Postoji nekoliko stotina recepata za kruh s maslacem, ali samo je jedan napisala Martha Stewart. U nastavku otkrijte zašto je ovo najukusniji kruh sa smeđim maslacem kojeg ćete ikada probati.

Sastojci

  • Tijesto
  • 1 paketić suhoga kvasca
  • 1 šalica toploga mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 4 i pol šalice brašna, plus 2 velike žlice brašna
  • ½ šalice šećera
  • 1 žlica košer soli
  • 440 g maslaca sobne temperature
  • 2 velika jaja i 1 žumance
  • Nadjev
  • 220 g maslaca
  • 1 šalica light smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica cimeta
  • prstohvat košer soli
  • 1 razmućeno veliko jaje

Priprema

  • TIJESTO: u manjoj posudi pomiješajte i otopite kvasac s mlijekom, potom ostavite dok se ne naprave mjehurići. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, sol) 55 g maslaca dok se ne homogenizira. Potom dodajte razmućeni kvasac i miksajte dok se smjesa ne ujednači. Dodajte jaja i žumanjak i potom miješajte još 2-3 minute, ne više od toga.
  • Stavite tijesto na površinu prekrivenu brašnom. Lagano, kratko mijesite (30-ak sekundi) dok ne dobijete lijepu kuglu tijesta. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite nekoliko sati u hladnjaku ili čak i preko noći.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte preostale sastojke: 395 g maslaca i 2 žlice brašna. Od smjese napravite pravokutnik 25x30 cm, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na minimalno 15 minuta ali i dulje (ovisno koliko će stajati i ostatak smjese u hladnjaku). Potom razvaljajte tijesto u pravokutnik 45 x 25 cm, što pravilnijeg oblika.
  • Četkom očistite ostatke brašna. Izvadite smjesu iz hladnjaka, temperirajte na sobnoj temperaturi i 2/3 nadjeva namažite po razvaljanom tijestu. Potom tijesto presavijte i ponovno ostavite da odmori. Po vrhu stavite preostalu 1/3 smjese s maslacem.
  • Ponovite postupak „preslagivanja“ tijesta još dva puta s međusobnim razmakom od jednog sata i dobit ćete prekrasno aerirano tijesto sa zračnim mjehurićima. Da ne bi zaboravili koliko puta ste mijesili tijesto, svaki puta mu možete ne površinu staviti recku više.
  • Tijesto čvrsto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji preko noći. Ovako pripremljeno tijesto, čvrsto zamotano u foliju, može stajati u hladnjaku i do 2 tjedna.
  • NADJEV: usitniti omekšani maslac u maloj posudi i polako kuhati miješajući dok ne postane tamno smeđe boje. To traje otprilike 11 minuta. Odmah prebacite smjesu u veću vatrostalnu posudu i pustite da se ohladi desetak minuta. Umiješajte smeđi šećer, sol i cimet.
  • Maslacem namažite tepsiju promjera 36 cm. Potom lagano pospite s brašnom. Stavite nadjev. Potom dodajte tijesto, ostavljajući 1 cm ruba. Uzmite rezač za pizzu i zarežite vrh tijesta na 6 dijelova. Sve prekrijte prozirnom folijom i ostavite da miruje 45-60 minuta.
  • Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva.
  • Tijesto premazati po vrhu otopinom jajeta i vode. Peći 45–60 minuta dok tijesto ne bude zlatno smećkaste boje, čvrsto na dodir. Nakon što se izvadi iz pećnice, ohladiti prvo na sobnoj temperaturi 5 minuta, potom nožem obrezati kruh oko kalupa da se lakše odvoji, iskrenuti ga na čvrstu podlogu i onda opet okrenuti na pravu stranu na tanjuru za posluživanje. Najbolje ga je odmah poslužiti isti dan.

Povezani recepti

Vidi sve