Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Povrće:
- 3 crvene paprike,
- 2 crvena luka, 3 tikvice,
- 3 žlice maslinova ulja.
- Za losos „en croute“:
- 2 pakiranja lisnatog tijesta od 320 g,
- 1 kg lososa u komadu (iz sredine lososa),
- 3 žlice pesta,
- 1 jaje.
- Umak:
- 600 ml vrhnja za kuhanje,
- sok jednog limuna,
- 4 žlice pesta rajčice,
- 4 žlice sjeckanog bosiljka.
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva.
- 2. Prepoloviti paprike, očistiti od sjemenki i stabljike. Usitniti i ostalo povrće na srednje krupne komade (debljine 1,5 cm).
- 3. Staviti povrće u nauljenu posudu za pečenje i staviti u pećnicu na 20 – 25 minuta, ili dok povrće ne omekša. Kada je gotovo, pokriti s prozirnom folijom koja će omogućiti da se kožica s paprike lakše oguli kada se povrće ohladi. Oguljenu papriku usitniti na komadiće.
- 4. Za losos „en croute“ zagrijte veću posudu u kojoj ćete ga pripremati.
- 5. Razvaljajte tijesto da bude 2,5-3 cm veće od lososa. Stavite ga na papir za pečenje kako biste kasnije mogli lakše manipulirati s njim. Centrirajte losos na tijesto, premažite pestom i na meso pažljivo posložite sve pripremljeno povrće. Viškove tijesta (osim onih 3 cm) oko lososa namažite s razmućenim jajetom.
- 6. Razvaljajte drugo tijesto i preklopite ga preko lososa. Pažljivo stisnite rubove da se spoje s donjim dijelom, a viškove odrežite. Od njih možete napraviti dekoracije koje će se zalijepiti po vrhu „štruce“. Sve dobro namažite s jajetom.
- 7. Pažljivo (pomoću papira) stavite losos u pećnicu i pecite 35-40 minuta ili dok tijesto sa svih strana ne poprimi zlatno žutu boju. Nakon što ga izvadite iz pećnice, neka se hladi na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.
- 8. Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za kuhanje te dodajte sok jednog limuna i pesto. Maknite s plamena i prije posluživanja umiješajte sitno sjeckani bosiljak.
- 9. Losos izrežite na šnite te poslužite s umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nadiya Hussain
Košarice s paštetom od dimljene skuše i zelenim chutneyjem od ananasa
Recepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Adam Liaw
Sporo kuhana riba amadai s crnim tartufom
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune
Recepti Donal Skehan
Riba s kurkumom i koprom na vijetnamski način
Recepti Carpaccio od tune