Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja. Prvo istraživanje meksičke kuhinje, iz rodnog grada Mexico Cityja, započela je kada su se ona i suprug preselili u Dallas, Teksas. Ubrzo je podijelila svoje znanje meksičke kuhinje s prijateljima i susjedima koji su bili impresionirani. Dvije godine kasnije, preselila se sa suprugom i njihovim prvorođenim sinom u Washington, DC, gdje je nastavila akademsko obrazovanje te stekla magisterij na sveučilištu u Georgetownu,  ali nikad nije zaboravila na kulinarstvo, stoga je nedugo kasnije upisala poznatu akademiju " L'Academie de Cuisine" u Marylandu. 2007. godine pokrenula je "Mexican Table", kulinarski program koji se sastojao od niza emisija,u kojem je uživo kuhala, te večernjih degustacija, sve s ciljem popularizacije meksičke kuhinje. Program kombinira vješto kuhanje s njezinim poznavanjem povijesti zemlje i regija. Svaka emisija istražuje jednu temu - na primjer, jela iz Meksičke revolucije, povijesni jelovnik ili hranu iz kolonijalnog Meksika.

Sastojci

  • 2 de árbol čilija, sjemenke očišćene ili ih ostavite po želji
  • otprilike 5 ili 6 zrelih Roma rajčica
  • otprilike 4 rajčeka, oguljenih i opranih
  • 1 do 2 jalapeño ljutih papričica ili količinu prilagodite ukusu
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice ugrubo narezanog bijelog luka
  • 64g nasjeckanog korijandera, listovi i stabljike
  • 1/8 žličice mljevenog kumina
  • 3/4 žličice košer ili morske soli ili više po želji
  • 1 žlica biljnog ulja

Priprema

  • 1. Zagrijte manju tavu na srednje jakoj vatri. Kada se ugrije, tostirajte čili papričice otprilike minutu dok ne puste miris. Maknite s vatre.
  • 2. U srednje veliki lonac stavite rajčice, rajčeke, jalapeno papričice i češnjak. Prekrijte vodom i stavite na srednje jaku vatru da zavrije, neka kuha otprilike 10 minuta dok rajčice i čili ne postane mekani i promijene boju.
  • 3. Rajčice, rajčeke, jalapenose i češnjak ocijedite i prebacite u blender. Spojite s de arbol čilijem, lukom, korijanderom, kuminom i soli, zatim miksajte dok se ne pretvori u pastu.
  • 4. Na srednje jaku vatru stavite srednje veliki lonac, kada se ugrije, dodajte ulje. Kada ulje postane vruće, ulijte salsa umak i budite spremni djelomično pokriti s poklopcem, jer će umak “iskakati.”
  • 5. Kuhajte 4 do 5 minuta, dok se ne zgusne i začinite dok se boja produbljuje.

Povezani recepti

Vidi sve