Prhko tijesto i slastan nadjev - tart prema receptu Marthe Stewart oduševit će i najveće kritičare!

Sastojci

  • 18 graham keksa, izlomiti na male komadiće
  • 110 g otopljenog maslaca
  • 1 šalica + 2 žlice šećera
  • ¼ čajne žličice + 1 prstohvat soli
  • 450 g krem sira sobne temperature
  • ½ šalice kiselog vrhnja
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja, lagano razmućena na sobnoj temperaturi
  • ¼ šalice pekmeza od marelice

Priprema

  • Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Krekere, sol i šećer staviti u blender, usitniti i promiješati. Premjestiti u tart kalup s odvojivim dnom (27 x 19 cm). Stisnite dobro rahlu smjesu uz stijenke kalupa tako da se ravnomjerno rasporedi. Staviti ga u zagrijanu pećnicu i peći otprilike 15 minuta dok ne postane lijepe smećkaste boje. Nakon toga ga treba ohladiti na sobnoj temperaturi. Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
  • Miksajte krem sir i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ¾ šalice šećera i nastavite miješati. Dodati vaniliju i prstohvat soli. Zadnje umiješati jaje. Glatku, finu kremu staviti u kalup i zagladiti površinu.
  • Zagrijati džem dok ne postane tekući. Staviti ga u malu plastičnu bočicu s nastavkom iz kojeg se mogu dozirati manje ili veće kapljice. Džem se mora malo ohladiti. Pomoću nastavka radite male ili veće točkice u ravnim linijama tvoreći dekorativnu površinu kolača s pomalo retro izgledom. Vratite potom u pećnicu na 25 minuta. Kada je gotovo kolač prvo ohladiti na sobnoj temperaturi, izvaditi ga iz kalupa, te na tanjuru za serviranje staviti u hladnjak na barem 2 sata. Rezati na kocke.

Povezani recepti

Vidi sve