Umak od rajčice
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme:
- Očistite rajčice
- Izrežite ih na bilo koju veličinu jer će se kasnije ionako raspasti.
- Pripremite 2 lonca.
- Zagrijte lonce.
- Nasjeckajte luk.
- U jedan lonac ulijte malo ulja i dodajte luk.
- Operite mrkvu.
- Narežite mrkvu.
- Dodajte mrkvu na luk.
- Pirjajte mrkvu.
- Očistite celer, nasjeckajte ga i ubacite u lonac.
- Pričekajte da se povrće karamelizira.
- Dva češnja češnjaka ogulite, izrežite i dodajte u umak.
- U umak počnite dodavati rajčice.
- Nasjeckajte začine; svježi timijan, ružmarin, peršin i dvije grančice bosiljka.
- U umak dodajte začine.
- Malo promiješajte.
- Sitno nasjeckajte feferon.
- Dodajte feferon u umak i sve zajedno dobro promiješajte.
- Umak kuhajte još otprilike tri sata da se dobro zgusne.
- Kušajte i posolite po potrebi.
- U drugi lonac dodajte samo narezane rajčice i kuhajte i njih tri sata.
- Svaki umak posebno ispasirajte štapnim mikserom; najprije ispasirajte umak od rajčice, a zatim i umak od rajčice i povrća, kako ne biste prenijeli ljutinu u umak od rajčice.
- Stavite umake u pasirku kako biste uklonili suvišne sjemenke i kožicu.
- Umake vratite u oprane lonce u kojima ste ih kuhali i ponovno prokuhajte.
- Uzmite čiste, sterilne staklenke i ulijte umake.
- Staklenke odmah zatvorite dok su umaci vrući i ako ste sve napravili kako treba, umak će ostati sterilan dulje vrijeme.
Sastojci
- rajčice
- luk
- mrkva
- celer
- maslinovo ulje
- dva češnja češnjaka
- svježi začini: timijan, ružmarin, peršin, bosiljak
- feferon
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Donal Skehan
Kocke od rižinih pahuljica i pereca
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir
Recepti Donal Skehan
Blagdanski složenac s brusnicama
Recepti Donal Skehan
Makaroni s graškom