Ajvar i Lutenica
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • Ajvar:
  • 1 kg crvene paprike
  • sol
  • 1 dcl vinskog octa
  • Lutenica:
  • 500 grama patlidžana
  • 1 kg crvene paprike
  • 2 ljuta feferona srednje veličine
  • 1 svježa čili papričica
  • sol
  •  1 dcl vinskog octa

Priprema

  • Način pripreme ajvara:
  • Operite paprike.
  • Stavite ih na dobro zagrijani roštilj i okrećite ih s obje strane, tako da zapravo postanu crne, ILI: uključite ventilaciju pećnici i gornji grijač i postavite na najvišu moguću temperaturu. Na taj ćete način napraviti najbolji zamjenski učinak za pravi roštilj. Pladanj za pečenje obložite papirom i na njega stavite paprike. Stavite pladanj s paprikama u pećnicu. Kad paprike omekšaju, okrenite ih i pecite i s druge strane i rezultat će biti više nego savršen.
  • Paprike izvadite iz pećnice ili ih skinite s roštilja.
  • Ogulite pečene crvene paprike.
  • Paprike narežite i izvadite sjemenke.
  • U tavu ulijte izdašnu količinu maslinovog ulja i upalite štednjak.
  • Stavite paprike u tavu.
  • Paprike samo malo promiješajte i pazite koliko ulja upijaju. Kad nestane ulja, dodati ga još malo, dok se sve pirja na laganoj vatri.
  • Posolite po ukusu.
  • Dodajte malo vinskog octa i promiješajte.
  • Zakuhajte, a zatim kušajte.
  • Pripremite očišćene, zagrijane staklenke.
  • Napunite staklenke ajvarom. Brzo punite staklenke, dok je ajvar još vruć pa ih zatvorite.
  • Poravnajte na vrhu i zatvorite staklenke.
  • Način pripreme lutenice:
  • Patlidžane operite.
  • Prerežite ih na pola da se brže ispeku.
  • Ako su patlidžani veći i nisu baš svježi, sjemenke možete izvaditi žlicom. To možete učiniti i nakon što su pečeni.
  • Po želji možete im i malo zarezati koru da se lijepo ispeku.
  • Nakon što izvadite paprike, u pladanj za pečenje stavite patlidžane.
  • Patlidžane možete peći na roštilju na isti način kao i paprike.
  • U posudu ulijte malo ulja.
  • Narežite paprike i dodajte ih u posudu.
  • Izvadite patlidžane iz pećnice.
  • Ostavite patlidžane da se ohlade.
  • Izrežite ih što tanje; ako vidite još sjemenki, samo ih uklonite i nastavite rezati.
  • U posudu stavite patlidžane.
  • Ako patlidžani upiju dosta ulja, dodajte još malo.
  • Ljuti feferon i malo čilija očistiti, odstraniti sve sjemenke i sitno nasjeckati.
  • U posudu dodajte ljuti feferon i malo čilija.
  • Posolite po ukusu.
  • Dodajte malo vinskog octa i promiješajte.
  • Zakuhajte pa kušajte.
  • Pripremite očišćene, zagrijane staklenke.
  • Staklenke s lutenicom punite brzo, dok je još vruća.
  • Poravnajte na vrhu i zatvorite staklenke.
  • Savjet
  • Najvažnije je da radite u čistim, sterilnim uvjetima. Rubove ne čistite krpama, ne dirajte staklenke, ali možete koristiti lijevak, kako ne biste zaprljali staklenke.

Povezani recepti

Vidi sve