Tart s malinama i jagodama
Recept iz: Martha Stewart
Ljubitelji voća doći će na svoje s ovim posebnim receptom za tart.
Sastojci
- Za tart promjera 23 cm
- Sastojci:
- 2 i pol šalice brašna i još malo za posipanje površine
- 1/3 šalice šećera
- prstohvat soli
- 220 g maslaca
- ¼ šalice hladne vode
- 3 žumanjka
- Krema:
- ¼ čajne žličice želatine
- ½ šalice šećera
- 3 žlice brašna
- 2 žlice kukuruznog škroba
- ¼ čajna žličica soli
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- 2 jaja
- 1 mahune vanilije
- 1 čajna žličica maslaca
- ¼ šalice čvrstog šlaga
- Preljev:
- 800 g svježih malina
- 800 g svježih jagoda, usitnjenih po želji
Priprema
- Slatko tijesto: pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miješati dok se ne dobije konzistencija oštrog brašna (oko 10 sekundi). U manjoj posudi pomiješati žumanjke i vodu. Polako dodajte smjesu jaja i vode u drugu mješavinu neprestano miksajući dok se ne dobije tijesto koje se ne lijepi. To traje otprilike 30 sekundi. Napravite test konzistencije tijesta prstima. Mali komadić stisnite između dva prsta i ako je mrvičasto, dodajte još malo vode (žlicu po žlicu) dok se ne dobije željena tekstura. Izvadite tijesto na podlogu, podijelite na dva dijela, formirajte kuglu od tijesta, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
- Jedno tijesto razvaljajte na promjer 33 cm. Stavite u kalup za tart (s odvojivim dnom), dobro popunite kalup sa svih strana i vratite u hladnjak na još 1 sat.
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Obložite tijesto s papirom za pečenje i stavite „teret“ graha, riže ili suhe tjestenine kako bi sačuvale tijesto od deformiranja tijekom pečenja. Peći 20-25 minuta dok ne postane zlatno žute boje, potom izvaditi „teret“ i vratiti u pećnicu na još 10-15 minuta. Ohladiti.
- Krema: U maloj posudici natopite želatinu s jednom žlicom hladne vode. Pustiti da želatina nabubri. U nešto većoj posudi pomiješajte šećer, brašno, kukuruzni škrob i sol. Umutiti mlijeko, jaja, koricu naranče, vaniliju (sadržaj mahune) i maslac. Kuhati uz povremeno miješanje do trenutka kada smjesa zakuha. Neka vrije 1 minutu, nakon toga skinuti s vatre. Dodati želatinu.
- Kremu stavite u vatrostalnu posudu i pokrijte s plastičnom folijom koja je stavljena direktno na tijesto (ne preko zdjele). Stavite na hlađenje u hladnjak najmanje 2 sata, najviše 2 dana.
- Netom prije serviranja, promiješajte kremu da postane glatka. Umiješajte šlag. Raspodijelite smjesu na ispečeni tart, dobro sve ohladite (najmanje 2 sata u frižideru).
- Preljev: usitnite voće po želji i raspodijelite po površini kolača.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha