Umak od čilija
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 12 crvenih bird’s eye čilija, stabljike uklonjene
- 6 debelih ploški oguljenog đumbira
- 6 češnjeva češnjaka, oguljenih
- 2 žličice sitnog šećer
- ½ žličice soli
- 125 ml pilećeg temeljca
- 30ml calamansi sok (Filipinska limunada, oko 6 calamansija, vidi bilješku) ili 30ml soka limete
- 30ml pileće masti ili 30ml kikiriki ulja
Priprema
- Od ovog recepta dobit ćete oko 500 ml.
- 1. U mužaru, zajedno drobite čili, đumbir, češnjak i sol, dok ne dobijete jako glatku pastu. Ovaj postupak dugo traje.
- 2. U malom loncu zakuhajte pileći temeljac, zatim ulijte smjesu s čilijem. Količina temeljca može varirati, ovisno o gustoći čili umaka koji želite. Ako mislite odmah jesti umak, umiješajte calamansi sok, zatim prilagodite začine ako je potrebno za balansiranje okus slatkog, kiselog i slanog. Ako poslužujete kasnije, sok umiješajte prije posluživanja.
- 3. Pileću mast zagrijte u malom loncu, zatim je vruću prelijte po smjesi s čilijem i pomiješajte.
- Bilješka
- Calamansi je malo citrusno voće čije drvo nosi isto ime i dostupna je tijekom sezone u trgovinama koje prodaju azijske sastojke. Zamjena može biti limun, limeta ili kumkvat, ako calamansi nije dostupan.
- Čuvajte umak u staklenog teglici u hladnjaku do jednog mjeseca. Ako planirate dugo čuvati umak, stavite sloj vruće pileće masti na vrh. To će spriječiti ulazak zraka. Sok calamansija umiješajte prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Vinegret s artičokama
Recepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Tom Kerridge
Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Ajvar i Lutenica
Recepti Lora i Stoyan
Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu