Opis

Način pripreme:

1. Upotrijebite svježe žute krumpire. Operite ih i kuhajte 30 minuta. Procijedite ih i ostavite kratko u poklopljenom loncu.

2. Krumpire narežite na sitne kocke. Narežite češnjak na sitno i dodajte krumpirima. Začinite solju i paprom i rasporedite krumpire u plitkom limu. Prelijte maslinovim uljem. Pecite ih na 200 stupnjeva 30 minuta.

3. Operite bulgur i namočite u toploj vodi 15-20 minuta. Zatim dobro procijedite i omekšajte vilicom.

4. Izaberite filete bijele ribe. Ribu narežite na veće komade i stavite u blender. Dodajte krupno narezani korijandar i naribanu koru limuna i naranče. Sameljite. Dodajte bulgur i ponovno sameljite.

5. Za nadjev narežite luk na kolutiće i pržite u tavi na ulju oko 10 minuta. Nadrobite sjemenke korijandra i dodajte luku. Promiješajte. Dodajte pinjole i pržite 2 minute. Začinite solju i paprom.

6. Maslacem dobro premažite kalup za pitu i rasporedite pola smjese s ribom. Prste namočite kako biste lakše radili sa smjesom. Raspodijelite nadjev, a po njemu ponovno rasporedite ostatak mljevene smjese. Napravite rupu u sredini kibeha kako bi izašla para. Tupom stranom noža napravite rezove po čitavoj piti što će olakšati rezanje nakon pečenja, primjerice na 8 trokuta, a svaki trokut na manje trokute – komadiće. Obilno zalijte maslinovim uljem rezove. Kibeh pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.

7. U posudu stavite sitno narezan korijandar, naribanu koru limuna i naranče i nakidajte suhe čili papričice. Dodajte krumpire i dobro promiješajte. Dodajte sok od polovice limuna i malo soli. Dobro promiješajte. 

Sastojci

Za krumpire

  • 1 kg krumpira
  • 4 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 1 limun
  • naribana kora
  • 0.5 limuna
  • sok
  • 1 naranča
  • naribana korica
  • 1 vezica svježeg korijandra
  • 4 čili papričice

Za kibeh

  • 200 g bulgura
  • 1 glavica luka
  • 0.5 vezice svježeg korijandra
  • 1 limun
  • naribana kora
  • 600 g fileta bijele ribe
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Za nadjev

  • 3 glavice mala glavica luka
  • 75 g pinjola
  • 2 žličice svježe mljevenog korijandra
  • sol i papar
  • ulje

Povezani recepti