Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju

Thomas Kerridge engleski je kuhar s Michelinovom zvjezdicom koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji po osnivanju gastropuba s Michelinovom zvjezdicom pod nazivom The Hand & Flowers, Kerridge je poznat i po svojim pojavljivanjima u reality kulinarskim programima MasterChef, Saturday Kitchen i Great British Menu.

Sastojci

  • Sastojci
  • 3 veća patlidžana
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice prženih sjemenki kumina
  • 2 žlice prženih sjemenki korijandera
  • 200 ml punomasno vrhnje
  • sok i korica 1 velikog limuna
  • Sol i kajenski papar po ukusu
  • Somun
  • 280 g brašna za dizana tijesta
  • 250 g jogurta
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Soli po ukusu
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 4 žlice ulja aromatiziranog češnjakom
  • Dekoracije
  • Baby mrkve, kiseli krastavci i rotkvice

Priprema

  • 1. Ovo je sjajan recept za početak roštiljanja na vrućem ugljenu prije nego što biste na njemu pripremali nešto drugo.
  • 2. Stavite patlidžane izravno na roštilj i ostavite dok se na kožici ne pojave mjehuri i ne počne mirisati na dimljeno. Okrenite ih svakih nekoliko minuta.
  • 3. Nakon što su patlidžani pečeni, ostavite ih da odstoje i ohlade se na pladnju.
  • 4. Zatim poslažite patlidžane na dasku za rezanje, razrežite ih, ostružite meso i žlicom ih stavite u cjedilo. Bacite spaljene kožice. Ostavite meso da se ocijedi u cjedilu oko pola sata.
  • 5. Na čistoj dasci za rezanje prolazite s nožem kroz meso patlidžana dok ne postane fina pasta.
  • 6. Nasjeckane patlidžane ispasirajte kroz sito sa zdjelom ispod da skupi sok.
  • 7. Dodajte sjemenke kumina i korijandera u mužar, sameljite ih u fini prah.
  • 8. Na roštilj stavite tavu i kada se malo zagrije dodajte maslinovo ulje.
  • 9. Ulijte mljevene začine i počnite ih miješati dok ne osjetite aromu koju oslobađaju začini.
  • 10. Pažljivo dodajte nasjeckane patlidžane i promiješajte pazeći da su začini umiješani.
  • 11. Nastavite kuhati patlidžan oko 5 - 8 minuta pokušavajući izdvojiti što više tekućine.
  • 12. Nakon što patlidžani postanu prilično suhi, dodajte punomasno vrhnje i limunov sok.
  • 13. Sjediniti i začiniti.
  • 14. Žlicom stavljajte umak u zdjelu za posluživanje pa odložite sa strane dok ne zatreba.
  • 15. Pomiješajte sastojke za tijesto i dobro mijesite nekoliko minuta na površini posutoj brašnom.
  • 16. Stavite tijesto u zdjelu i ostavite da odstoji 30 minuta.
  • 17. Nakon što se odmorilo, podijelite tijesto na 6 jednakih loptica. Svaku razvaljajte na tanko, pospite brašnom i poslažite jednu na drugu – spremno za roštiljanje. Dovoljno im je 1-2 minute sa svake strane prije nego budete spremni za posluživanje.
  • 18. Somuni su pečeni kada dobiju mjehuriće, tada ih maknite s roštilja i premažite uljem s aromom češnjaka.
  • 19. Kruh narežite na trakice ili četvrtine i umočite u umak od dimljenih patlidžana.
  • 20. Vrlo je ukusna kombinacija umaka od patlidžana s baby mrkvicom, krastavcima i rotkvicama

Povezani recepti

Vidi sve