Bomba s Aljaske
Recept iz: Michel Albert Roux
Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga!
Sastojci
- 3 litre sladoleda od vanilije
- 1 kupovni genoise biskvit
- 3 žlice konjaka
- 400 g svježih jagoda, očišćenih od sjemenki i krupno narezanih
- 100 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- Sok od polovice limuna
- 3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 175 g šećera
Priprema
- 1. Izvadite sladoled iz zamrzivača i stavite ga u hladnjak na pola sata da polako omekša. Obložite zdjelu od tri litre s dva-tri sloja prianjajuće folije. Ulijte litru omekšalog sladoleda i stavite u zamrzivač na 30 minuta da se stvrdne.
- 2. Vrijeme je za pripremu kompota od jagoda. Stavite sve sastojke u tavu na srednje jaku vatru i pustite da se jagode lagano krčkaju 4-5 minuta ili dok ne omekšaju.
- 3. Uklonite s vatre, izlijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.
- 4. Preostale dvije litre sladoleda stavite u zdjelu i miješajte dok ne omekša. Procijedite kompot pa umiješajte jagode i nekoliko žlica sirupa od jagoda.
- 5. Sve dobro promiješajte i nanesite na sloj vanilije, istovremeno dodavajući još nekoliko žlica sirupa.
- 6. Odrežite višak biskvita da stane u zdjelu. U tri žlice sirupa od jagoda umiješajte dvije-tri žlice konjaka pa time premažite sloj biskvita, kojeg zatim dodajte u zdjelu na sladoled od jagode pa preklopite slojem prianjajuće folije. Sve zamotajte folijom i stavite u zamrzivač na najmanje tri sata ili preko noći.
- 7. Mutite bjelanca dok se ne počnu zgušnjavati, postupno dodajući šećer, dok se sve ne prožme.
- 8. Izvadite sladoled iz zdjele tako što ćete ga okrenuti na pladanj. Uklonite foliju.
- 9. Odozgo premažite kremom za puslice koju ćete flambirati brenerom.
- 10. Narežite desert na krupne kriške i poslužite ga.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče