Torta s kremom od limuna i čokoladom
Recept iz: Rudolph van Veen
Način pripreme:
1. Za kremu od limuna rastopite maslac. Operite i dobro osušite limune i naribajte im koru. Zatim iscijedite sok.
2. U posudi istucite jaja sa šećerom. Dodajte limunov sok, naribanu koru i rastopljeni maslac i promiješajte. Smjesu izlijte u lonac i ugrijte na slaboj vatri miješajući tri minute. Krema mora postati glatka. Kremu prelijte u staklenku i čim se ohladi, stavite u hladnjak da se zgusne.
3. Zabiskvit pandešpanja rastopite maslac. Lagano istucite bjelanjke mikserom. Zatim dodajte pola količine šećera i istucite u tvrdi snijeg. U staklenoj posudi istucite žumanjke s preostalim šećerom pa ih prokuhajte na pari (važno je da voda u loncu ne proključa) dok ne posvijetle i na zgusnu se.
4. Dodajte istučene žumanjke u istučene bjelanjke i polako promiješajte kuhačom. Zatim dodajte brašno i rastopljeni maslac. Polako promiješajte.
5. Dobro namastite dva okrugla kalupa i dno im prekrijte papirom za pečenje. Smjesu raspodijelite u dva kalupa i zagladite. Biskvite pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.
6. Za čokoladnu glazuru ulijte vrhnje u lonac i ostavite da proključa. Na sitno narežite čokoladu i dodajte je u posudu. Čokoladu zalijte vrućim vrhnjem i dodajte melasu od jabuka (pastu). Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Prebacite u lim i ostavite u hladnjaku sat vremena, povremeno miješajući kremu.
7. Nakon što su se biskviti ohladili, izvadite ih iz kalupa i dno prekrijte papirom. Jedan biskvit postavite na stalak za tortu na okretanje. Nanesite dovoljnu količinu kreme od limuna i ravnomjerno zagladite. Stavite i drugi biskvit i lagano pritisnite. Nanesite još limunove kreme i razmažite u tanak sloj.
8. Promiješajte čokoladnu kremu i izlijte po torti. Rasporedite kremu po površini čitave torte, i gore i sa strane. Dobro zagladite glazuru tako da okrećete stalak i pomažete si špatulom.
9. Tortu ukrasite naribanim listićima bijele čokolade i malo naribane limunove kore.
Sastojci
- Za kremu za limuna120 g maslaca 3 limuna iz eko-uzgoja 3 jaja 230 g šećeraZa biskvit pandešpanja50 g maslaca 4 bjelanjka 100 g šećera 6 žumanjka 100 g brašnaZa čokoladnu kremu450 g tamne čokolade ( 70% ) 635 ml tekućeg vrhnja 1 žličica jabučne paste (melasa)Za ukras1 limun iz ekouzgoja naribana kora 30 g bijele čokolade
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom