Sladoledna torta izvući će dijete iz svakog od nas, a trostruka doza čokolade donijet će trostruki užitak.

Sastojci

  • Za tortu promjera 23 cm
  • Torta:
  • ¾ šalice kakaa
  • maslac za premazati kalup za pečenje
  • 1 i pol šalica brašna
  • 1 i pol šalica šećera
  • 1 i pol čajna žličica soda bikarbone
  • ¾ čajne žličice praška za pecivo
  • ¾ čajna žličice soli
  • 2 jaja
  • ¾ šalice mlaćenice
  • 3 žlice ulje šafrana
  • 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
  • ¾ šalice tople vode
  • bijela čokolada
  • 340 g usitnjene bijele čokolade
  • 1 šalica šlaga
  • 2 kg sladoleda od čokolade (otopljenog do kremaste faze)
  • lagano zaslađeni šlag i strugotine čokolade za dekoraciju

Priprema

  • Torta: zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Namazati maslacem kalup promjera 23 cm (dubine 5 cm) i obložiti s papirom za pečenje. Maslacem namazati i papir za pečenje te posipati kakao prahom. Izbaciti višak praha. Ponovite postupak s posudom za roladu. U posudi za miksanje pomiješajte kako, brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol te lagano miksajte. Umiješati jaja, mlaćenicu, ulje i vaniliju. Na kraju dodati vodu, ubrzati mikser i miješati dok smjesa ne postane ujednačena.
  • Jednu šalicu tijesta stavite u kalup za tortu a drugu u kalup za roladu. Moraju biti ravnomjerno raspoređene unutar kalupa. Obje pecite dok se ne počnu lagano odvajati od kalupa (12-14 minuta). Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohlade. Biskvite izvrnuti iz kalupa i potom ponovno okrenuti u početnu poziciju za daljnji postupak.
  • Bijela čokolada: Čokoladu staviti u zdjelu srednje veličine. Zagrijati kremu u manjoj posudici i preliti preko čokolade. Neka tako stoji 3 minute. Špatulom lagano promiješati dok se sastojci ne „sljube“. Staviti u hladnjak (na 1 sat) da se smjesa malo stvrdne ali još uvijek bude podatna za raditi s njom. Ako je slučajno pretvrdo, ostaviti malo na sobnoj temperaturi da omekša.
  • Obrežite rubove četvrtaste torte. Namažite s čokoladnim ganacheom ravnomjerno do rubova. Pomoću pomagala ( ravnala ) izrežite tortu na jednake četvrtine, staviti jedno na drugo pazeći da se dobro sljube. Prekriti i staviti u hladnjak na 30 minuta. Pomoću rezača, rezati kolač po dužini na trake širine 2,5 cm: Potom trake prepolovite. Konačna dimenzija traka je 2,5 x 8,5-10 cm.
  • Prebaciti kolač iz kalupa promjera 23 cm u kalup promjera 25 cm. Razliku dimenzija kalupa popunite s izrezanim trakama do ruba ravnine kalupa.
  • Rasporedite sladoled po kalupu, prekrijte i stavite u zamrzivač preko noći. Neposredno prije posluživanja, izvadite kolač iz zamrzivača, odvojite kalup od njega, namažite ga po cijeloj površini sa šlagom te ukrasite čokoladnim strugotinama.

Povezani recepti

Vidi sve