Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recept iz: Martha Stewart
Sladoledna torta izvući će dijete iz svakog od nas, a trostruka doza čokolade donijet će trostruki užitak.
Sastojci
- Za tortu promjera 23 cm
- Torta:
- ¾ šalice kakaa
- maslac za premazati kalup za pečenje
- 1 i pol šalica brašna
- 1 i pol šalica šećera
- 1 i pol čajna žličica soda bikarbone
- ¾ čajne žličice praška za pecivo
- ¾ čajna žličice soli
- 2 jaja
- ¾ šalice mlaćenice
- 3 žlice ulje šafrana
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
- ¾ šalice tople vode
- bijela čokolada
- 340 g usitnjene bijele čokolade
- 1 šalica šlaga
- 2 kg sladoleda od čokolade (otopljenog do kremaste faze)
- lagano zaslađeni šlag i strugotine čokolade za dekoraciju
Priprema
- Torta: zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Namazati maslacem kalup promjera 23 cm (dubine 5 cm) i obložiti s papirom za pečenje. Maslacem namazati i papir za pečenje te posipati kakao prahom. Izbaciti višak praha. Ponovite postupak s posudom za roladu. U posudi za miksanje pomiješajte kako, brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol te lagano miksajte. Umiješati jaja, mlaćenicu, ulje i vaniliju. Na kraju dodati vodu, ubrzati mikser i miješati dok smjesa ne postane ujednačena.
- Jednu šalicu tijesta stavite u kalup za tortu a drugu u kalup za roladu. Moraju biti ravnomjerno raspoređene unutar kalupa. Obje pecite dok se ne počnu lagano odvajati od kalupa (12-14 minuta). Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohlade. Biskvite izvrnuti iz kalupa i potom ponovno okrenuti u početnu poziciju za daljnji postupak.
- Bijela čokolada: Čokoladu staviti u zdjelu srednje veličine. Zagrijati kremu u manjoj posudici i preliti preko čokolade. Neka tako stoji 3 minute. Špatulom lagano promiješati dok se sastojci ne „sljube“. Staviti u hladnjak (na 1 sat) da se smjesa malo stvrdne ali još uvijek bude podatna za raditi s njom. Ako je slučajno pretvrdo, ostaviti malo na sobnoj temperaturi da omekša.
- Obrežite rubove četvrtaste torte. Namažite s čokoladnim ganacheom ravnomjerno do rubova. Pomoću pomagala ( ravnala ) izrežite tortu na jednake četvrtine, staviti jedno na drugo pazeći da se dobro sljube. Prekriti i staviti u hladnjak na 30 minuta. Pomoću rezača, rezati kolač po dužini na trake širine 2,5 cm: Potom trake prepolovite. Konačna dimenzija traka je 2,5 x 8,5-10 cm.
- Prebaciti kolač iz kalupa promjera 23 cm u kalup promjera 25 cm. Razliku dimenzija kalupa popunite s izrezanim trakama do ruba ravnine kalupa.
- Rasporedite sladoled po kalupu, prekrijte i stavite u zamrzivač preko noći. Neposredno prije posluživanja, izvadite kolač iz zamrzivača, odvojite kalup od njega, namažite ga po cijeloj površini sa šlagom te ukrasite čokoladnim strugotinama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom
Recepti Mary Berry
Kolač s limunom Mary Berry