Špageti bolognese s grahom
Recept iz: Michela Tuscan

Michela's Tuscan Kitchen predstavlja autentičnu toskansku kuhinju – rustikalnu, sezonsku i jednostavnu, ali s dubokim okusima. Fokusira se na svježe, lokalne sastojke, maslinovo ulje, rajčice, začinsko bilje, kruh i meso, uz obavezne klasike poput ribollite, pappardella s divljači i domaćih tjestenina. Nije fusion ni internacionalna – to je regionalna talijanska kuhinja, s posebnim naglaskom na toskansku tradiciju i filozofiju: malo sastojaka, puno srca.
Sastojci
- 100g dimljene debelo narezane pancete
- 1 mrkva, oguljena
- 2 štapića celera
- 1kg kvalitetne mljevene govedine
- 2 kocke organskog goveđeg temeljca
- čaša crnog vina
- 2 lista lovora
- 1 ljubičasti luk
- 140g pirea od rajčice
- 500ml kipuće vode
- 400g graha borlotti
- 400g cannellini graha
- sitna sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. PRIPREMITE sastojke tanko režući pancetu, mrkvu, celer i luk.
- 2. ZAGRIJTE veliku tavu na srednje jakoj vatri i pržite pancetu 2-3 minute dok ne postane hrskava.
- 3 UMIJEŠAJTE luk, mrkvu i celer i pustite da krčka 10 minuta ili dok se ne smekša.
- 4. DODAJTE govedinu u tavu i miješajte dok ne posmeđi.
- 5. ULIJTE vino i miješajte dvije minute dok alkohol ne ispari.
- 6. UMIJEŠAJTE pire od rajčice i 500 ml kipuće vode.
- 7. UMRVITE kocke temeljca, dodajte listove lovora i pomiješajte.
- 8. OSTAVITE da se krčka s poklopcem na laganoj vatri sat vremena. Procijedite grah i dodajte u lonac. Poklopite i pustite još sat vremena (ukupno dva sata kuhanja) kako bi se okusi pojačali, a govedina smekšala.
- 9. UKLONITE listove lovora prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Rezanci za doručak
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina u umaku od cikle i feta
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina alla trapenese s mollicom od crnih maslina
Recepti Donal Skehan
Jesenska pašta s bundevom i plavim sirom
Recepti Donal Skehan
Ramen od instant rezanaca s tofuom iz friteze na vrući zrak
Recepti Michela Tuscan
Šareni njoki od ricotte
Recepti Justine Schofield
Ravioli punjeni kozjom skutom i špinatom
Recepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara