Način pripreme:

  1. Očistite rajčice
  2. Izrežite ih na bilo koju veličinu jer će se kasnije ionako raspasti.
  3. Pripremite 2 lonca.
  4. Zagrijte lonce.
  5. Nasjeckajte luk.
  6. U jedan lonac ulijte malo ulja i dodajte luk.
  7. Operite mrkvu.
  8. Narežite mrkvu.
  9. Dodajte mrkvu na luk.
  10. Pirjajte mrkvu.
  11. Očistite celer, nasjeckajte ga i ubacite u lonac.
  12. Pričekajte da se povrće karamelizira.
  13. Dva češnja češnjaka ogulite, izrežite i dodajte u umak.
  14. U umak počnite dodavati rajčice.
  15. Nasjeckajte začine; svježi timijan, ružmarin, peršin i dvije grančice bosiljka.
  16. U umak dodajte začine.
  17. Malo promiješajte.
  18. Sitno nasjeckajte feferon.
  19. Dodajte feferon u umak i sve zajedno dobro promiješajte.
  20. Umak kuhajte još otprilike tri sata da se dobro zgusne.
  21. Kušajte i posolite po potrebi.
  22. U drugi lonac dodajte samo narezane rajčice i kuhajte i njih tri sata.
  23. Svaki umak posebno ispasirajte štapnim mikserom; najprije ispasirajte umak od rajčice, a zatim i umak od rajčice i povrća, kako ne biste prenijeli ljutinu u umak od rajčice.
  24. Stavite umake u pasirku kako biste uklonili suvišne sjemenke i kožicu.
  25. Umake vratite u oprane lonce u kojima ste ih kuhali i ponovno prokuhajte.
  26. Uzmite čiste, sterilne staklenke i ulijte umake.
  27. Staklenke odmah zatvorite dok su umaci vrući i ako ste sve napravili kako treba, umak će ostati sterilan dulje vrijeme.

Sastojci

  • rajčice
  • luk
  • mrkva
  • celer
  • maslinovo ulje
  • dva češnja češnjaka
  • svježi začini: timijan, ružmarin, peršin, bosiljak
  • feferon

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve