Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga! 

Sastojci

  • 3 litre sladoleda od vanilije
  • 1 kupovni genoise biskvit
  • 3 žlice konjaka
  • 400 g svježih jagoda, očišćenih od sjemenki i krupno narezanih
  • 100 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • Sok od polovice limuna
  • 3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 175 g šećera

Priprema

  • 1. Izvadite sladoled iz zamrzivača i stavite ga u hladnjak na pola sata da polako omekša. Obložite zdjelu od tri litre s dva-tri sloja prianjajuće folije. Ulijte litru omekšalog sladoleda i stavite u zamrzivač na 30 minuta da se stvrdne.
  • 2. Vrijeme je za pripremu kompota od jagoda. Stavite sve sastojke u tavu na srednje jaku vatru i pustite da se jagode lagano krčkaju 4-5 minuta ili dok ne omekšaju.
  • 3. Uklonite s vatre, izlijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.
  • 4. Preostale dvije litre sladoleda stavite u zdjelu i miješajte dok ne omekša. Procijedite kompot pa umiješajte jagode i nekoliko žlica sirupa od jagoda.
  • 5. Sve dobro promiješajte i nanesite na sloj vanilije, istovremeno dodavajući još nekoliko žlica sirupa.
  • 6. Odrežite višak biskvita da stane u zdjelu. U tri žlice sirupa od jagoda umiješajte dvije-tri žlice konjaka pa time premažite sloj biskvita, kojeg zatim dodajte u zdjelu na sladoled od jagode pa preklopite slojem prianjajuće folije. Sve zamotajte folijom i stavite u zamrzivač na najmanje tri sata ili preko noći.
  • 7. Mutite bjelanca dok se ne počnu zgušnjavati, postupno dodajući šećer, dok se sve ne prožme.
  • 8. Izvadite sladoled iz zdjele tako što ćete ga okrenuti na pladanj. Uklonite foliju.
  • 9. Odozgo premažite kremom za puslice koju ćete flambirati brenerom.
  • 10. Narežite desert na krupne kriške i poslužite ga.

Povezani recepti

Vidi sve