Ravioli punjeni kozjom skutom i špinatom
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja (velika, ukupno 115 g bez ljuske)
- 200 g svježe kozje skute
- 100 g svježeg špinata, samo listovi
- 50 g parmezana
- muškatni oraščić, svježe naribani
- sol i crni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 50 g maslaca
- kadulja, nekoliko grančica
- parmezan, za ribanje nakon posluživanja
Priprema
- Operite špinat za nadjev i kratko ga popirjajte u tavi na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ostavite ga da se ohladi pa ga sitno nasjeckajte. U velikoj zdjeli pomiješajte skutu, špinat i parmezan te unutra naribajte muškatnog oraščića po ukusu. Kušajte nadjev pa po potrebi prilagodite količinu parmezana i muškatnog oraščića ̶ parmezan trebate okusiti na bočnoj strani usta, a muškatni oraščić u stražnjem dijelu nepca. Žlicom ili kuhačom miješajte sastojke dok ne sjedinite nadjev. Prekrijte ga i odložite u hladnjak.
- Brašno za tijesto istresite na dasku za rezanje. U središtu napravite udubinu pa unutra razbijte jaja. Vilicom razbijte žumanjke i lagano ih umiješajte u bjelanjke. U jaja počnite miješati brašno dok smjesa ne nalikuje kajgani. Sada je vrijeme da upotrijebite ruke, sjedinite sastojke i umijesite tijesto. Ako je presuho dodajte par kapi vode, a ako je prevlažno, malo brašna. Nakon 10 minuta miješenja, tijesto je spremno. Umotajte ga u prianjajuću foliju ili smjestite u spremnik s poklopcem pa na najmanje 30 minuta premjestite u hladnjak.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka da dosegne sobnu temperaturu. Lopticu tijesta prerežite popola i prije uporabe mašinice za tjesteninu spljoštite u koru čija širina ne prelazi otvor mašinice. Koru provedite kroz svaku razinu mašinice za tjesteninu, počevši od najdeblje pa sve do najtanje. Kore za tjesteninu trebaju biti što je tanje moguće. Gotove kore ne slažite jednu na drugu da se ne slijepe.
- Kore prerežite po duljini pa svaku polovicu izrežite na kvadratiće. Na svaki kvadratić tijesta nanesite nadjev približne veličine masline. Kvadratiće tijesta preklopite u trokute pa pazeći da istisnete sav zrak dobro zapečatite rubove. Spojite dva kuta trokuta i zalijepite ih prstima. Oblikovane raviole u jednom sloju slažite na pladanj prekriven čistom kuhinjskom krpom dok ne budu spremni za kuhanje.
- U velikoj zdjeli, iznad lonca s vodom u kojoj ćete kuhati tjesteninu, otopite maslac s listićima kadulje. Raviole kuhajte u puno kipuće posoljene vode. Nakon kuhanja (kušajte jesu li skuhani) raviole procijedite i istresite u zdjelu s otopljenim maslacem i kaduljom. Tjesteninu nježno protresite da je obložite maslacem.
- Raviole raspodijelite na tanjure i dovršite naribanim parmezanom. Poslužite ih vruće. Dobar tek!
- Napomene:
- Skutu možete zamijeniti ricottom, no uvijek kupite svježe rezanu s odjela delikatese. Ricotta koja je prethodno pakirana u plastičnu ambalažu prevlažna je za raviole.
- Kuhate li raviole odmah, tijesto nije potrebno odmarati u hladnjaku.
- Pravilo za kuhanje tjestenine: na 100 g tjestenine upotrijebite 1 L kipuće vode da se tjestenina ne slijepi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama