Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 10 x 125 g filetiranog lososa s kožom
  • sol
  • crni papar
  • 20 kom. svježih šparoga
  • 5 kom. prepeličjih jaja
  • Umak:
  • 1 žlica kopra
  • 1 žlica vlasca
  • 1 žlica usitnjenih listića mente
  • 1 žlica usitnjenog, svježeg peršinovog lista
  • 100 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 100 g punomasnog grčkog jogurta
  • 150 ml light majoneze
  • 1 čajna žličica šećera
  • ½ soka od limuna

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  • 2. Poslagati filete lososa s međusobnim razmakom u maslacem namazanu tepsiju. Pospite paprom. Čvrsto prekrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta, odnosno dok ne izblijedi žarko narančasto-ružičasta boja lososa. Kada je gotovo, skinite foliju da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ponovno umotajte u foliju i stavite u hladnjak na daljnje hlađenje.
  • 3. U vreloj vodi prokuhati šparoge (oko 3 minute). Kako bi zadržale svoju svježu zelenu boju, iz kipuće vode ih odmah premjestite u posudu s ledom.
  • 4. U maloj posudi skuhajte prepeličja jaja. Dovoljno ih je kuhati dvije minute u kipućoj vodi. I njih premjestite odmah u hladnu vodu kako bi se spriječio daljnji utjecaj visoke temperature ali i kako bi se lakše odvojila ljuska jaja.
  • 5. U blender stavite sve navedene sastojke za umak te ih zajedno usitnite i miješajte dok ne bude glatka smjesa. Po ukusu dodajte soli i papra.
  • 6. Prije serviranja na svaki komad lososa stavite žlicu umaka, dva komada šparoga i pola prepeličjeg jaja.
  • 7. Preostali umak poslužite u zdjelici.

Povezani recepti

Vidi sve