Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 10 x 125 g filetiranog lososa s kožom
- sol
- crni papar
- 20 kom. svježih šparoga
- 5 kom. prepeličjih jaja
- Umak:
- 1 žlica kopra
- 1 žlica vlasca
- 1 žlica usitnjenih listića mente
- 1 žlica usitnjenog, svježeg peršinovog lista
- 100 g punomasnog kiselog vrhnja
- 100 g punomasnog grčkog jogurta
- 150 ml light majoneze
- 1 čajna žličica šećera
- ½ soka od limuna
Priprema
- 1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- 2. Poslagati filete lososa s međusobnim razmakom u maslacem namazanu tepsiju. Pospite paprom. Čvrsto prekrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta, odnosno dok ne izblijedi žarko narančasto-ružičasta boja lososa. Kada je gotovo, skinite foliju da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ponovno umotajte u foliju i stavite u hladnjak na daljnje hlađenje.
- 3. U vreloj vodi prokuhati šparoge (oko 3 minute). Kako bi zadržale svoju svježu zelenu boju, iz kipuće vode ih odmah premjestite u posudu s ledom.
- 4. U maloj posudi skuhajte prepeličja jaja. Dovoljno ih je kuhati dvije minute u kipućoj vodi. I njih premjestite odmah u hladnu vodu kako bi se spriječio daljnji utjecaj visoke temperature ali i kako bi se lakše odvojila ljuska jaja.
- 5. U blender stavite sve navedene sastojke za umak te ih zajedno usitnite i miješajte dok ne bude glatka smjesa. Po ukusu dodajte soli i papra.
- 6. Prije serviranja na svaki komad lososa stavite žlicu umaka, dva komada šparoga i pola prepeličjeg jaja.
- 7. Preostali umak poslužite u zdjelici.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nadiya Hussain
Košarice s paštetom od dimljene skuše i zelenim chutneyjem od ananasa
Recepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Adam Liaw
Sporo kuhana riba amadai s crnim tartufom
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune
Recepti Donal Skehan
Riba s kurkumom i koprom na vijetnamski način
Recepti Carpaccio od tune