Bomba s Aljaske
Recept iz: Michel Albert Roux
Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga!
Sastojci
- 3 litre sladoleda od vanilije
- 1 kupovni genoise biskvit
- 3 žlice konjaka
- 400 g svježih jagoda, očišćenih od sjemenki i krupno narezanih
- 100 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- Sok od polovice limuna
- 3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 175 g šećera
Priprema
- 1. Izvadite sladoled iz zamrzivača i stavite ga u hladnjak na pola sata da polako omekša. Obložite zdjelu od tri litre s dva-tri sloja prianjajuće folije. Ulijte litru omekšalog sladoleda i stavite u zamrzivač na 30 minuta da se stvrdne.
- 2. Vrijeme je za pripremu kompota od jagoda. Stavite sve sastojke u tavu na srednje jaku vatru i pustite da se jagode lagano krčkaju 4-5 minuta ili dok ne omekšaju.
- 3. Uklonite s vatre, izlijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.
- 4. Preostale dvije litre sladoleda stavite u zdjelu i miješajte dok ne omekša. Procijedite kompot pa umiješajte jagode i nekoliko žlica sirupa od jagoda.
- 5. Sve dobro promiješajte i nanesite na sloj vanilije, istovremeno dodavajući još nekoliko žlica sirupa.
- 6. Odrežite višak biskvita da stane u zdjelu. U tri žlice sirupa od jagoda umiješajte dvije-tri žlice konjaka pa time premažite sloj biskvita, kojeg zatim dodajte u zdjelu na sladoled od jagode pa preklopite slojem prianjajuće folije. Sve zamotajte folijom i stavite u zamrzivač na najmanje tri sata ili preko noći.
- 7. Mutite bjelanca dok se ne počnu zgušnjavati, postupno dodajući šećer, dok se sve ne prožme.
- 8. Izvadite sladoled iz zdjele tako što ćete ga okrenuti na pladanj. Uklonite foliju.
- 9. Odozgo premažite kremom za puslice koju ćete flambirati brenerom.
- 10. Narežite desert na krupne kriške i poslužite ga.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta