Ajvar i Lutenica
Recept iz: Primož Dolničar

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- Ajvar:
- 1 kg crvene paprike
- sol
- 1 dcl vinskog octa
- Lutenica:
- 500 grama patlidžana
- 1 kg crvene paprike
- 2 ljuta feferona srednje veličine
- 1 svježa čili papričica
- sol
- 1 dcl vinskog octa
Priprema
- Način pripreme ajvara:
- Operite paprike.
- Stavite ih na dobro zagrijani roštilj i okrećite ih s obje strane, tako da zapravo postanu crne, ILI: uključite ventilaciju pećnici i gornji grijač i postavite na najvišu moguću temperaturu. Na taj ćete način napraviti najbolji zamjenski učinak za pravi roštilj. Pladanj za pečenje obložite papirom i na njega stavite paprike. Stavite pladanj s paprikama u pećnicu. Kad paprike omekšaju, okrenite ih i pecite i s druge strane i rezultat će biti više nego savršen.
- Paprike izvadite iz pećnice ili ih skinite s roštilja.
- Ogulite pečene crvene paprike.
- Paprike narežite i izvadite sjemenke.
- U tavu ulijte izdašnu količinu maslinovog ulja i upalite štednjak.
- Stavite paprike u tavu.
- Paprike samo malo promiješajte i pazite koliko ulja upijaju. Kad nestane ulja, dodati ga još malo, dok se sve pirja na laganoj vatri.
- Posolite po ukusu.
- Dodajte malo vinskog octa i promiješajte.
- Zakuhajte, a zatim kušajte.
- Pripremite očišćene, zagrijane staklenke.
- Napunite staklenke ajvarom. Brzo punite staklenke, dok je ajvar još vruć pa ih zatvorite.
- Poravnajte na vrhu i zatvorite staklenke.
- Način pripreme lutenice:
- Patlidžane operite.
- Prerežite ih na pola da se brže ispeku.
- Ako su patlidžani veći i nisu baš svježi, sjemenke možete izvaditi žlicom. To možete učiniti i nakon što su pečeni.
- Po želji možete im i malo zarezati koru da se lijepo ispeku.
- Nakon što izvadite paprike, u pladanj za pečenje stavite patlidžane.
- Patlidžane možete peći na roštilju na isti način kao i paprike.
- U posudu ulijte malo ulja.
- Narežite paprike i dodajte ih u posudu.
- Izvadite patlidžane iz pećnice.
- Ostavite patlidžane da se ohlade.
- Izrežite ih što tanje; ako vidite još sjemenki, samo ih uklonite i nastavite rezati.
- U posudu stavite patlidžane.
- Ako patlidžani upiju dosta ulja, dodajte još malo.
- Ljuti feferon i malo čilija očistiti, odstraniti sve sjemenke i sitno nasjeckati.
- U posudu dodajte ljuti feferon i malo čilija.
- Posolite po ukusu.
- Dodajte malo vinskog octa i promiješajte.
- Zakuhajte pa kušajte.
- Pripremite očišćene, zagrijane staklenke.
- Staklenke s lutenicom punite brzo, dok je još vruća.
- Poravnajte na vrhu i zatvorite staklenke.
- Savjet
- Najvažnije je da radite u čistim, sterilnim uvjetima. Rubove ne čistite krpama, ne dirajte staklenke, ali možete koristiti lijevak, kako ne biste zaprljali staklenke.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Vinegret s artičokama
Recepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Adam Liaw
Umak od čilija
Recepti Tom Kerridge
Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Lora i Stoyan
Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu