Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 75 g maslaca, otopljenog, plus još malo za namašćivanje
  • 100 g samodizajućeg brašna, plus još malo za posipanje
  • 100 g šećera
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
  • ½ žličice ekstrakta badema
  • 60 g jabuka Bramley, oguljenih i tanko narezanih
  • 15 g nasjeckanih badema
  • crème fraîche, za posluživanje (po želji)

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Namastite kalupe maslacem i posipajte brašnom. Poslažite ih papir za pečenje na limu za pečenje.
  • 3. Izlijte otopljeni maslac u veliku zdjelu. Dodajte šećer, brašno, jaje i ekstrakt badema pa miješajte dok se smjesa ne sjedini.
  • 4. Dodajte po žlicu mješavine na svaku bazu i preko nje složite kriške jabuke. Zatim dodajte preostalu mješavinu na vrh te sve izravnajte žlicom.
  • 5. Po svakom kolačiću posipajte komadiće badema.Pecite u pećnici 25–30 minuta, ili dok ne narastu i postanu zlatnosmeđe boje.
  • 6. Izvadite i ostavite da se hlade 10 minuta prije nego što ih izvadite ih kalupa. Poslužite toplo s žlicom crème fraîchea.

Povezani recepti

Vidi sve