Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 1,8 – 2,0 kg otkoštene šunke
  • 2 lovorova lista
  • 1 luk
  • 6 zrna papra
  • Glazura:
  • 3 žlice javorova sirupa
  • 1 žličica engleskog senfa u prahu
  • 3 žlice light muscovado šećera
  • Marelice i đumbir:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 luka, sitno isjeckati
  • 1 usitnjeni režanj češnjaka
  • 400 g sušenih marelica
  • 2 svježe, hrskave jabuke, oguljene s izvađenim sjemenkama (razrezane)
  • 100 g light muscovado šećera
  • 200 ml jabučnog octa
  • 5 žličica naribanog đumbira
  • 2 crvene paprike, usitnjene
  • 2 naranče (sok i korica)
  • 8 žlica javorova sirupa

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva.
  • 2. Smjestite meso u duboku posudu, dodajte lovorov list, luk i papar. Dolijte vode da sve bude prekriveno. Pokrijte s poklopcem i pustite da provrije. Potom premjestite u pećnicu i kuhajte dok ne omekša. (Za ovo jelo trebate posudu u kojoj se može kuhati na štednjaku ali i u pećnici.)
  • 3. Podignite temperaturu pećnice na 220 stupnjeva.
  • 4. Kada je meso gotovo, izvadite ga i oštrim nožem odvojite kožicu a da pri tomu sloj masnoće koji se nalazi neposredno ispod nje ostane netaknut. Premjestite meso u manju posudu za pečenje.
  • 5. Pomiješajte sastojke za glazuru i prelijte preko masnoće (mesa) i vratite u pećnicu na 20 – 25 minuta dok ne postane zlatno smećkaste boje.
  • 6. Posljednji dio je priprema chutneyja. Na ulju dinstati sitno sjeckani luk dok ne postane staklast ali ne i smeđ. Dodati sve ostale navedene sastojke i dinstati desetak minuta ili dok marelice ne postanu mekane a cijela smjesa nalik na pulpu.
  • 7. Ako ovaj specijalitet odlučite poslužiti hladan, tada se chutney mora staviti u steriliziranu staklenku s mogućnošću hermetičkog zatvaranja poklopca.

Povezani recepti

Vidi sve