Empanade (punjena peciva) od piletine i kobasice chorizo
Recept iz: Paul Hollywood
Empanade, tradicionalno jelo Španjolske i Portugala, maleni su paketići tijesta punjeni nadjevom intenzivna okusa. Mogu se jesti bilo kad, ali posebno su dobre kao zalogajčići uz hladno pivo.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za punjenje, stavite pileće zabatke u malen lim za pečenje, dobro začinite solju i paprom te pecite oko 45 minuta, dok se potpuno ne ispeku. Ostavite sa strane da se malo ohlade.
U međuvremenu, pripremite tijesto. Otopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi. Stavite brašno u veliku zdjelu, dodajte sol i promiješajte. Ulijte maslac i jaje. Počnite miješati te postupno dodajte 3-5 žlica vode, sve dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na radnu površinu i nježno ga mijesite nekoliko minuta, dok ne postane glatko. Vratite tijesto u posudu, prekrijte i ostavite sa strane dok pripremate punjenje.
Kako biste pripremili punjenje, zagrijte ulje u tavi na srednje jakom plamenu. Dodajte luk i kuhajte 10-12 minuta, dok ne omekša.
Dodajte češnjak, kobasicu, sjemenke kumina i grožđice. Kuhajte nad srednje jakim plamenom 5-8 minuta, često miješajući, dok se kobasica ne ispeče. Maknite s plamena.
Kad se pileći zabatci ohlade dovoljno da ih možete dirati, uklonite kožu. Odstranite meso s kostiju i isijecite ga nakrupno. Dodajte u smjesu s kobasicom. Kušajte te po potrebi dodajte soli i papra (kobasica chorizo je već poprilično slana), a zatim ostavite da se potpuno ohladi.
Zagrijte pećnicu na 200 °C te velik lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto na debljinu od 3-4 milimetra. Kalupom promjera 12 cm ili zdjelicom izrežite 10 krugova. Tijesto ćete vjerojatno morati razvaljati još jedanput kako biste dobili toliko krugova. Po krugovima rasporedite punjenje. Vodom navlažite rubove tijesta pa preklopite jednu stranu preko druge, kako biste dobili paketiće u obliku polukruga. Čvrsto stisnite rubove prstima, a onda ih naborajte ili pritisnite vilicom.
Stavite empanade na lim za pečenje i premažite izmućenim jajetom. Pecite 15-20 minuta, dok ne pozlate. Jedite ih tople, same ili s umakom od čilija.
Sastojci
- Za tijesto za empanade150 g nesoljenog maslaca 300 g mekog brašna velik prstohvat soli 1 srednje veliko jaje lagano izmućeno 3-5 žlica vode izmućeno jaje za završetakZa punjenje 4 pileća zabatka s kostima i kožom 1 žlica maslinova ulja 1 srednje velik luk isjeckan nasitno 1 češanj češnjaka zgnječen 100 g kobasice chorizo britanskog stila nasjeckane nasitno ½ žličice sjemenki kumina 50 g grožđica sol i papar 4 pileća zabatka s kostima i kožom 1 žlica maslinova ulja 1 srednje velik luk isjeckan nasitno 1 češanj češnjaka zgnječen 100 g kobasice chorizo britanskog stila nasjeckane nasitno ½ žličice sjemenki kumina 50 g grožđica sol i papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom