Umak od čilija
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw donosi dašak azijske kuhinje u vaš dom.
Sastojci
- Sastojci
- 12 crvenih bird’s eye čilija, stabljike uklonjene
- 6 debelih ploški oguljenog đumbira
- 6 češnjeva češnjaka, oguljenih
- 2 žličice sitnog šećer
- ½ žličice soli
- 125 ml pilećeg temeljca
- 30ml calamansi sok (Filipinska limunada, oko 6 calamansija, vidi bilješku) ili 30ml soka limete
- 30ml pileće masti ili 30ml kikiriki ulja
Priprema
- Od ovog recepta dobit ćete oko 500 ml.
- U mužaru, zajedno drobite čili, đumbir, češnjak i sol, dok ne dobijete jako glatku pastu. Ovaj postupak dugo traje.
- U malom loncu zakuhajte pileći temeljac, zatim ulijte smjesu s čilijem. Količina temeljca može varirati, ovisno o gustoći čili umaka koji želite. Ako mislite odmah jesti umak, umiješajte calamansi sok, zatim prilagodite začine ako je potrebno za balansiranje okus slatkog, kiselog i slanog. Ako poslužujete kasnije, sok umiješajte prije posluživanja.
- Pileću mast zagrijte u malom loncu, zatim je vruću prelijte po smjesi s čilijem i pomiješajte.
- Bilješka
- Calamansi je malo citrusno voće čije drvo nosi isto ime i dostupna je tijekom sezone u trgovinama koje prodaju azijske sastojke. Zamjena može biti limun, limeta ili kumkvat, ako calamansi nije dostupan.
- Čuvajte umak u staklenog teglici u hladnjaku do jednog mjeseca. Ako planirate dugo čuvati umak, stavite sloj vruće pileće masti na vrh. To će spriječiti ulazak zraka. Sok calamansija umiješajte prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Primož Dolničar
Osnova za juhu
Recepti Primož Dolničar
Juha od gljiva
Recepti Shane Delia
Havuc (mrkve, kim i jogurt)
Recepti Lora i Stoyan
Juha od kobasice i ječma
Recepti Lora i Stoyan
Flamanska pileća juha
Recepti Lora i Stoyan
Krema od tikve
Recepti Lora i Stoyan
Juha od pečene bundeve