Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju
Recept iz: Tom Kerridge

Thomas Kerridge engleski je kuhar s Michelinovom zvjezdicom koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji po osnivanju gastropuba s Michelinovom zvjezdicom pod nazivom The Hand & Flowers, Kerridge je poznat i po svojim pojavljivanjima u reality kulinarskim programima MasterChef, Saturday Kitchen i Great British Menu.
Sastojci
- Sastojci
- 3 veća patlidžana
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice prženih sjemenki kumina
- 2 žlice prženih sjemenki korijandera
- 200 ml punomasno vrhnje
- sok i korica 1 velikog limuna
- Sol i kajenski papar po ukusu
- Somun
- 280 g brašna za dizana tijesta
- 250 g jogurta
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Soli po ukusu
- 1 žličica sjemenki kumina
- 4 žlice ulja aromatiziranog češnjakom
- Dekoracije
- Baby mrkve, kiseli krastavci i rotkvice
Priprema
- 1. Ovo je sjajan recept za početak roštiljanja na vrućem ugljenu prije nego što biste na njemu pripremali nešto drugo.
- 2. Stavite patlidžane izravno na roštilj i ostavite dok se na kožici ne pojave mjehuri i ne počne mirisati na dimljeno. Okrenite ih svakih nekoliko minuta.
- 3. Nakon što su patlidžani pečeni, ostavite ih da odstoje i ohlade se na pladnju.
- 4. Zatim poslažite patlidžane na dasku za rezanje, razrežite ih, ostružite meso i žlicom ih stavite u cjedilo. Bacite spaljene kožice. Ostavite meso da se ocijedi u cjedilu oko pola sata.
- 5. Na čistoj dasci za rezanje prolazite s nožem kroz meso patlidžana dok ne postane fina pasta.
- 6. Nasjeckane patlidžane ispasirajte kroz sito sa zdjelom ispod da skupi sok.
- 7. Dodajte sjemenke kumina i korijandera u mužar, sameljite ih u fini prah.
- 8. Na roštilj stavite tavu i kada se malo zagrije dodajte maslinovo ulje.
- 9. Ulijte mljevene začine i počnite ih miješati dok ne osjetite aromu koju oslobađaju začini.
- 10. Pažljivo dodajte nasjeckane patlidžane i promiješajte pazeći da su začini umiješani.
- 11. Nastavite kuhati patlidžan oko 5 - 8 minuta pokušavajući izdvojiti što više tekućine.
- 12. Nakon što patlidžani postanu prilično suhi, dodajte punomasno vrhnje i limunov sok.
- 13. Sjediniti i začiniti.
- 14. Žlicom stavljajte umak u zdjelu za posluživanje pa odložite sa strane dok ne zatreba.
- 15. Pomiješajte sastojke za tijesto i dobro mijesite nekoliko minuta na površini posutoj brašnom.
- 16. Stavite tijesto u zdjelu i ostavite da odstoji 30 minuta.
- 17. Nakon što se odmorilo, podijelite tijesto na 6 jednakih loptica. Svaku razvaljajte na tanko, pospite brašnom i poslažite jednu na drugu – spremno za roštiljanje. Dovoljno im je 1-2 minute sa svake strane prije nego budete spremni za posluživanje.
- 18. Somuni su pečeni kada dobiju mjehuriće, tada ih maknite s roštilja i premažite uljem s aromom češnjaka.
- 19. Kruh narežite na trakice ili četvrtine i umočite u umak od dimljenih patlidžana.
- 20. Vrlo je ukusna kombinacija umaka od patlidžana s baby mrkvicom, krastavcima i rotkvicama
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Vinegret s artičokama
Recepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Adam Liaw
Umak od čilija
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Ajvar i Lutenica
Recepti Lora i Stoyan
Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu