Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • Čokoladna torta
  • 400g obično brašno
  • 400g sitnog (kotač) šećera
  • 90g Nizozemski obrađeni kakao u prah
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 105g kokosovog ulja
  • 2 cijela jaja
  • 230ml mlaćenice
  • 1½ žličica paste od vanilije
  • 230ml vruće vode
  • ulja u spreju, za mašćenje
  • Chantilly krema od mliječne čokolade
  • 400g slatkog vrhnja (A)
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 400g mliječne čokolade visoke kvalitete
  • 400g slatkog vrhnja (B), hladnog
  • Ukrasi za rođendansku tortu
  • 200g bijele čokolade visoke kvalitete
  • 200g tamne čokolade visoke kvalitete

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 170°C. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje, jednu minutu tucite kokosovo ulje, jaja, mlaćenicu i vaniliju. D
  • odajte suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedini. Ulijte vruću vodu i pomiješajte.
  • Dva kalupa za kolače promjera 20-22cm pošpricajte uljem u spreju.
  • Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa i pecite otprilike 22-25 minuta.
  • U sredinu svakog biskvita zabodite čačkalicu ili štapić za ražnjiće, ako izađu čisti, znači da su gotovi. Ako ne, još nisu pečeni.
  • Chantilly krema od mliječne čokolade
  • U loncu prokuhajte vrhnje (A) i vaniliju. Prokuhanu smjesu prelijte preko mliječne čokolade i miješajte dok se ne rastopi u potpunosti.
  • Dodajte hladno vrhnje (B) i dobro promiješajte. Smjesu procijedite u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu smjese.
  • Ostavite da se hladi preko noći.
  • Tucite u samostojećem mikseru, dok smjesa ne postane teksture idealne za istiskivanje.
  • Ukrasi za rođendansku tortu
  • Na papiru veličine A4 isprintajte riječi “Sretan rođendan” vašim omiljenim fontom, te prekrijte komadom papira za pečenje.
  • U plastičnu zdjelu stavite bijelu čokoladu i temperirajte je ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  • Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  • Čokoladu stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Kap čokolade stavite na dno lijeve strane prvog slova , zatim zabodite čačkalicu kroz kap čokolade, te je koristite kao smjernicu za istiskivanje prvog slova.
  • Nastavite proces zabadanjem čačkalice na dno lijeve strane svakog slova riječi SRETAN. Za riječ ROĐENDAN ispisujte slova bez pomoći čačkalice kao vodilje. Ostavite da se stisnu. U plastičnu zdjelu stavite tamnu čokoladu i temperirajte je ako sadrži kakao maslac.
  • Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  • Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  • Stavite čokoladu u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Istisnite linije preko napravljenih slova i prebacite ih s papira na lim, prije stvrdnjavanja čokolade.
  • Ostavite da se stvrdnu na sobnoj temperaturi. Njih možete napraviti tjednima unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
  • Preostalu tamnu čokoladu istisnite u obliku crta na malom komadu papira, te prije nego se stvrdne, papir dijagonalno zarolajte u oblik cijevi. Stavite u hladnjak na 5 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve