Čokoladna rođendanska torta
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Čokoladna torta
- 400g obično brašno
- 400g sitnog (kotač) šećera
- 90g Nizozemski obrađeni kakao u prah
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 105g kokosovog ulja
- 2 cijela jaja
- 230ml mlaćenice
- 1½ žličica paste od vanilije
- 230ml vruće vode
- ulja u spreju, za mašćenje
- Chantilly krema od mliječne čokolade
- 400g slatkog vrhnja (A)
- 1 žličica paste od vanilije
- 400g mliječne čokolade visoke kvalitete
- 400g slatkog vrhnja (B), hladnog
- Ukrasi za rođendansku tortu
- 200g bijele čokolade visoke kvalitete
- 200g tamne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170°C. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje, jednu minutu tucite kokosovo ulje, jaja, mlaćenicu i vaniliju. D
- odajte suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedini. Ulijte vruću vodu i pomiješajte.
- Dva kalupa za kolače promjera 20-22cm pošpricajte uljem u spreju.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa i pecite otprilike 22-25 minuta.
- U sredinu svakog biskvita zabodite čačkalicu ili štapić za ražnjiće, ako izađu čisti, znači da su gotovi. Ako ne, još nisu pečeni.
- Chantilly krema od mliječne čokolade
- U loncu prokuhajte vrhnje (A) i vaniliju. Prokuhanu smjesu prelijte preko mliječne čokolade i miješajte dok se ne rastopi u potpunosti.
- Dodajte hladno vrhnje (B) i dobro promiješajte. Smjesu procijedite u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu smjese.
- Ostavite da se hladi preko noći.
- Tucite u samostojećem mikseru, dok smjesa ne postane teksture idealne za istiskivanje.
- Ukrasi za rođendansku tortu
- Na papiru veličine A4 isprintajte riječi “Sretan rođendan” vašim omiljenim fontom, te prekrijte komadom papira za pečenje.
- U plastičnu zdjelu stavite bijelu čokoladu i temperirajte je ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
- Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
- Čokoladu stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Kap čokolade stavite na dno lijeve strane prvog slova , zatim zabodite čačkalicu kroz kap čokolade, te je koristite kao smjernicu za istiskivanje prvog slova.
- Nastavite proces zabadanjem čačkalice na dno lijeve strane svakog slova riječi SRETAN. Za riječ ROĐENDAN ispisujte slova bez pomoći čačkalice kao vodilje. Ostavite da se stisnu. U plastičnu zdjelu stavite tamnu čokoladu i temperirajte je ako sadrži kakao maslac.
- Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
- Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
- Stavite čokoladu u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Istisnite linije preko napravljenih slova i prebacite ih s papira na lim, prije stvrdnjavanja čokolade.
- Ostavite da se stvrdnu na sobnoj temperaturi. Njih možete napraviti tjednima unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
- Preostalu tamnu čokoladu istisnite u obliku crta na malom komadu papira, te prije nego se stvrdne, papir dijagonalno zarolajte u oblik cijevi. Stavite u hladnjak na 5 minuta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta
Recepti Lora i Stoyan
Torta od sira s malinama