Tiramisu s jagodama

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

 

 

 

Sastojci

  • 250 g mascarpone sira
  • 1 paket piškota ili sl. keksa
  • 1 paket jagoda
  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 200 ml soka od naranče
  • 2 žlice sušenih jagoda
  • nekoliko listova mente
  • 2 žlice šećera
  • 8 svježih lijepih jagoda s peteljkama

Priprema

  • 1. Izvadite mascarpone iz hladnjaka pola sata prije pripreme, kako bi dosegnuo sobnu temperaturu da ga možete lakše miješati. To će sprijećiti pojavu grudica u mascarponeu.
  • 2. Jaja podijelite. Stavite žumanjke u jednu posudu za miješanje, a bjelanjke u drugu posudu. Važno je da u bjelanjku nema tragova žumanjka, inaće nećete moći dobro istući bjelanjak. Prvo mikserom istucite bjelanjke s pola šećera dok se ne stvore pjenasti vrhovi.
  • 3. Miješajte žumanjke s drugom polovicom šećera sve dok malo ne požute i dok se šećer ne otopi. Pomiješajte mascarpone sa žumanjkom. Zatim u smjesu lagao umiješajte bjelanjke. Nemojte predugo miješati lopaticom kako bi smjesa ostala što ljepša.
  • 4. Uklonite zelene djelove s jagoda i prerežite jagode na pola.
  • 5. Slomite piškote na komade i umoćite jedan po jedan komad u sok od naranče i stavite na dno čaša. Napomena: ako istovremeno namočite nekoliko piškota u sok od naranče, prebrzo će popiti sav sok i raspasti se.
  • 6. Podijelite polovicu mascarpone kreme i stavite na piškote. Na kremu rasporedite sloj jagoda, a zatim ostatak mascarpone kreme. Ostavite da se tiramisu stisne u hladnjaku najmanje 2 sata.
  • 7. Sušene jagode usitnite u mužaru ili u procesoru za hranu. Metvicu sameljite zajedno sa šećerom u procesoru za hranu. Pospite tiramisu jagodama u prahu i šećerom od metvice. Ukrasite lijepim svježim jagodama.

Povezani recepti

Vidi sve