Opis

POSTUPAK:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Obilno začinite meso s uljem, solju i paprom.
  3. Zagrijte veliki posudu i smjestite meso na laganu vatru. Ispecite sa svih strana nekoliko minuta dok ne dobije lijepu smećkastu boju. Ovim postupkom zatvaramo pore na mesu i spremno je za daljnju termičku obradu.
  4. Centrirajte meso u sredinu posude za pečenje. Sa svake strane stavite glavicu neočišćenog ali obilno nauljenog češnjaka. Treba odvojiti samo one ljuskice koje se mogu skinuti golom rukom. Pecite između 20 i 23 minute (zavisi o debljini mesa).
  1. Kada je meso pečeno, izvadite ga, umotajte u aluminijsku foliju i pustite da se malo „odmori“.
  2. Ako ćete poslužiti toplo, tada je meso spremno za petnaestak minuta po vađenju iz pećnice. Ako ćete posluživati hladno, tada ga pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga tek onda zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak.
  3. Za umak, prepolovite pečene glavice češnjaka i rukom istisnite sadržaj u obliku paste. Dodajte majonezu, kiselo vrhnje i šećer.
  4. Blenderom napravite glatki pire. Dodajte senf. Ohladite i poslužite uz meso.
  5. Meso izrežite neposredno prije posluživanja.

Sastojci

Junetina:

  • 1 kg junećeg filea (u komadu)
  • Sol i papar
  • 2 žlice maslinovog ulja

Umak:

  • 2 glavice češnjaka
  • 150 ml majoneze
  • 150 punomasnog kiselog vrhnja
  • ½ čajne žličice šećera
  • 2 žlice senfa

Povezani recepti