Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recept iz: Mary Berry
Marelice ne moraju nužno biti voće koje jedete svježe, odlične će biti i ako ih iskoristite za pripremu šunke zajedno s đumbirom.
Sastojci
- Sastojci:
- 1,8 – 2,0 kg otkoštene šunke
- 2 lovorova lista
- 1 luk
- 6 zrna papra
- Glazura:
- 3 žlice javorova sirupa
- 1 žličica engleskog senfa u prahu
- 3 žlice light muscovado šećera
- Marelice i đumbir:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 luka, sitno isjeckati
- 1 usitnjeni režanj češnjaka
- 400 g sušenih marelica
- 2 svježe, hrskave jabuke, oguljene s izvađenim sjemenkama (razrezane)
- 100 g light muscovado šećera
- 200 ml jabučnog octa
- 5 žličica naribanog đumbira
- 2 crvene paprike, usitnjene
- 2 naranče (sok i korica)
- 8 žlica javorova sirupa
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva.
- Smjestite meso u duboku posudu, dodajte lovorov list, luk i papar. Dolijte vode da sve bude prekriveno. Pokrijte s poklopcem i pustite da provrije. Potom premjestite u pećnicu i kuhajte dok ne omekša. (Za ovo jelo trebate posudu u kojoj se može kuhati na štednjaku ali i u pećnici.)
- Podignite temperaturu pećnice na 220 stupnjeva.
- Kada je meso gotovo, izvadite ga i oštrim nožem odvojite kožicu a da pri tomu sloj masnoće koji se nalazi neposredno ispod nje ostane netaknut. Premjestite meso u manju posudu za pečenje.
- Pomiješajte sastojke za glazuru i prelijte preko masnoće (mesa) i vratite u pećnicu na 20 – 25 minuta dok ne postane zlatno smećkaste boje.
- Posljednji dio je priprema chutneyja. Na ulju dinstati sitno sjeckani luk dok ne postane staklast ali ne i smeđ. Dodati sve ostale navedene sastojke i dinstati desetak minuta ili dok marelice ne postanu mekane a cijela smjesa nalik na pulpu.
- Ako ovaj specijalitet odlučite poslužiti hladan, tada se chutney mora staviti u steriliziranu staklenku s mogućnošću hermetičkog zatvaranja poklopca.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom
Recepti Lora i Stoyan
Menemen
Recepti Adam Liaw
Prženi rezanci u umaku
Recepti Ainsley Harriott
Souvlaki svinjski kebab i zelena grčka salata
Recepti Rudolph van Veen
Pirinejska svinjeća rebarca s pirjanim povrćem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir