Vinegret s artičokama
Recept iz: Michel Albert Roux
Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga!
Sastojci
- 4 velike artičoke
- 1 limun
- Sol
- 25 ml maslinova ulja
- 75 ml biljnog ulja
- 2 žlice senfa
- 25 ml bijelog vinskog octa
- Sol i papar
- 225 g maslaca
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 1 žlica mrvljenih zrna papra
- Prstohvat morske soli
- 2 žlice vode
- 4 žumanca
- Limunov sok, po želji
Priprema
- 1. Artičokama uklonite peteljke i stavite ih u duboku posudu. Prelijte hladnom vodom, začinite s malo soli i dodajte četvrtine limuna. Kad zakipi, smanjite vatru i neka se lagano kuha 30-40 minuta. Artičoke možete poklopiti tanjurom da ostanu uronjene.
- 2. U međuvremenu napravite hollandaise i vinegret.
- 3. Stavite ocat u posudu na vatru da zakipi zajedno sa zrnima papra i solju, pa isključite vatru. Dodajte vodu i žumanca pa sipajte mješavinu u dvostruku posudu s parom (ne prevrućom) pa mutite oko 8-10 minuta dok žumanca ne postanu svijetla i kremasta. Pripazite da mješavina ne bude prevruća da se žumanca ne pretvore u kajganu.
- 4. Uklonite posudu s pare i u mješavinu sipajte pročišćeni maslac, uz neprestano miješanje. Procijedite umak kroz gustu cjediljku i dodajte malo limunova soka, po želji.
- 5. Otopite maslac u tavici na laganoj vatri dok ne postane pjenast. Žlicom uklonite pjenu i ostavite maslac da se slegne. Zaimačom izvadite pročišćeni maslac ostavljajući bijeli talog na dnu tavice.
- 6. Za vinegret – umutite sve sastojke u srednje velikoj zdjeli i začinite po želji.
- 7. Izvadite artičoke iz vode i ocijedite ih. Poslužite vinegret s artičokama, najbolje dok su još tople ali možete ih i ostaviti u hladnjaku pa poslužiti sljedeći dan.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Adam Liaw
Umak od čilija
Recepti Tom Kerridge
Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Ajvar i Lutenica
Recepti Lora i Stoyan
Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu