Teleća jetra s palentom
Recept iz: Primož Dolničar

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- 1 kg telećih jetara
- 500 g kukuruzne krupice
- 1 smeđi luk
- 1 crveni luk
- 2 mrkve
- 1 celer
- 2 češnja češnjaka
- malo svježih gljiva
- 2 veće rajčice
- 2 jušne žlice svježeg sira
- suncokretovo ulje
- maslinovo ulje
- sol
- svježi timijan
- svježi matičnjak
- svježi peršin
Priprema
- 1. U slanu kipuću vodu umiješajte kukuruznu krupicu.
- 2. Uz stalno miješanje kuhajte oko 3 minute.
- 3. Dodajte začinske biljke.
- 4. Kad je palenta već kuhana, umiješajte svježi sir.
- 5. Ostavite da se ohladi.
- 6. Luk narežite na kolutiće.
- 7. Mrkvu nasjeckajte.
- 8. Zagrijte tavu.
- 9. Tavu namastite suncokretovim uljem.
- 10. Luk i mrkvu stavite u tavu.
- 11. Nasjeckajte celer i dodajte ga u tavu.
- 12. Nasjeckajte gljive i dodajte ih u tavu.
- 13. Umiješajte nasjeckan peršin.
- 14. Promiješajte i pržite oko 5 minuta.
- 15. Jetra narežite na komadiće od 2 cm.
- 16. Položite ih na roštilj.
- 17. Rajčicu operite i položite na roštilj.
- 18. Jetra jednom okrenite.
- 19. Nakon 3 minute pečenja sa svake strane, jetra su pečena.
- Posluživanje: Na drvenu dasku za posluživanje položite jetra, 3 jušne žlice palente i prerezanu rajčicu. Posolite i pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja.
- Dobar tek!
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère