Malo je recepata koji će se svidjeti svima za stolom, a jedan od njih je čokoladni mousse! 

Sastojci

  • Kora:  
  • 9 kom. graham keksa
  • ¼ šalice brašna
  • ¼ čajne žličice soli
  • 6 žlica maslaca
  • 1/3 šalice šećera
  • 85 g mliječne čokolade
  • Pjenasto punjenje:     
  • 1 čajna žličica želatine
  • 115 g umjereno slatke čokolade
  • 55 g maslaca
  • 4 velika jaja (razdvojiti bjelanjke i žumanjke)
  • prstohvat soli
  • ½ šalice šlaga
  • Merringue preljev:     
  • 3 bjelanjka
  • ¾ šalice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije

Priprema

  • Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Na limu obloženom papirom za pečenje složite osam prstenastih, okruglih kalupa. U mikser stavite graham kekse i sameljite ih. Dodati im brašno, sol, maslac i šećer. Sve dobro pomiješati. Peći 10 minuta na drugom kalupu/tepsiji. Potom izrežite i ponovno vratite u pećnicu na 10 minuta. Nakon toga, izvadite ih i još jednom skroz usitnite i potom ohladite.
  • Na pari otopiti mliječnu čokoladu. Stavite krekere u veću posudu. Dodajte im otopljenu čokoladu i dobro pomiješajte. Staviti ¼ šalice u svaki kalup, smjesu ravnomjerno rasporediti unutar njih i staviti sve u hladnjak da se ohladi.
  • Pjenasti nadjev: Otopiti želatinu u žlici vode i ostaviti da nabubri Na pari otopiti srednje slatku čokoladu i maslac dok ne postane glatka masa. Dodati želatinu i miješati dok se ne otopi. Maknuti s izvora topline pa umiješati žumanjke. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
  • Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka uz prstohvat soli. Jednu trećinu dobivenog snijega lagano umiješati u smjesu s čokoladom. Nadjev ravnomjerno rasporedite u okrugle kalupe iz hladnjaka. Vratite u hladnjak na 2 sata.
  • Merringue preljev: pomiješati bjelanjke, šećer, sol u vatrostalnoj posudi iznad vodene pare. Miksajte dok ne postane čvrsti snijeg, topao na dodir. Potom prebacite u zdjelu od miksera i miješajte s nastavkom pjenjače. Miješajte dok se ne dobije čvrsta masa. Zatim dodati kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije. Miješati još 6-8 minuta dok masa ne postane glatka, sjajna, homogena i ohlađena (dotaknite rukom dno posude: ono mora biti hladno).
  • Stavite preljev u vrećicu za ukrašavanje s okruglim završetkom promjera 6 mm. Punite kalupe do vrha i poravnajte špatulom.
  • Ohladiti u hladnjaku 1 sat. Oprezno izvaditi kolač iz kalupa. Karamelizirajte vrh kolača s kuhinjskim brenerom. Odmah poslužiti.

Povezani recepti

Vidi sve