Kruh sa smeđim maslacem
Recept iz: Martha Stewart
Postoji nekoliko stotina recepata za kruh s maslacem, ali samo je jedan napisala Martha Stewart. U nastavku otkrijte zašto je ovo najukusniji kruh sa smeđim maslacem kojeg ćete ikada probati.
Sastojci
- Tijesto
- 1 paketić suhoga kvasca
- 1 šalica toploga mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 4 i pol šalice brašna, plus 2 velike žlice brašna
- ½ šalice šećera
- 1 žlica košer soli
- 440 g maslaca sobne temperature
- 2 velika jaja i 1 žumance
- Nadjev
- 220 g maslaca
- 1 šalica light smeđeg šećera
- 1 čajna žličica cimeta
- prstohvat košer soli
- 1 razmućeno veliko jaje
Priprema
- TIJESTO: u manjoj posudi pomiješajte i otopite kvasac s mlijekom, potom ostavite dok se ne naprave mjehurići. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, sol) 55 g maslaca dok se ne homogenizira. Potom dodajte razmućeni kvasac i miksajte dok se smjesa ne ujednači. Dodajte jaja i žumanjak i potom miješajte još 2-3 minute, ne više od toga.
- Stavite tijesto na površinu prekrivenu brašnom. Lagano, kratko mijesite (30-ak sekundi) dok ne dobijete lijepu kuglu tijesta. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite nekoliko sati u hladnjaku ili čak i preko noći.
- U drugoj zdjeli pomiješajte preostale sastojke: 395 g maslaca i 2 žlice brašna. Od smjese napravite pravokutnik 25x30 cm, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na minimalno 15 minuta ali i dulje (ovisno koliko će stajati i ostatak smjese u hladnjaku). Potom razvaljajte tijesto u pravokutnik 45 x 25 cm, što pravilnijeg oblika.
- Četkom očistite ostatke brašna. Izvadite smjesu iz hladnjaka, temperirajte na sobnoj temperaturi i 2/3 nadjeva namažite po razvaljanom tijestu. Potom tijesto presavijte i ponovno ostavite da odmori. Po vrhu stavite preostalu 1/3 smjese s maslacem.
- Ponovite postupak „preslagivanja“ tijesta još dva puta s međusobnim razmakom od jednog sata i dobit ćete prekrasno aerirano tijesto sa zračnim mjehurićima. Da ne bi zaboravili koliko puta ste mijesili tijesto, svaki puta mu možete ne površinu staviti recku više.
- Tijesto čvrsto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji preko noći. Ovako pripremljeno tijesto, čvrsto zamotano u foliju, može stajati u hladnjaku i do 2 tjedna.
- NADJEV: usitniti omekšani maslac u maloj posudi i polako kuhati miješajući dok ne postane tamno smeđe boje. To traje otprilike 11 minuta. Odmah prebacite smjesu u veću vatrostalnu posudu i pustite da se ohladi desetak minuta. Umiješajte smeđi šećer, sol i cimet.
- Maslacem namažite tepsiju promjera 36 cm. Potom lagano pospite s brašnom. Stavite nadjev. Potom dodajte tijesto, ostavljajući 1 cm ruba. Uzmite rezač za pizzu i zarežite vrh tijesta na 6 dijelova. Sve prekrijte prozirnom folijom i ostavite da miruje 45-60 minuta.
- Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva.
- Tijesto premazati po vrhu otopinom jajeta i vode. Peći 45–60 minuta dok tijesto ne bude zlatno smećkaste boje, čvrsto na dodir. Nakon što se izvadi iz pećnice, ohladiti prvo na sobnoj temperaturi 5 minuta, potom nožem obrezati kruh oko kalupa da se lakše odvoji, iskrenuti ga na čvrstu podlogu i onda opet okrenuti na pravu stranu na tanjuru za posluživanje. Najbolje ga je odmah poslužiti isti dan.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Adam Liaw
Odvjetnikov ručak (Smorrebrod)