Špageti bolognese s grahom

Michela's Tuscan Kitchen predstavlja autentičnu toskansku kuhinju – rustikalnu, sezonsku i jednostavnu, ali s dubokim okusima. Fokusira se na svježe, lokalne sastojke, maslinovo ulje, rajčice, začinsko bilje, kruh i meso, uz obavezne klasike poput ribollite, pappardella s divljači i domaćih tjestenina. Nije fusion ni internacionalna – to je regionalna talijanska kuhinja, s posebnim naglaskom na toskansku tradiciju i filozofiju: malo sastojaka, puno srca.

Sastojci

  • 100g dimljene debelo narezane pancete
  • 1 mrkva, oguljena
  • 2 štapića celera
  • 1kg kvalitetne mljevene govedine
  • 2 kocke organskog goveđeg temeljca
  • čaša crnog vina
  • 2 lista lovora
  • 1 ljubičasti luk
  • 140g pirea od rajčice
  • 500ml kipuće vode
  • 400g graha borlotti
  • 400g cannellini graha
  • sitna sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. PRIPREMITE sastojke tanko režući pancetu, mrkvu, celer i luk.
  • 2. ZAGRIJTE veliku tavu na srednje jakoj vatri i pržite pancetu 2-3 minute dok ne postane hrskava.
  • 3 UMIJEŠAJTE luk, mrkvu i celer i pustite da krčka 10 minuta ili dok se ne smekša.
  • 4. DODAJTE govedinu u tavu i miješajte dok ne posmeđi.
  • 5. ULIJTE vino i miješajte dvije minute dok alkohol ne ispari.
  • 6. UMIJEŠAJTE pire od rajčice i 500 ml kipuće vode.
  • 7. UMRVITE kocke temeljca, dodajte listove lovora i pomiješajte.
  • 8. OSTAVITE da se krčka s poklopcem na laganoj vatri sat vremena. Procijedite grah i dodajte u lonac. Poklopite i pustite još sat vremena (ukupno dva sata kuhanja) kako bi se okusi pojačali, a govedina smekšala.
  • 9. UKLONITE listove lovora prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve