Tart od sira s marelicama
Recept iz: Martha Stewart
Prhko tijesto i slastan nadjev - tart prema receptu Marthe Stewart oduševit će i najveće kritičare!
Sastojci
- 18 graham keksa, izlomiti na male komadiće
- 110 g otopljenog maslaca
- 1 šalica + 2 žlice šećera
- ¼ čajne žličice + 1 prstohvat soli
- 450 g krem sira sobne temperature
- ½ šalice kiselog vrhnja
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja, lagano razmućena na sobnoj temperaturi
- ¼ šalice pekmeza od marelice
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Krekere, sol i šećer staviti u blender, usitniti i promiješati. Premjestiti u tart kalup s odvojivim dnom (27 x 19 cm). Stisnite dobro rahlu smjesu uz stijenke kalupa tako da se ravnomjerno rasporedi. Staviti ga u zagrijanu pećnicu i peći otprilike 15 minuta dok ne postane lijepe smećkaste boje. Nakon toga ga treba ohladiti na sobnoj temperaturi. Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
- Miksajte krem sir i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ¾ šalice šećera i nastavite miješati. Dodati vaniliju i prstohvat soli. Zadnje umiješati jaje. Glatku, finu kremu staviti u kalup i zagladiti površinu.
- Zagrijati džem dok ne postane tekući. Staviti ga u malu plastičnu bočicu s nastavkom iz kojeg se mogu dozirati manje ili veće kapljice. Džem se mora malo ohladiti. Pomoću nastavka radite male ili veće točkice u ravnim linijama tvoreći dekorativnu površinu kolača s pomalo retro izgledom. Vratite potom u pećnicu na 25 minuta. Kada je gotovo kolač prvo ohladiti na sobnoj temperaturi, izvaditi ga iz kalupa, te na tanjuru za serviranje staviti u hladnjak na barem 2 sata. Rezati na kocke.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća