Torta s kremom od limuna i čokoladom

Torta s kremom od limuna i čokoladom

Opis

Način pripreme:

1. Za kremu od limuna rastopite maslac. Operite i dobro osušite limune i naribajte im koru. Zatim iscijedite sok.

2. U posudi istucite jaja sa šećerom. Dodajte limunov sok, naribanu koru i rastopljeni maslac i promiješajte. Smjesu izlijte u lonac i ugrijte na slaboj vatri miješajući tri minute. Krema mora postati glatka. Kremu prelijte u staklenku i čim se ohladi, stavite u hladnjak da se zgusne.

3. Za biskvit pandešpanja rastopite maslac. Lagano istucite bjelanjke mikserom. Zatim dodajte pola količine šećera i istucite u tvrdi snijeg. U staklenoj posudi istucite žumanjke s preostalim šećerom pa ih prokuhajte na pari (važno je da voda u loncu ne proključa) dok ne posvijetle i na zgusnu se.

4. Dodajte istučene žumanjke u istučene bjelanjke i polako promiješajte kuhačom. Zatim dodajte brašno i rastopljeni maslac. Polako promiješajte.

5. Dobro namastite dva okrugla kalupa i dno im prekrijte papirom za pečenje. Smjesu raspodijelite u dva kalupa i zagladite. Biskvite pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.

6. Za čokoladnu glazuru ulijte vrhnje u lonac i ostavite da proključa. Na sitno narežite čokoladu i dodajte je u posudu. Čokoladu zalijte vrućim vrhnjem i dodajte melasu od jabuka (pastu). Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Prebacite u lim i ostavite u hladnjaku sat vremena, povremeno miješajući kremu.

7. Nakon što su se biskviti ohladili, izvadite ih iz kalupa i dno prekrijte papirom. Jedan biskvit postavite na stalak za tortu na okretanje. Nanesite dovoljnu količinu kreme od limuna i ravnomjerno zagladite. Stavite i drugi biskvit i lagano pritisnite. Nanesite još limunove kreme i razmažite u tanak sloj.

8. Promiješajte čokoladnu kremu i izlijte po torti. Rasporedite kremu po površini čitave torte, i gore i sa strane. Dobro zagladite glazuru tako da okrećete stalak i pomažete si špatulom.

9. Tortu ukrasite naribanim listićima bijele čokolade i malo naribane limunove kore.

Sastojci

Za kremu za limuna

  • 120 g maslaca
  • 3 limuna iz eko-uzgoja
  • 3 jaja
  • 230 g šećera

Za biskvit pandešpanja

  • 50 g maslaca
  • 4 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 6 žumanjka
  • 100 g brašna

Za čokoladnu kremu

  • 450 g tamne čokolade ( 70% )
  • 635 ml tekućeg vrhnja
  • 1 žličica jabučne paste (melasa)

Za ukras

  • 1 limun iz ekouzgoja
  • naribana kora
  • 30 g bijele čokolade

Povezani recepti