Opis
POSTUPAK:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Poslagati filete lososa s međusobnim razmakom u maslacem namazanu tepsiju. Pospite paprom. Čvrsto prekrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta, odnosno dok ne izblijedi žarko narančasto-ružičasta boja lososa. Kada je gotovo, skinite foliju da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ponovno umotajte u foliju i stavite u hladnjak na daljnje hlađenje.
- U vreloj vodi prokuhati šparoge (oko 3 minute). Kako bi zadržale svoju svježu zelenu boju, iz kipuće vode ih odmah premjestite u posudu s ledom.
- U maloj posudi skuhajte prepeličja jaja. Dovoljno ih je kuhati dvije minute u kipućoj vodi. I njih premjestite odmah u hladnu vodu kako bi se spriječio daljnji utjecaj visoke temperature ali i kako bi se lakše odvojila ljuska jaja.
- U blender stavite sve navedene sastojke za umak te ih zajedno usitnite i miješajte dok ne bude glatka smjesa. Po ukusu dodajte soli i papra.
- Prije serviranja na svaki komad lososa stavite žlicu umaka, dva komada šparoga i pola prepeličjeg jaja. Preostali umak poslužite u zdjelici.
Sastojci
Sastojci:
- 10 x 125 g filetiranog lososa s kožom
- sol
- crni papar
- 20 kom. svježih šparoga
- 5 kom. prepeličjih jaja
Umak:
- 1 žlica kopra
- 1 žlica vlasca
- 1 žlica usitnjenih listića mente
- 1 žlica usitnjenog, svježeg peršinovog lista
- 100 g punomasnog kiselog vrhnja
- 100 g punomasnog grčkog jogurta
- 150 ml light majoneze
- 1 čajna žličica šećera
- ½ soka od limuna