Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.

Sastojci

  • rajčice
  • luk
  • mrkva
  • celer
  • maslinovo ulje
  • dva češnja češnjaka
  • svježi začini: timijan, ružmarin, peršin, bosiljak
  • feferon

Priprema

  • Očistite rajčice
  • Izrežite ih na bilo koju veličinu jer će se kasnije ionako raspasti.
  • Pripremite 2 lonca.
  • Zagrijte lonce.
  • Nasjeckajte luk.
  • U jedan lonac ulijte malo ulja i dodajte luk.
  • Operite mrkvu.
  • Narežite mrkvu.
  • Dodajte mrkvu na luk.
  • Pirjajte mrkvu.
  • Očistite celer, nasjeckajte ga i ubacite u lonac.
  • Pričekajte da se povrće karamelizira.
  • Dva češnja češnjaka ogulite, izrežite i dodajte u umak.
  • U umak počnite dodavati rajčice.
  • Nasjeckajte začine; svježi timijan, ružmarin, peršin i dvije grančice bosiljka.
  • U umak dodajte začine.
  • Malo promiješajte.
  • Sitno nasjeckajte feferon.
  • Dodajte feferon u umak i sve zajedno dobro promiješajte.
  • Umak kuhajte još otprilike tri sata da se dobro zgusne.
  • Kušajte i posolite po potrebi.
  • U drugi lonac dodajte samo narezane rajčice i kuhajte i njih tri sata.
  • Svaki umak posebno ispasirajte štapnim mikserom; najprije ispasirajte umak od rajčice, a zatim i umak od rajčice i povrća, kako ne biste prenijeli ljutinu u umak od rajčice.
  • Stavite umake u pasirku kako biste uklonili suvišne sjemenke i kožicu.
  • Umake vratite u oprane lonce u kojima ste ih kuhali i ponovno prokuhajte.
  • Uzmite čiste, sterilne staklenke i ulijte umake.
  • Staklenke odmah zatvorite dok su umaci vrući i ako ste sve napravili kako treba, umak će ostati sterilan dulje vrijeme.

Povezani recepti

Vidi sve