Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- 250 g Feta sira
- 100 g Ricotta sira
- 100 g krem sira
- 4 luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice limunovog soka
- 2 grančice bosiljka
- soli prema ukusu
- ekstra djevičansko maslinovo ulje za preljev
- tostirane sjemenke sezama za posipanje
- bosiljak za ukrašavanje
Priprema
- Luk prerežite na pola, stavite u zdjelu, prelijte s 2-3 žlice maslinovog ulja, premažite sa svih strana i stavite na zagrijanu tavu, licem prema dolje. Dok se luk peče, višak ulja iz zdjele prelijte u tavu i pecite dok luk ne poprimi duboku zlatnu boju.
- Zatim, prebacite na lim za pečenje, pospite sa soli i ulijte 100-150 ml vode. Prekrijte alu folijom i pecite u pećnici, zagrijanoj na 200 stupnjeva na 20 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se hladi.
- Za umak, u blender stavite Feta sir, 2 žlice soka od limuna, 2 žlice maslinovog ulja, češnjak i krem sir, pulsirajte dok ne postane kremasto.
- Prebacite u zdjelu, dodajte Ricottu i sjeckani bosiljak. Ako je potrebno, začinite sa soli.
- Umak poslužite s lukom posloženim oko njega. Prelijte s 2-3 žlice tekućine u kojoj se pekao luk, promiješajte s 2-3 žlice maslinovog ulja. Pospite tostiranim sezamom i tanko narezanim bosiljkom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Vinegret s artičokama
Recepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Adam Liaw
Umak od čilija
Recepti Tom Kerridge
Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Ajvar i Lutenica
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu