Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Ainsley Harriot je engleski kuhar, podrijetlom s Jamajke, a inspirirat će vas netradicionalnom pripremom svakodnevnih namirnica.

Sastojci

  • Sastojci
  • 400 g linguina ili špageta
  • 300 g dagnji
  • 200 g školjki
  • 50 ml suhog bijelog vina
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo za podlijevanje
  • 2 režnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
  • 2 inćuna, sitno nasjeckana
  • 1 crvena čili papričica očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
  • 200 g cherry rajčica
  • 275 g sirovih kraljevskih kozica, oguljenih
  • 4 velike kuhane kraljevske kozice ili škampa, neoguljeni (po želji)
  • 1 limun s koricom i za cijeđenje
  • 3 žlice svježeg peršina, grubo nasjeckanog, plus dodatak za posluživanje
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • Dagnje operite tako da ih izribate u hladnoj vodi i uklonite „bradu”. Čvrsto udarite o radnu ploču ili dasku i uklonite sve što ostane otvoreno.
  • Stavite veliki lonac posoljene vode na srednji plamen i pustite da uzavre. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
  • U međuvremenu zagrijte poklopljeni lonac na srednje jakoj vatri i dodajte dagnje, školjke i vino, poklopite i kuhajte, te redovito protresite lonac 2-3 minute ili dok se dagnje i školjke ne otvore. Maknite s vatre i ulijte u cjedilo iznad zdjele kako biste sačuvali tekućinu od kuhanja – uklonite sve dagnje koje se nisu otvorile. Kad se dovoljno ohlade, izvadite meso iz tri četvrtine dagnji i školjki. Ostavite vodu od kuhanja i preostale morske plodove u školjkama.
  • Zagrijte ulje u velikoj, dubokoj tavi. Inćune, češnjak i čili pržite 30 sekundi dok ne zacvrče i zamirišu, te usitnite inćune drvenom žlicom. Dodajte kozice i 4 žlice tekućine od dagnji i kuhajte 3-4 minute dok ne porumene. Dodajte kuhane kraljevske kozice/škampe i rajčice, te kuhajte još 1-2 minute. Umiješajte dagnje, školjke da se zagriju.
  • Ocijedite tjesteninu i ubacite u umak lagano miješajući da se sjedini, dodajući još jednu žlicu tekućine za kuhanje da se opusti ako je potrebno. Prelijte s malo maslinovog ulja, umiješajte koricu limuna, ocijeđeni sok i polovicu peršina i miješajte na laganoj vatri 30 sekundi. Provjerite ima li dovoljno začina i podijelite ih u zagrijane zdjelice za tjesteninu, sa škampom na vrhu svake porcije, posipane s još peršina i mljevenim crnim paprom.

Povezani recepti

Vidi sve