Ying i yang kulinarstva, vaniija i čokolada u ovom fantastičnom receptu Marthe Stewart oduševit će vas u roladi koja je jednostavna za pripremu i ukusna za uživanje u njoj.

Sastojci

  • 2 šalice brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 220 g maslaca za kolače
  • 1 i pol šalice šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice nezaslađenog kakao praha
  • ½ čajne žličice instant espresso praha
  • 85 g otopljene mliječne čokolade
  • ¼ šalice fino usitnjene pistacije

Priprema

  • 1. U zdjeli srednje veličine pomiješati brašno i sol.
  • 2. Mikserom napraviti pjenastu kremu od maslaca, šećera u prahu i vanilije. Uz neprekidno miješanje, polako dodavati suhe sastojke i miješati sve dok se ne dobije kompaktna smjesa. Prepoloviti tijesto, jednu polovicu zamotati u prozirnu foliju i odložiti.
  • 3. U manjoj posudi pomiješati kakao, espresso i 2 žlice vruće vode. Nakon toga uliti ovu smjesu u tijesto i miješati dok ne bude ravnomjerno smeđe boje. Isto prepoloviti i zamotati u foliju.
  • 4. Polovicu čokoladnog tijesta staviti na papir za pečenje i pokriti prozirnom folijom. Razvaljati tijesto (preko prozirne folije) da bude dimenzije 35 x 25 cm. Ponoviti postupak sa sva četiri tijesta (2 bijela i 2 tamna).
  • 5. Prvo staviti razvaljano čokoladno tijesto i skinuti plastičnu foliju. Sljedeće je svjetlo tijesto, skinuti plastičnu foliju i okrenuti ga na tamno tijesto. Potom ukloniti i papir za pečenje. Postupak ponoviti s tamnim tijestom i na kraju završiti sa svijetlim. Poravnati rubove, zagladiti površinu da se istisne zrak i oprezno, polako zarolati čvrstu roladu. Paziti da ne pukne a tijekom rolanja oprezno uklanjati dio po dio papira za pečenje.
  • 6. Kada je rolada gotova, tada ju umotati u papir za pečenje. Kako bi zadržala formu tijekom hlađenja, preporuka je napraviti mu kalup od kartona u koji će se smjestiti. Poslužit će i prerezani karton od kuhinjskih ubrusa.
  • 7. Staviti u hladnjak na minimalno jedan sat ali može i prenoćiti.
  • 8. Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Roladu izrezati na šnite debljine 6 mm. Ravno ili ukoso, izbor je vaš. Smjestiti ih u tepsiju na papir za pečenje i peći 8-10 minuta dok ne postane hrskavo.
  • 9. Ohladiti.
  • 10. Vrh keksa umočiti u otopljenu čokoladu i posuti s usitnjenim pistacijama.

Povezani recepti

Vidi sve