Vinegret s artičokama

Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga! 

Sastojci

  • 4 velike artičoke
  • 1 limun
  • Sol
  • 25 ml maslinova ulja
  • 75 ml biljnog ulja
  • 2 žlice senfa
  • 25 ml bijelog vinskog octa
  • Sol i papar
  • 225 g maslaca
  • 2 žlice bijelog vinskog octa
  • 1 žlica mrvljenih zrna papra
  • Prstohvat morske soli
  • 2 žlice vode
  • 4 žumanca
  • Limunov sok, po želji

Priprema

  • 1. Artičokama uklonite peteljke i stavite ih u duboku posudu. Prelijte hladnom vodom, začinite s malo soli i dodajte četvrtine limuna. Kad zakipi, smanjite vatru i neka se lagano kuha 30-40 minuta. Artičoke možete poklopiti tanjurom da ostanu uronjene.
  • 2. U međuvremenu napravite hollandaise i vinegret.
  • 3. Stavite ocat u posudu na vatru da zakipi zajedno sa zrnima papra i solju, pa isključite vatru. Dodajte vodu i žumanca pa sipajte mješavinu u dvostruku posudu s parom (ne prevrućom) pa mutite oko 8-10 minuta dok žumanca ne postanu svijetla i kremasta. Pripazite da mješavina ne bude prevruća da se žumanca ne pretvore u kajganu.
  • 4. Uklonite posudu s pare i u mješavinu sipajte pročišćeni maslac, uz neprestano miješanje. Procijedite umak kroz gustu cjediljku i dodajte malo limunova soka, po želji.
  • 5. Otopite maslac u tavici na laganoj vatri dok ne postane pjenast. Žlicom uklonite pjenu i ostavite maslac da se slegne. Zaimačom izvadite pročišćeni maslac ostavljajući bijeli talog na dnu tavice.
  • 6. Za vinegret – umutite sve sastojke u srednje velikoj zdjeli i začinite po želji.
  • 7. Izvadite artičoke iz vode i ocijedite ih. Poslužite vinegret s artičokama, najbolje dok su još tople ali možete ih i ostaviti u hladnjaku pa poslužiti sljedeći dan.

Povezani recepti

Vidi sve