Ajvar i Lutenica

Način pripreme ajvara:

  1. Operite paprike.
  2. Stavite ih na dobro zagrijani roštilj i okrećite ih s obje strane, tako da zapravo postanu crne, ILI: uključite ventilaciju pećnici i gornji grijač i postavite na najvišu moguću temperaturu. Na taj ćete način napraviti najbolji zamjenski učinak za pravi roštilj. Pladanj za pečenje obložite papirom i na njega stavite paprike. Stavite pladanj s paprikama u pećnicu. Kad paprike omekšaju, okrenite ih i pecite i s druge strane i rezultat će biti više nego savršen.
  3. Paprike izvadite iz pećnice ili ih skinite s roštilja.
  4. Ogulite pečene crvene paprike.
  5. Paprike narežite i izvadite sjemenke.
  6. U tavu ulijte izdašnu količinu maslinovog ulja i upalite štednjak.
  7. Stavite paprike u tavu.
  8. Paprike samo malo promiješajte i pazite koliko ulja upijaju. Kad nestane ulja, dodati ga još malo, dok se sve pirja na laganoj vatri.
  9. Posolite po ukusu.
  10. Dodajte malo vinskog octa i promiješajte.
  11. Zakuhajte, a zatim kušajte.
  12. Pripremite očišćene, zagrijane staklenke.
  13. Napunite staklenke ajvarom. Brzo punite staklenke, dok je ajvar još vruć pa ih zatvorite.
  14. Poravnajte na vrhu i zatvorite staklenke.

 

Način pripreme lutenice:

  1. Patlidžane operite.
  2. Prerežite ih na pola da se brže ispeku.
  3. Ako su patlidžani veći i nisu baš svježi, sjemenke možete izvaditi žlicom. To možete učiniti i nakon što su pečeni.
  4. Po želji možete im i malo zarezati koru da se lijepo ispeku.
  5. Nakon što izvadite paprike, u pladanj za pečenje stavite patlidžane.
  6. Patlidžane možete peći na roštilju na isti način kao i paprike.
  7. U posudu ulijte malo ulja.
  8. Narežite paprike i dodajte ih u posudu.
  9. Izvadite patlidžane iz pećnice.
  10. Ostavite patlidžane da se ohlade.
  11. Izrežite ih što tanje; ako vidite još sjemenki, samo ih uklonite i nastavite rezati.
  12. U posudu stavite patlidžane.
  13. Ako patlidžani upiju dosta ulja, dodajte još malo.
  14. Ljuti feferon i malo čilija očistiti, odstraniti sve sjemenke i sitno nasjeckati.
  15. U posudu dodajte ljuti feferon i malo čilija.
  16. Posolite po ukusu.
  17. Dodajte malo vinskog octa i promiješajte.
  18. Zakuhajte pa kušajte.
  19. Pripremite očišćene, zagrijane staklenke.
  20. Staklenke s lutenicom punite brzo, dok je još vruća.
  21. Poravnajte na vrhu i zatvorite staklenke.

 

Savjet

Najvažnije je da radite u čistim, sterilnim uvjetima. Rubove ne čistite krpama, ne dirajte staklenke, ali možete koristiti lijevak, kako ne biste zaprljali staklenke.

 

Sastojci

  • Ajvar:
  • 1 kg crvene paprike
  • sol
  • 1 dcl vinskog octa
  • Lutenica:
  • 500 grama patlidžana
  • 1 kg crvene paprike
  • 2 ljuta feferona srednje veličine
  • 1 svježa čili papričica
  • sol
  •  1 dcl vinskog octa

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve