Opis
- Luk prerežite na pola, stavite u zdjelu, prelijte s 2-3 žlice maslinovog ulja, premažite sa svih strana i stavite na zagrijanu tavu, licem prema dolje. Dok se luk peče, višak ulja iz zdjele prelijte u tavu i pecite dok luk ne poprimi duboku zlatnu boju.
- Zatim, prebacite na lim za pečenje, pospite sa soli i ulijte 100-150 ml vode. Prekrijte alu folijom i pecite u pećnici, zagrijanoj na 200 stupnjeva na 20 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se hladi.
- Za umak, u blender stavite Feta sir, 2 žlice soka od limuna, 2 žlice maslinovog ulja, češnjak i krem sir, pulsirajte dok ne postane kremasto.
- Prebacite u zdjelu, dodajte Ricottu i sjeckani bosiljak. Ako je potrebno, začinite sa soli.
- Umak poslužite s lukom posloženim oko njega. Prelijte s 2-3 žlice tekućine u kojoj se pekao luk, promiješajte s 2-3 žlice maslinovog ulja. Pospite tostiranim sezamom i tanko narezanim bosiljkom.
Sastojci
- 250 g Feta sira
- 100 g Ricotta sira
- 100 g krem sira
- 4 luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice limunovog soka
- 2 grančice bosiljka
- soli prema ukusu
- ekstra djevičansko maslinovo ulje za preljev
- tostirane sjemenke sezama za posipanje
- bosiljak za ukrašavanje