Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.

Sastojci

  • Maslac, za namašćivanje
  • 200 g mljevenih badema
  • 100 g palente
  • 1 vrhom puna žličica praška za pecivo
  • 225 g caster šećera
  • 225 g maslaca, omekšanog
  • 3 velika jaja
  • 6 žlica limoncella
  • Naribana korica 3 velika limuna
  • Crème fraîche, za posluživanje
  • Šećer u prahu, za posluživanje
  • Sok od 2 limete
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice limoncella

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C ili plin namjestite na 4 i namastite kalup za kolače promjera 20 cm pa ga obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, palentu i prašak za pecivo.
  • U velikoj posudi za miješanje tucite šećer s maslacem dok smjesa ne postane lagana i svijetla. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro muteći nakon svakog dodavanja. U ovu smjesu dodajte zdjelu suhih sastojaka zajedno s limoncellom i dvije trećine limunove korice pa miksajte dok se ne sjedine.
  • Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite na srednju policu pećnice pa pecite oko 40 minuta ili dok ražnjić kojim provjeravate je li kolač pečen ne bude čist. Izvadite iz pećnice i kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki.
  • Dok se kolač peče, pripremite sirup. Sve sastojke stavite u manji lonac na srednje jaku vatru i kuhajte dok lagano ne zavrije ili dok se šećer ne otopi. Drvenim ražnjićima izbušite rupe po cijelom kolaču dok se hladi i prelijte ga sirupom, malo po malo, dok ga kolač ne upije. Ukrasite preostalom limunovom koricom i kad se ohladi, posipitem šećerom u prahu,  izrežite na ploške i poslužite s malo crème fraîchea.

Povezani recepti

Vidi sve