Košarice s paštetom od dimljene skuše i zelenim chutneyjem od ananasa
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 200 ml hladne vode
- 4 žličice šećera
- 85 g neslanog maslaca, dodatni maslac za premazati pleh
- prstohvat soli
- 115 g glatkog brašna, prosijanog
- 3 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
- 400 g dimljene skuše, bez kože
- 8 žlica grčkog jogurta, dodatni jogurt po potrebi
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
- prstohvat soli
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- Za chutney od ananasa
- 1 x 435 g limenka ananasa u komadićima, ocijeđenog
- 1 veliki svežanj svježeg korijandra, uključujući stabljike
- 2 mala zelena čilija
- 1 ekološki uzgojena limeta, sok i korica
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Namastite dva pleha, pa ih obložite papirom za pečenje.
- 2. U lonac stavite vodu, maslac, šećer i sol za kuhano tijesto. Kratko ih prokuhajte na srednje jakoj vatri, pa ugasite vatru čim zavru i otopi se sav maslac.
- 3. U jednom mahu ubacite sve brašno, neprestano ga miješajući da se ne zgruda.
- 4. Smjesu sklonite sa štednjaka i nekoliko minuta ostavite hladiti. Zatim malo-pomalo, neprestano miješajući ulijevajte jaja. Smjesa će izgledati kao da se razdvaja, no što je više miješate, bolje će se sjediniti. Trebate postići glatku pastu. Tijesto je savršene teksture kad iz žlice klizi u obliku slova „v“.
- 5. Tijestom napunite slastičarsku ili običnu vrećicu za zamrzavanje i odrežite vršak tako da dobijete otvor širine 2 cm. Na pripremljen pleh vrećicom istiskujte grumene tijesta ili ih naprosto nanesite žličicom.
- 6. Vlažnim prstom zagladite vrhove da kuhano tijesto ne zagori u pećnici. Pecite ga 25-30 minuta. Pečeno tijesto treba biti lagano i hrskavo. Izvadite ga iz pećnice, košarice nožem raspolovite po širini, pa vratite u pećnicu da se još malo prosuše.
- 7. Dok košarice postaju hrskave, napravite paštetu od skuše. Skušu, jogurt, maslac, sol i papar u sjeckalici usitnite u glatku smjesu. Ako je smjesa pregusta, žlicu po žlicu dodajte još jogurta. Pašteta treba biti glatka i s lakoćom kliziti niz stijenke sjeckalice. Premjestite je u zdjelicu, poklopite i odložite u hladnjak.
- 8. Cjediljkom ocijedite komadiće ananasa za chutney pa stražnjom stranom žlice dodatno istisnite sav sok. Ubacite ih u sjeckalicu zajedno s korijandrom, čilijem te sokom i koricom limete. Pomiješajte ih u glatku zelenu pastu. Kušajte jeste li postigli dobru ravnotežu slatkog i slanog, pa chutney po potrebi prilagodite dodatkom šećera ili soli.
- 9. Za opuštena okupljanja na stol iznesite pladanj s hrskavim košaricama te zasebne zdjelice s paštetom i chutneyjem da ih svatko sastavi po svom ukusu. Očekujete li više gosti, košarice unaprijed napunite paštetom i chutneyjem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Adam Liaw
Sporo kuhana riba amadai s crnim tartufom
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune
Recepti Donal Skehan
Riba s kurkumom i koprom na vijetnamski način
Recepti Carpaccio od tune