Čokoladna torta

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje, jednu minutu tucite kokosovo ulje, jaja, mlaćenicu i vaniliju. D
  2. odajte suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedini. Ulijte vruću vodu i pomiješajte.
  3. Dva kalupa za kolače promjera 20-22cm pošpricajte uljem u spreju.
  4. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa i pecite otprilike 22-25 minuta.
  5. U sredinu svakog biskvita zabodite čačkalicu ili štapić za ražnjiće, ako izađu čisti, znači da su gotovi. Ako ne, još nisu pečeni.

Chantilly krema od mliječne čokolade

  1. U loncu prokuhajte vrhnje (A) i vaniliju. Prokuhanu smjesu prelijte preko mliječne čokolade i miješajte dok se ne rastopi u potpunosti.
  2. Dodajte hladno vrhnje (B) i dobro promiješajte. Smjesu procijedite u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu smjese.
  3. Ostavite da se hladi preko noći.
  4. Tucite u samostojećem mikseru, dok smjesa ne postane teksture idealne za istiskivanje.

Ukrasi za rođendansku tortu

  1. Na papiru veličine A4 isprintajte riječi “Sretan rođendan” vašim omiljenim fontom, te prekrijte komadom papira za pečenje.
  2. U plastičnu zdjelu stavite bijelu čokoladu i temperirajte je ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  3. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  4. Čokoladu stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Kap čokolade stavite na dno lijeve strane prvog slova , zatim zabodite čačkalicu kroz kap čokolade, te je koristite kao smjernicu za istiskivanje prvog slova.
  5. Nastavite proces zabadanjem čačkalice na dno lijeve strane svakog slova riječi SRETAN. Za riječ ROĐENDAN ispisujte slova bez pomoći čačkalice kao vodilje. Ostavite da se stisnu. U plastičnu zdjelu stavite tamnu čokoladu i temperirajte je ako sadrži kakao maslac.
  6. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  7. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  8. Stavite čokoladu u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Istisnite linije preko napravljenih slova i prebacite ih s papira na lim, prije stvrdnjavanja čokolade.
  9. Ostavite da se stvrdnu na sobnoj temperaturi. Njih možete napraviti tjednima unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
  10. Preostalu tamnu čokoladu istisnite u obliku crta na malom komadu papira, te prije nego se stvrdne, papir dijagonalno zarolajte u oblik cijevi. Stavite u hladnjak na 5 minuta.

Sastojci

  • Čokoladna torta
  • 400g obično brašno
  • 400g sitnog (kotač) šećera
  • 90g Nizozemski obrađeni kakao u prah
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 105g kokosovog ulja
  • 2 cijela jaja
  • 230ml mlaćenice
  • 1½ žličica paste od vanilije
  • 230ml vruće vode
  • ulja u spreju, za mašćenje
  • Chantilly krema od mliječne čokolade
  • 400g slatkog vrhnja (A)
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 400g mliječne čokolade visoke kvalitete
  • 400g slatkog vrhnja (B), hladnog
  • Ukrasi za rođendansku tortu
  • 200g bijele čokolade visoke kvalitete
  • 200g tamne čokolade visoke kvalitete

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve