajne žličice limunova soka.
Priprema
- 1. Zagrijati pećnicu na 180° C
- 2. Staviti svježi losos na četvrtastu foliju. Posoliti i popapriti. Preklopite foliju da sve izgleda kao „paketić“. Peći u pećnici 12-15 minuta, odnosno do trenutka kada izblijedi intenzivna narančasto-ružičasta boja lososovog mesa. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
- 3. Sa šparoga odstranite drvenasti dio stabljike a ostatak stavite na kuhanje u vrelu vodu (3-4 minute). Nakon toga šparoge stavite u posudu s ledom kako bi zadržale svoju lijepu, svježu zelenu boju.
- 4. Štrucu tanko namažite uljem i dvostruko omotajte prozirnom folijom. Otvorite paket dimljenog lososa i pažljivo razdvojite komade. Meso režite tako da zauzmu cjelokupni prostor tepsije a jedan komad ostavite za kraj.
- 5. Preostalu količinu dimljenog lososa pomiješajte s drugim lososom i stavite u sjeckalicu (blender) . Dodajte punomasni sir, maslac, vlasac i limunov sok.
- 6. Polovicu dobivene smjese staviti na lososom obloženu posudu, po tome posložite kuhane šparoge i završite složenac s ostatkom smjese lososa i dodataka. Na kraju, na vrh dodajte ostavljeni komad dimljenog lososa.
- 7. Prekrijte sve s prozirnom folijom i stavite u hladnjak na dulji period (čak i do dva dana) ili ako ga trebate ranije, postupak lakšeg rezanja možete ubrzati tako što ćete ga staviti u zamrzivač na pola sata.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nadiya Hussain
Košarice s paštetom od dimljene skuše i zelenim chutneyjem od ananasa
Recepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Adam Liaw
Sporo kuhana riba amadai s crnim tartufom
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune
Recepti Donal Skehan
Riba s kurkumom i koprom na vijetnamski način
Recepti Carpaccio od tune