Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Junetina:
  • 1 kg junećeg filea (u komadu)
  • Sol i papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Umak:
  • 2 glavice češnjaka
  • 150 ml majoneze
  • 150 punomasnog kiselog vrhnja
  • ½ čajne žličice šećera
  • 2 žlice senfa

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  • 2. Obilno začinite meso s uljem, solju i paprom.
  • 3. Zagrijte veliki posudu i smjestite meso na laganu vatru. Ispecite sa svih strana nekoliko minuta dok ne dobije lijepu smećkastu boju. Ovim postupkom zatvaramo pore na mesu i spremno je za daljnju termičku obradu.
  • 4. Centrirajte meso u sredinu posude za pečenje. Sa svake strane stavite glavicu neočišćenog ali obilno nauljenog češnjaka. Treba odvojiti samo one ljuskice koje se mogu skinuti golom rukom. Pecite između 20 i 23 minute (zavisi o debljini mesa).
  • 5. Kada je meso pečeno, izvadite ga, umotajte u aluminijsku foliju i pustite da se malo „odmori“.
  • 6. Ako ćete poslužiti toplo, tada je meso spremno za petnaestak minuta po vađenju iz pećnice. Ako ćete posluživati hladno, tada ga pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga tek onda zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak.
  • 7. Za umak, prepolovite pečene glavice češnjaka i rukom istisnite sadržaj u obliku paste. Dodajte majonezu, kiselo vrhnje i šećer.
  • 8. Blenderom napravite glatki pire. Dodajte senf. Ohladite i poslužite uz meso.
  • 9. Meso izrežite neposredno prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve