Opis
Način pripreme:
1. Za kremu od limuna rastopite maslac. Operite i dobro osušite limune i naribajte im koru. Zatim iscijedite sok.
2. U posudi istucite jaja sa šećerom. Dodajte limunov sok, naribanu koru i rastopljeni maslac i promiješajte. Smjesu izlijte u lonac i ugrijte na slaboj vatri miješajući tri minute. Krema mora postati glatka. Kremu prelijte u staklenku i čim se ohladi, stavite u hladnjak da se zgusne.
3. Za biskvit pandešpanja rastopite maslac. Lagano istucite bjelanjke mikserom. Zatim dodajte pola količine šećera i istucite u tvrdi snijeg. U staklenoj posudi istucite žumanjke s preostalim šećerom pa ih prokuhajte na pari (važno je da voda u loncu ne proključa) dok ne posvijetle i na zgusnu se.
4. Dodajte istučene žumanjke u istučene bjelanjke i polako promiješajte kuhačom. Zatim dodajte brašno i rastopljeni maslac. Polako promiješajte.
5. Dobro namastite dva okrugla kalupa i dno im prekrijte papirom za pečenje. Smjesu raspodijelite u dva kalupa i zagladite. Biskvite pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.
6. Za čokoladnu glazuru ulijte vrhnje u lonac i ostavite da proključa. Na sitno narežite čokoladu i dodajte je u posudu. Čokoladu zalijte vrućim vrhnjem i dodajte melasu od jabuka (pastu). Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Prebacite u lim i ostavite u hladnjaku sat vremena, povremeno miješajući kremu.
7. Nakon što su se biskviti ohladili, izvadite ih iz kalupa i dno prekrijte papirom. Jedan biskvit postavite na stalak za tortu na okretanje. Nanesite dovoljnu količinu kreme od limuna i ravnomjerno zagladite. Stavite i drugi biskvit i lagano pritisnite. Nanesite još limunove kreme i razmažite u tanak sloj.
8. Promiješajte čokoladnu kremu i izlijte po torti. Rasporedite kremu po površini čitave torte, i gore i sa strane. Dobro zagladite glazuru tako da okrećete stalak i pomažete si špatulom.
9. Tortu ukrasite naribanim listićima bijele čokolade i malo naribane limunove kore.
Sastojci
Za kremu za limuna
- 120 g maslaca
- 3 limuna iz eko-uzgoja
- 3 jaja
- 230 g šećera
Za biskvit pandešpanja
- 50 g maslaca
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera
- 6 žumanjka
- 100 g brašna
Za čokoladnu kremu
- 450 g tamne čokolade ( 70% )
- 635 ml tekućeg vrhnja
- 1 žličica jabučne paste (melasa)
Za ukras
- 1 limun iz ekouzgoja
- naribana kora
- 30 g bijele čokolade