Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recept iz: Ainsley Harriott
Ainsley Harriot je engleski kuhar, podrijetlom s Jamajke, a inspirirat će vas netradicionalnom pripremom svakodnevnih namirnica.
Sastojci
- Sastojci
- 400 g linguina ili špageta
- 300 g dagnji
- 200 g školjki
- 50 ml suhog bijelog vina
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo za podlijevanje
- 2 režnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
- 2 inćuna, sitno nasjeckana
- 1 crvena čili papričica očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
- 200 g cherry rajčica
- 275 g sirovih kraljevskih kozica, oguljenih
- 4 velike kuhane kraljevske kozice ili škampa, neoguljeni (po želji)
- 1 limun s koricom i za cijeđenje
- 3 žlice svježeg peršina, grubo nasjeckanog, plus dodatak za posluživanje
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- Dagnje operite tako da ih izribate u hladnoj vodi i uklonite „bradu”. Čvrsto udarite o radnu ploču ili dasku i uklonite sve što ostane otvoreno.
- Stavite veliki lonac posoljene vode na srednji plamen i pustite da uzavre. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
- U međuvremenu zagrijte poklopljeni lonac na srednje jakoj vatri i dodajte dagnje, školjke i vino, poklopite i kuhajte, te redovito protresite lonac 2-3 minute ili dok se dagnje i školjke ne otvore. Maknite s vatre i ulijte u cjedilo iznad zdjele kako biste sačuvali tekućinu od kuhanja – uklonite sve dagnje koje se nisu otvorile. Kad se dovoljno ohlade, izvadite meso iz tri četvrtine dagnji i školjki. Ostavite vodu od kuhanja i preostale morske plodove u školjkama.
- Zagrijte ulje u velikoj, dubokoj tavi. Inćune, češnjak i čili pržite 30 sekundi dok ne zacvrče i zamirišu, te usitnite inćune drvenom žlicom. Dodajte kozice i 4 žlice tekućine od dagnji i kuhajte 3-4 minute dok ne porumene. Dodajte kuhane kraljevske kozice/škampe i rajčice, te kuhajte još 1-2 minute. Umiješajte dagnje, školjke da se zagriju.
- Ocijedite tjesteninu i ubacite u umak lagano miješajući da se sjedini, dodajući još jednu žlicu tekućine za kuhanje da se opusti ako je potrebno. Prelijte s malo maslinovog ulja, umiješajte koricu limuna, ocijeđeni sok i polovicu peršina i miješajte na laganoj vatri 30 sekundi. Provjerite ima li dovoljno začina i podijelite ih u zagrijane zdjelice za tjesteninu, sa škampom na vrhu svake porcije, posipane s još peršina i mljevenim crnim paprom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache