Posebna rolada s vanilijom i čokoladom
Recept iz: Martha Stewart
Ying i yang kulinarstva, vaniija i čokolada u ovom fantastičnom receptu Marthe Stewart oduševit će vas u roladi koja je jednostavna za pripremu i ukusna za uživanje u njoj.
Sastojci
- 2 šalice brašna
- 1 čajna žličica soli
- 220 g maslaca za kolače
- 1 i pol šalice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice nezaslađenog kakao praha
- ½ čajne žličice instant espresso praha
- 85 g otopljene mliječne čokolade
- ¼ šalice fino usitnjene pistacije
Priprema
- 1. U zdjeli srednje veličine pomiješati brašno i sol.
- 2. Mikserom napraviti pjenastu kremu od maslaca, šećera u prahu i vanilije. Uz neprekidno miješanje, polako dodavati suhe sastojke i miješati sve dok se ne dobije kompaktna smjesa. Prepoloviti tijesto, jednu polovicu zamotati u prozirnu foliju i odložiti.
- 3. U manjoj posudi pomiješati kakao, espresso i 2 žlice vruće vode. Nakon toga uliti ovu smjesu u tijesto i miješati dok ne bude ravnomjerno smeđe boje. Isto prepoloviti i zamotati u foliju.
- 4. Polovicu čokoladnog tijesta staviti na papir za pečenje i pokriti prozirnom folijom. Razvaljati tijesto (preko prozirne folije) da bude dimenzije 35 x 25 cm. Ponoviti postupak sa sva četiri tijesta (2 bijela i 2 tamna).
- 5. Prvo staviti razvaljano čokoladno tijesto i skinuti plastičnu foliju. Sljedeće je svjetlo tijesto, skinuti plastičnu foliju i okrenuti ga na tamno tijesto. Potom ukloniti i papir za pečenje. Postupak ponoviti s tamnim tijestom i na kraju završiti sa svijetlim. Poravnati rubove, zagladiti površinu da se istisne zrak i oprezno, polako zarolati čvrstu roladu. Paziti da ne pukne a tijekom rolanja oprezno uklanjati dio po dio papira za pečenje.
- 6. Kada je rolada gotova, tada ju umotati u papir za pečenje. Kako bi zadržala formu tijekom hlađenja, preporuka je napraviti mu kalup od kartona u koji će se smjestiti. Poslužit će i prerezani karton od kuhinjskih ubrusa.
- 7. Staviti u hladnjak na minimalno jedan sat ali može i prenoćiti.
- 8. Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Roladu izrezati na šnite debljine 6 mm. Ravno ili ukoso, izbor je vaš. Smjestiti ih u tepsiju na papir za pečenje i peći 8-10 minuta dok ne postane hrskavo.
- 9. Ohladiti.
- 10. Vrh keksa umočiti u otopljenu čokoladu i posuti s usitnjenim pistacijama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća