Sporo kuhana riba amadai s crnim tartufom
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 2 fileta amadai ribe bez kože (tilefish) (oko 80 g svaki)
- 2 g soli
- Prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- 1 žlica bijelog sezamovog ulja
- Malo ulja od sjemenki grožđa
- 8 g tanko narezanog bijelog luka
- 10 g mladog špinata
- 20 g mesa morskog ježinca, tanko narezanog (po izboru)
- 50 g zimskog crnog tartufa
- sitno sjeckani vlasac, za posluživanje
- Umak:
- 100 g sitno sjeckanog korijena čička (vidi bilješku)
- 60 ml sake (Japansko alkoholno piće)
- 80 ml mirina
- 100 ml umaka od soje
- Malo smeđeg šećera
- 1 žličica paste od crnih maslina
- 10 g paste od crnog tartufa
- ½ žličice sjeckanih inćuna
Priprema
- 1. Gril zagrijte na nisku temperaturu.
- 2. Riblje filete stavite na lim za pečenje, lagano ih začinite sa soli i paprom, te pospite sezamovim uljem. Ostavite sa strane.
- 3. Kako biste napravili umak, u mali lonac stavite korijen čička, sake, Mirin, soju i smeđi šećer, te miješajte iznad lagane vatre dok se sve ne zagrije, zatim uklonite s vatre.
- 4. U maloj tavi iznad slave vatre zagrijte ulje od sjemenki grožđa. Dodajte luk i miješajte 3-4 minute dok ne omekša, ali ne smije dobiti boju.
- 5. U lonac s vrelom vodom stavite mladi špinat, zatim odmah procijedite. Istisnite višak tekućine i raširite ga na dva tanjura. Ribu stavite pod gril i pecite dok ne prestane biti prozirna, zatim izvadite i po njoj stavite malo umaka. Vratite u pećnicu i pecite dok nije gotova. Stavite ribu na vrh špinata i po njoj rasporedite luk.
- 6. U preostali umak umiješajte pastu od maslina, tartufa i inćuna, te zagrijte iznad slabe vatre. Umak prelijte po luku, zatim preko svega rasporedite meso morskog ježinca, ako ga koristite. Naribajte malo crnog tartufa po vrhu i pospite vlascem prije posluživanja.
- Bileška
- Na Japanskom poznat i kao gobo, svježi korijen čička teško se može pronaći u Australiji, ali ga možete kupiti smrznutog u trgovinama s japanskom hranom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nadiya Hussain
Košarice s paštetom od dimljene skuše i zelenim chutneyjem od ananasa
Recepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune
Recepti Donal Skehan
Riba s kurkumom i koprom na vijetnamski način
Recepti Carpaccio od tune