Ljubitelji voća doći će na svoje s ovim posebnim receptom za tart.

Sastojci

  • Za tart promjera 23 cm
  • Sastojci:
  • 2 i pol šalice brašna i još malo za posipanje površine
  • 1/3 šalice šećera
  • prstohvat soli
  • 220 g maslaca
  • ¼ šalice hladne vode
  • 3 žumanjka
  • Krema:
  • ¼ čajne žličice želatine
  • ½ šalice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • ¼ čajna žličica soli
  • 2 šalice punomasnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 mahune vanilije
  • 1 čajna žličica maslaca
  • ¼ šalice čvrstog šlaga
  • Preljev:
  • 800 g svježih malina
  • 800 g svježih jagoda, usitnjenih po želji

Priprema

  • Slatko tijesto: pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miješati dok se ne dobije konzistencija oštrog brašna (oko 10 sekundi). U manjoj posudi pomiješati žumanjke i vodu. Polako dodajte smjesu jaja i vode u drugu mješavinu neprestano miksajući dok se ne dobije tijesto koje se ne lijepi. To traje otprilike 30 sekundi. Napravite test konzistencije tijesta prstima. Mali komadić stisnite između dva prsta i ako je mrvičasto, dodajte još malo vode (žlicu po žlicu) dok se ne dobije željena tekstura. Izvadite tijesto na podlogu, podijelite na dva dijela, formirajte kuglu od tijesta, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
  • Jedno tijesto razvaljajte na promjer 33 cm. Stavite u kalup za tart (s odvojivim dnom), dobro popunite kalup sa svih strana i vratite u hladnjak na još 1 sat.
  • Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Obložite tijesto s papirom za pečenje i stavite „teret“ graha, riže ili suhe tjestenine kako bi sačuvale tijesto od deformiranja tijekom pečenja. Peći 20-25 minuta dok ne postane zlatno žute boje, potom izvaditi „teret“ i vratiti u pećnicu na još 10-15 minuta. Ohladiti.
  • Krema: U maloj posudici natopite želatinu s jednom žlicom hladne vode. Pustiti da želatina nabubri. U nešto većoj posudi pomiješajte šećer, brašno, kukuruzni škrob i sol. Umutiti mlijeko, jaja, koricu naranče, vaniliju (sadržaj mahune) i maslac. Kuhati uz povremeno miješanje do trenutka kada smjesa zakuha. Neka vrije 1 minutu, nakon toga skinuti s vatre. Dodati želatinu.
  • Kremu stavite u vatrostalnu posudu i pokrijte s plastičnom folijom koja je stavljena direktno na tijesto (ne preko zdjele). Stavite na hlađenje u hladnjak najmanje 2 sata, najviše 2 dana.
  • Netom prije serviranja, promiješajte kremu da postane glatka. Umiješajte šlag. Raspodijelite smjesu na ispečeni tart, dobro sve ohladite (najmanje 2 sata u frižideru).
  • Preljev: usitnite voće po želji i raspodijelite po površini kolača.

Povezani recepti

Vidi sve