Čokoladni mousse
Recept iz: Martha Stewart
Malo je recepata koji će se svidjeti svima za stolom, a jedan od njih je čokoladni mousse!
Sastojci
- Kora:
- 9 kom. graham keksa
- ¼ šalice brašna
- ¼ čajne žličice soli
- 6 žlica maslaca
- 1/3 šalice šećera
- 85 g mliječne čokolade
- Pjenasto punjenje:
- 1 čajna žličica želatine
- 115 g umjereno slatke čokolade
- 55 g maslaca
- 4 velika jaja (razdvojiti bjelanjke i žumanjke)
- prstohvat soli
- ½ šalice šlaga
- Merringue preljev:
- 3 bjelanjka
- ¾ šalice šećera
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Na limu obloženom papirom za pečenje složite osam prstenastih, okruglih kalupa. U mikser stavite graham kekse i sameljite ih. Dodati im brašno, sol, maslac i šećer. Sve dobro pomiješati. Peći 10 minuta na drugom kalupu/tepsiji. Potom izrežite i ponovno vratite u pećnicu na 10 minuta. Nakon toga, izvadite ih i još jednom skroz usitnite i potom ohladite.
- Na pari otopiti mliječnu čokoladu. Stavite krekere u veću posudu. Dodajte im otopljenu čokoladu i dobro pomiješajte. Staviti ¼ šalice u svaki kalup, smjesu ravnomjerno rasporediti unutar njih i staviti sve u hladnjak da se ohladi.
- Pjenasti nadjev: Otopiti želatinu u žlici vode i ostaviti da nabubri Na pari otopiti srednje slatku čokoladu i maslac dok ne postane glatka masa. Dodati želatinu i miješati dok se ne otopi. Maknuti s izvora topline pa umiješati žumanjke. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
- Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka uz prstohvat soli. Jednu trećinu dobivenog snijega lagano umiješati u smjesu s čokoladom. Nadjev ravnomjerno rasporedite u okrugle kalupe iz hladnjaka. Vratite u hladnjak na 2 sata.
- Merringue preljev: pomiješati bjelanjke, šećer, sol u vatrostalnoj posudi iznad vodene pare. Miksajte dok ne postane čvrsti snijeg, topao na dodir. Potom prebacite u zdjelu od miksera i miješajte s nastavkom pjenjače. Miješajte dok se ne dobije čvrsta masa. Zatim dodati kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije. Miješati još 6-8 minuta dok masa ne postane glatka, sjajna, homogena i ohlađena (dotaknite rukom dno posude: ono mora biti hladno).
- Stavite preljev u vrećicu za ukrašavanje s okruglim završetkom promjera 6 mm. Punite kalupe do vrha i poravnajte špatulom.
- Ohladiti u hladnjaku 1 sat. Oprezno izvaditi kolač iz kalupa. Karamelizirajte vrh kolača s kuhinjskim brenerom. Odmah poslužiti.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća