Nadia i Merijn

Nadia i Merijn

Nadia Zerouali (1975.) i Merijn Tol (1972.) poznat je duet u kulinarskom svijetu. Uz činjenicu da su zasluženo stekle svoju reputaciju, one su veoma poznate i po svojim kuharicama o arapskom utjecaju na mediteransku kuhinju. Ove su dame dosta putovale, učeći od lokalnog stanovništva o kulinarskim tradicijama raznih zemalja da bi, po povratku kući, stečeno znanje pretvorile u nove recepte.

Nadia je rođena na istoku Nizozemske, u skladnoj marokanskoj obitelji u kojoj su dvije najvažnije stvari bile dobra hrana i dobro obrazovanje. Vrlo je rano shvatila da želi kulinarsku karijeru.

Merijnina ljubav prema hrani također vuče korijene iz netipične nizozemske obitelji koja je sama uzgajala svoje povrće i začinsko bilje. Tijekom studiranja u Amsterdamu razvila je vlastiti kulinarski stil. Različiti kulturni utjecaji Amsterdama bili su joj prava inspiracija. U marokanskim i turskim trgovinama pronalazila je nove sastojke. Ubrzo je postala ovisnik o kuhanju i hrani.

Zajedno predstavljaju svoju verziju arapske kuhinje. Ovim dvjema damama objed je bit. On spaja ljude, funkcionalno i emocionalno, kulturno i društveno. Put k nečijem srcu ide preko želuca... Bez obzira na to kojem narodu pripadate, jezik hrane univerzalan je.

  • Kus-kus s ribom i salatom od komoračaRecepti
    Kus-kus s ribom i salatom od komorača

    Način pripreme: 1. Stavite kus-kus u široki plitki lim. Pospite s 2/3 vruće vode, s malo soli i malo maslinova ulja. Lagano kus-kus promiješajte rukama, cilj je da se izbjegnu grudice. Stavite u p...

  • Granita od badema s ušećerenim bademima i keksima od bademaRecepti
    Granita od badema s ušećerenim bademima i keksima od badema

    Način pripreme: 1. Za granitu se pravi bademovo mlijeko tako da se bademi krupno samelju u blenderu. Zatim se doda šećer i smjesa se fino samelje. Dok se ona melje, dodajte vodu u mlazovima. Smjesu...

  • Tople marokanske salateRecepti
    Tople marokanske salate

    Način pripreme: 1. Za chermulu istucite kim, crvenu papriku, češanj češnjaka i sol. Dodajte narezani korijandar i dobro istucite. Postupno dodavajte maslinovo ulje, morate dobiti pastu. 2. Za sala...

  • Riblji kibeh s libanonskim krumpirimaRecepti
    Riblji kibeh s libanonskim krumpirima

    Način pripreme: 1. Upotrijebite svježe žute krumpire. Operite ih i kuhajte 30 minuta. Procijedite ih i ostavite kratko u poklopljenom loncu. 2. Krumpire narežite na sitne kocke. Narežite češnjak...