Opis
Način pripreme:
1. Upotrijebite svježe žute krumpire. Operite ih i kuhajte 30 minuta. Procijedite ih i ostavite kratko u poklopljenom loncu.
2. Krumpire narežite na sitne kocke. Narežite češnjak na sitno i dodajte krumpirima. Začinite solju i paprom i rasporedite krumpire u plitkom limu. Prelijte maslinovim uljem. Pecite ih na 200 stupnjeva 30 minuta.
3. Operite bulgur i namočite u toploj vodi 15-20 minuta. Zatim dobro procijedite i omekšajte vilicom.
4. Izaberite filete bijele ribe. Ribu narežite na veće komade i stavite u blender. Dodajte krupno narezani korijandar i naribanu koru limuna i naranče. Sameljite. Dodajte bulgur i ponovno sameljite.
5. Za nadjev narežite luk na kolutiće i pržite u tavi na ulju oko 10 minuta. Nadrobite sjemenke korijandra i dodajte luku. Promiješajte. Dodajte pinjole i pržite 2 minute. Začinite solju i paprom.
6. Maslacem dobro premažite kalup za pitu i rasporedite pola smjese s ribom. Prste namočite kako biste lakše radili sa smjesom. Raspodijelite nadjev, a po njemu ponovno rasporedite ostatak mljevene smjese. Napravite rupu u sredini kibeha kako bi izašla para. Tupom stranom noža napravite rezove po čitavoj piti što će olakšati rezanje nakon pečenja, primjerice na 8 trokuta, a svaki trokut na manje trokute – komadiće. Obilno zalijte maslinovim uljem rezove. Kibeh pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.
7. U posudu stavite sitno narezan korijandar, naribanu koru limuna i naranče i nakidajte suhe čili papričice. Dodajte krumpire i dobro promiješajte. Dodajte sok od polovice limuna i malo soli. Dobro promiješajte.
Sastojci
Za krumpire
- 1 kg krumpira
- 4 češnja češnjaka
- sol i papar
- 6 žlica maslinova ulja
- 1 limun
- naribana kora
- 0.5 limuna
- sok
- 1 naranča
- naribana korica
- 1 vezica svježeg korijandra
- 4 čili papričice
Za kibeh
- 200 g bulgura
- 1 glavica luka
- 0.5 vezice svježeg korijandra
- 1 limun
- naribana kora
- 600 g fileta bijele ribe
- maslinovo ulje
- sol i papar
Za nadjev
- 3 glavice mala glavica luka
- 75 g pinjola
- 2 žličice svježe mljevenog korijandra
- sol i papar
- ulje