Za dobro pripremljenu ribu u tijestu ne morate imati četverosatni recept - pripremite lososa s crvenim pestom prema receptu Mary Berry! 

Sastojci

  • Povrće:
  • 3 crvene paprike,
  • 2 crvena luka, 3 tikvice,
  • 3 žlice maslinova ulja.
  • Za losos „en croute“:
  • 2 pakiranja lisnatog tijesta od 320 g,
  • 1 kg lososa u komadu (iz sredine lososa),
  • 3 žlice pesta,
  • 1 jaje.
  • Umak:
  • 600 ml vrhnja za kuhanje,
  • sok jednog limuna, 
  • 4 žlice pesta rajčice,
  • 4 žlice sjeckanog bosiljka.

Priprema

  • Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva.
  • Prepoloviti paprike, očistiti od sjemenki i stabljike. Usitniti i ostalo povrće na srednje krupne komade (debljine 1,5 cm).
  • Staviti povrće u nauljenu posudu za pečenje i staviti u pećnicu na 20 – 25 minuta, ili dok povrće ne omekša. Kada je gotovo, pokriti s prozirnom folijom koja će omogućiti da se kožica s paprike lakše oguli kada se povrće ohladi. Oguljenu papriku usitniti na komadiće.
  • Za losos „en croute“ zagrijte veću posudu u kojoj ćete ga pripremati.
  • Razvaljajte tijesto da bude 2,5-3 cm veće od lososa. Stavite ga na papir za pečenje kako biste kasnije mogli lakše manipulirati s njim. Centrirajte losos na tijesto, premažite pestom i na meso pažljivo posložite sve pripremljeno povrće. Viškove tijesta (osim onih 3 cm) oko lososa namažite s razmućenim jajetom.
  • Razvaljajte drugo tijesto i preklopite ga preko lososa. Pažljivo stisnite rubove da se spoje s donjim dijelom, a viškove odrežite. Od njih možete napraviti dekoracije koje će se zalijepiti po vrhu „štruce“. Sve dobro namažite s jajetom.
  • Pažljivo (pomoću papira) stavite losos u pećnicu i pecite 35-40 minuta ili dok tijesto sa svih strana ne poprimi zlatno žutu boju. Nakon što ga izvadite iz pećnice, neka se hladi na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.
  • Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za kuhanje te dodajte sok jednog limuna i pesto. Maknite s plamena i prije posluživanja umiješajte sitno sjeckani bosiljak.
  • Losos izrežite na šnite te poslužite s umakom.

Povezani recepti

Vidi sve