Pirjana govedina u vinu

Pirjana govedina u vinu

Opis

Priprema:
Narežite govedinu na 8 dijelova i stavite u nemetalnu posudu. Dodajte svinjsku nožicu (ako je koristite), vino, timijan, sol i papar i dobro promiješajte. Pokrijte i pustite da se marinira u hladnjaku, uz povremeno miješanje, 24 sata.
Dodajte polovicu slanine u veliku emajliranu posudu od lijevanog željeza ili visoku vatrostalnu posudu s poklopcem. Preostalu slaninu stavite u veliku posudu. Ocijedite rajčice (sok ostavite za nešto drugo poput juhe ili umaka), prepolovite rajčice i uklonite sjemenke. Dodajte u posudu zajedno s gljivama, mrkvom, peršinom, lukom i češnjakom i dobro promiješajte.
Rupičastom žlicom na slaninu u emajliranoj posudi dodajte svinjsku nožicu (ako je koristite) i polovicu govedine. Prekrijte s polovicom smjese s rajčicom. Dodajte listove lovora i narančinu koricu. Ponovite slojeve govedine i smjese od rajčice. Umutite pastu od rajčice u marinadu i ulijte u posudu. 
U zdjeli pomiješajte brašno s pola šalice (125 ml) vode da dobijete gustu smjesu. Pokrijte posudu poklopcem, pobrašnite ruke i prstima utisnite pastu između poklopca i posude da je zapečatite. Pecite 20 minuta u pećnici na 200 °C. Smanjite temperaturu na 120 °C i pecite 4 sata. Maknite koricu. Pokupite masnoću, bacite listove lovora i narančinu koricu. (Napravite unaprijed: pustite da se hladi 30 minuta. Stavite u hladnjak, nepokriveno, dok se ne ohladi. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku do 2 dana. Zagrijte ponovno, pokriveno, na srednjoj temperaturi, oko 30 minuta ili u pećnici na 190 °C 45 minuta.)

Sastojci

Pirjana govedina u vinu

  • 1350 g svinjske lopatice bez kosti
  • 1 svinjska nožica
  • prepolovljena (nije obvezno)
  • 1 1/4 šalice suhog crnog vina
  • 1 1/4 šalice bijelog vina
  • 2 čajne žličice sušenog timijana
  • po 1/2 čajne žličice soli i papra
  • 8 kriški debelo rezane nemasne slanine
  • grubo sjeckano
  • 1 konzerva rajčica
  • 2 šalice prepolovljenih gljiva
  • 2 šalice debelo rezane mrkve
  • 1/2 šalice sjeckanog svježeg peršina
  • 2 luka
  • sjeckana
  • 4 češnja češnjaka
  • sjeckana
  • 2 lista lovora
  • 2 narančine korice
  • 1/4 šalice paste od rajčice
  • 1 šalica brašna

Povezani recepti