Umak od rajčice
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.
Sastojci
- rajčice
- luk
- mrkva
- celer
- maslinovo ulje
- dva češnja češnjaka
- svježi začini: timijan, ružmarin, peršin, bosiljak
- feferon
Priprema
- Očistite rajčice
- Izrežite ih na bilo koju veličinu jer će se kasnije ionako raspasti.
- Pripremite 2 lonca.
- Zagrijte lonce.
- Nasjeckajte luk.
- U jedan lonac ulijte malo ulja i dodajte luk.
- Operite mrkvu.
- Narežite mrkvu.
- Dodajte mrkvu na luk.
- Pirjajte mrkvu.
- Očistite celer, nasjeckajte ga i ubacite u lonac.
- Pričekajte da se povrće karamelizira.
- Dva češnja češnjaka ogulite, izrežite i dodajte u umak.
- U umak počnite dodavati rajčice.
- Nasjeckajte začine; svježi timijan, ružmarin, peršin i dvije grančice bosiljka.
- U umak dodajte začine.
- Malo promiješajte.
- Sitno nasjeckajte feferon.
- Dodajte feferon u umak i sve zajedno dobro promiješajte.
- Umak kuhajte još otprilike tri sata da se dobro zgusne.
- Kušajte i posolite po potrebi.
- U drugi lonac dodajte samo narezane rajčice i kuhajte i njih tri sata.
- Svaki umak posebno ispasirajte štapnim mikserom; najprije ispasirajte umak od rajčice, a zatim i umak od rajčice i povrća, kako ne biste prenijeli ljutinu u umak od rajčice.
- Stavite umake u pasirku kako biste uklonili suvišne sjemenke i kožicu.
- Umake vratite u oprane lonce u kojima ste ih kuhali i ponovno prokuhajte.
- Uzmite čiste, sterilne staklenke i ulijte umake.
- Staklenke odmah zatvorite dok su umaci vrući i ako ste sve napravili kako treba, umak će ostati sterilan dulje vrijeme.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Lora i Stoyan
Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom
Recepti Lora i Stoyan
Labneh (sir od jogurta) s orašastim plodovima i Zaatarom
Recepti Lora i Stoyan
Humus od cikle
Recepti Primož Dolničar
Umak od čilija
Recepti Holandez umak s estragonom
Recepti Preljev od indijskih oraščića i senfa
Recepti Pikantni Chutney