Umak od čilija

Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 12 crvenih bird’s eye čilija, stabljike uklonjene
  • 6 debelih ploški oguljenog đumbira
  • 6 češnjeva češnjaka, oguljenih
  • 2 žličice sitnog šećer
  • ½ žličice soli
  • 125 ml pilećeg temeljca
  • 30ml calamansi sok (Filipinska limunada, oko 6 calamansija, vidi bilješku) ili 30ml soka limete
  • 30ml pileće masti ili 30ml kikiriki ulja

Priprema

  • Od ovog recepta dobit ćete oko 500 ml.
  • 1. U mužaru, zajedno drobite čili, đumbir, češnjak i sol, dok ne dobijete jako glatku pastu. Ovaj postupak dugo traje.
  • 2. U malom loncu zakuhajte pileći temeljac, zatim ulijte smjesu s čilijem. Količina temeljca može varirati, ovisno o gustoći čili umaka koji želite. Ako mislite odmah jesti umak, umiješajte calamansi sok, zatim prilagodite začine ako je potrebno za balansiranje okus slatkog, kiselog i slanog. Ako poslužujete kasnije, sok umiješajte prije posluživanja.
  • 3. Pileću mast zagrijte u malom loncu, zatim je vruću prelijte po smjesi s čilijem i pomiješajte.
  • Bilješka
  • Calamansi je malo citrusno voće čije drvo nosi isto ime i dostupna je tijekom sezone u trgovinama koje prodaju azijske sastojke. Zamjena može biti limun, limeta ili kumkvat, ako calamansi nije dostupan.
  • Čuvajte umak u staklenog teglici u hladnjaku do jednog mjeseca. Ako planirate dugo čuvati umak, stavite sloj vruće pileće masti na vrh. To će spriječiti ulazak zraka. Sok calamansija umiješajte prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve