Opis
Postupak
1. Zagrijte veliki lonac slane vode na jakoj vatri. Ubacite neoguljene krumpire i kuhajte ih dok ne omekšaju. To može potrajati od 30 minuta do 1 sat, ovisno o veličini krumpira. Kuhani su kada lako skliznu s oštrice noža. Važno je kuhati krumpire u kori jer će ona spriječiti da u njih prodre previše vode.
2. Ocijedite krumpire i ogulite ih dok su još vrući – držite ih uz pomoć kuhinjskih ubrusa. Zgnječite krumpire u pire također dok su još vrući. Nastojte da pire bude što glađi. Posolite i popaprite te ostavite da se hladi 10 minuta.
3. U pire dodajte jedno jaje i 150 g brašna te mijesite dok ne dobijete podatno tijesto. Treba biti čvrsto i ne previše ljepljivo. Ako je previše mekano, dodajte još malo brašna. Ako je previše tvrdo, dodajte još jedno jaje. Kušajte i po potrebi dodajte još soli.
4. Pobrašnite radnu plohu. Šaku tijesta izvaljajte u dugačku kobasicu – što je uža, to bolje. Nožem režite na male kvadrate jednake veličine, široke oko 1 cm. Narezane njoke stavite na pladnjeve posute palentom. Nemojte ih pretrpati i pazite da se njoki ne dotiču jer će se inače slijepiti. (Sada njoke možete zamrznuti, a kada se zamrznu, rasporedite ih u vrećice kako bi zauzeli što manje mjesta.)
5. Zakuhajte veliki lonac slane vode da bude spremna za njoke.
6. U međuvremenu napravite pesto. U procesor stavite bosiljak, češnjak, pinjole, parmezan i ulje te usitnite u glatku smjesu. Posolite i popaprite po ukusu.
7. Oprezno ubacite njoke u ključalu vodu i kuhajte oko 2 minute dok ne isplivaju na površinu – kada isplivaju, znači da su kuhani! Izvadite ih s pomoću rupičaste žlice i prebacite u posudu za posluživanje. Umiješajte pesto i poslužite.
Sastojci
Za njoke
- 500 g brašnastih krumpira (veliki krumpiri za pečenje su najbolji
- ili sorte King Edward ili Maris Piper)
- sitna sol
- 1–2 srednje velika jaja
- po mogućnosti iz slobodnog uzgoja ili organska
- 150–200 g običnog brašna i malo za posipanje
- palenta
- za posipanje
Za pesto
- 50 g svježeg bosiljka
- samo listova
- 2 češnja češnjaka
- oguljena i zdrobljena
- 50 g pinjola
- 50 g svježe naribanog sira parmezana ili pecorina
- 8 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja i još malo za pohranu (opcija)
- sitna sol i svježe mljeveni crni papar