Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 1 kg krumpira s visokim udjelom škroba
  • 250 g glatkog ili brašna tip 00 + 100 g za izradu njoka
  • 1 jaje, iz slobodnog uzgoja
  • 2 žlice ribanog parmigiano-reggiana + za posipanje
  • 150 g gorgonzole dolce (blaže), narezane na kockice
  • 400 g vrhnja za kuhanje
  • 100 ml svježeg mlijeka
  • 100 g slanine, narezane na kockice
  • 1 g niti šafrana
  • ⅓ čaše suhog bijelog vina
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • izdanci raznog začinskog bilja za ukrašavanje
  • sol i papar

Priprema

  • 1. U puno vode skuhajte krumpir u ljusci za izradu njoka. Kuhane krumpire što prije ocijedite, ogulite i zgnječite.
  • 2. Zgnječeni krumpir istresite na ravnu površinu, pospite parmigiano-reggianom i u središte razbijte jaje. Lagano ih mijesite postupno dodajući brašno dok ih ne sjedinite u tijesto.
  • 3. Tijesto za njoke podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u dugačak valjak debljine 1,5-2 cm. Valjke tijesta oštrim nožem režite na komadiće od 2-3 cm. Njokima na dasci za njoke ili vilicom možete dati klasičan oblik s uzorkom (neobavezno).
  • 4. U manjoj posudi lagano krčkajte mlijeko, vrhnje, šafran i 2/3 gorgonzole. Svakih ih nekoliko minuta promiješajte.
  • 5. U međuvremenu zakuhajte velik i širok lonac pun posoljene vode za kuhanje njoka.
  • 6. Dno veće tave prekrijte uljem pa 2-3 minute prepecite slaninu. Zalijte je vinom i pustiti da ispari pa ulijte umak od šafrana i gorgonzole, prokuhajte ga i dosolite.
  • 7. Njoke ubacite u kipuću vodu. Ocijedite ih čim isplivaju na površinu pa ih nježno umiješajte u umak i 1 minutu lagano krčkajte na umjereno jakoj vatri.
  • 8. Njoke poslužite ukrašene preostalom gorgonzolom i izdancima začinskog bilja.

Povezani recepti

Vidi sve