Parmigiana s patlidžanima
Recept iz: Michela Chiappa
Postupak
1. Stavite sloj patlidžana na tanjur. Posolite i pokrijte kuhinjskim ubrusom. Nastavite s novim slojem i tako redom dok ne potrošite sve kriške patlidžana, a završite kuhinjskim ubrusom. Pritisnite nečim teškim, poput posude napunjene vodom i ostavite 30 minuta kako bi patlidžani otpustili guste sokove.
2. Dok se patlidžani cijede, napravite umak od rajčica. Zagrijte ulje u posudi na srednje jakoj vatri i pržite luk oko 4 minute dok ne omekša i postane staklast. U luk dodajte češnjak te pržite još pola minute, pazite da vam ne zagori. Ulijte vino, ako ga rabite, i miješajte 2 minute. Cilj je da alkohol ispari, a da ostane malo lijepa okusa vina.
3. Umiješajte rajčice, koncentrat od rajčica, šećer, kajenski papar i kocku za juhu. Neka krčka 20 do 30 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po ukusu.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
5. Svaku krišku patlidžana premažite s malo ulja, a tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Pržite patlidžane, po nekoliko kriški odjednom dok ne budu pečene i zlaćane boje s obje strane. Po potrebi u tavu dodajte još ulja. Patlidžane stavite na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.
6. Premažite dno posude za pečenje dimenzija 30 x 20 cm s 2 žlice umaka. Stavite sloj patlidžana i lagano premažite s 4 žlice umaka. Obilno pospite mozzarellom i parmezanom. Nastavite slagati te slojeve (patlidžani, umak, mozzarella i parmezan) dok ne potrošite sve patlidžane, a završite sa slojem umaka i parmezana (bez mozzarelle).
7. Pecite u pećnici 40 minuta ili dok ne bude pečeno i ne dobije zlatnu boju.
Savjet:
1. Kako bi se ovo jelo brže napravilo, patlidžane obično popržimo dan prije, kao i umak od rajčica, pa kada dođe vrijeme za slaganje jela, samo treba posložiti slojeve.
Sastojci
- Sastojci1 kg patlidžana tanko narezanih po dužini sitna sol 5 žlica maslinova ulja 400 g svježe naribanog sira mozzarelle 100 g svježe naribanog sira parmezanaZa umak od rajčica1 žlica maslinova ulja 1 luk oguljen i sitno nasjeckan 2 češnja češnjaka oguljena sitna sol i svježe mljeveni crni papar opcija: 1⁄2 vinske čaše crnog ili bijelog vina 2 limenke od 400 g kvalitetnih sjeckanih rajčica 1 žlica koncentrata od rajčica 1 žličica sitnog kristalnog šećera 1⁄2 žličice kajenskog papra 1 organska povrtna kocka za juhu
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom