Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 1 kg krumpira s visokim udjelom škroba
- 250 g glatkog ili brašna tip 00 + 100 g za izradu njoka
- 1 jaje, iz slobodnog uzgoja
- 2 žlice ribanog parmigiano-reggiana + za posipanje
- 150 g gorgonzole dolce (blaže), narezane na kockice
- 400 g vrhnja za kuhanje
- 100 ml svježeg mlijeka
- 100 g slanine, narezane na kockice
- 1 g niti šafrana
- ⅓ čaše suhog bijelog vina
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- izdanci raznog začinskog bilja za ukrašavanje
- sol i papar
Priprema
- 1. U puno vode skuhajte krumpir u ljusci za izradu njoka. Kuhane krumpire što prije ocijedite, ogulite i zgnječite.
- 2. Zgnječeni krumpir istresite na ravnu površinu, pospite parmigiano-reggianom i u središte razbijte jaje. Lagano ih mijesite postupno dodajući brašno dok ih ne sjedinite u tijesto.
- 3. Tijesto za njoke podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u dugačak valjak debljine 1,5-2 cm. Valjke tijesta oštrim nožem režite na komadiće od 2-3 cm. Njokima na dasci za njoke ili vilicom možete dati klasičan oblik s uzorkom (neobavezno).
- 4. U manjoj posudi lagano krčkajte mlijeko, vrhnje, šafran i 2/3 gorgonzole. Svakih ih nekoliko minuta promiješajte.
- 5. U međuvremenu zakuhajte velik i širok lonac pun posoljene vode za kuhanje njoka.
- 6. Dno veće tave prekrijte uljem pa 2-3 minute prepecite slaninu. Zalijte je vinom i pustiti da ispari pa ulijte umak od šafrana i gorgonzole, prokuhajte ga i dosolite.
- 7. Njoke ubacite u kipuću vodu. Ocijedite ih čim isplivaju na površinu pa ih nježno umiješajte u umak i 1 minutu lagano krčkajte na umjereno jakoj vatri.
- 8. Njoke poslužite ukrašene preostalom gorgonzolom i izdancima začinskog bilja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache