Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 1,8 – 2,0 kg otkoštene šunke
- 2 lovorova lista
- 1 luk
- 6 zrna papra
- Glazura:
- 3 žlice javorova sirupa
- 1 žličica engleskog senfa u prahu
- 3 žlice light muscovado šećera
- Marelice i đumbir:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 luka, sitno isjeckati
- 1 usitnjeni režanj češnjaka
- 400 g sušenih marelica
- 2 svježe, hrskave jabuke, oguljene s izvađenim sjemenkama (razrezane)
- 100 g light muscovado šećera
- 200 ml jabučnog octa
- 5 žličica naribanog đumbira
- 2 crvene paprike, usitnjene
- 2 naranče (sok i korica)
- 8 žlica javorova sirupa
Priprema
- 1. Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva.
- 2. Smjestite meso u duboku posudu, dodajte lovorov list, luk i papar. Dolijte vode da sve bude prekriveno. Pokrijte s poklopcem i pustite da provrije. Potom premjestite u pećnicu i kuhajte dok ne omekša. (Za ovo jelo trebate posudu u kojoj se može kuhati na štednjaku ali i u pećnici.)
- 3. Podignite temperaturu pećnice na 220 stupnjeva.
- 4. Kada je meso gotovo, izvadite ga i oštrim nožem odvojite kožicu a da pri tomu sloj masnoće koji se nalazi neposredno ispod nje ostane netaknut. Premjestite meso u manju posudu za pečenje.
- 5. Pomiješajte sastojke za glazuru i prelijte preko masnoće (mesa) i vratite u pećnicu na 20 – 25 minuta dok ne postane zlatno smećkaste boje.
- 6. Posljednji dio je priprema chutneyja. Na ulju dinstati sitno sjeckani luk dok ne postane staklast ali ne i smeđ. Dodati sve ostale navedene sastojke i dinstati desetak minuta ili dok marelice ne postanu mekane a cijela smjesa nalik na pulpu.
- 7. Ako ovaj specijalitet odlučite poslužiti hladan, tada se chutney mora staviti u steriliziranu staklenku s mogućnošću hermetičkog zatvaranja poklopca.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Svinjetina s ljepljivom sojom i đumbirom
Recepti Mark Moriarty
Rolice sa svinjskom kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Svinjetina s majčinom dušicom i češnjakom na naglo s raspucanim rajčicama i krumpirom pečenim na malteški
Recepti Michel Albert Roux
Hamburger od dimljene patke s lisičkama
Recepti Donal Skehan
Svinjeća plećka s pečenim krumpirom i parmezanom
Recepti Michela Tuscan
Svinjeći medaljoni s jabukom, lukom i jabukovačom
Recepti Michela Tuscan
Svinjetina s mangom i pepperoncinom
Recepti Luke Nguyen
Ljubičasti rezanci u woku s bambusom i svinjetinom (hu tieu xao mang thit lon)
Recepti Luke Nguyen
Brzo prženi svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao khom)
Recepti Donal Skehan
Svinjeći medaljoni s karameliziranim umakom od luka