Opis

Čokoladni biskvit bez brašna

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Čokoladu i sol otopite u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 30 sekundi ili na pari, dok se ne stvori tekuća smjesa koja je topla na dodir (ako koristite blok čokolade, prvo je nasjeckajte).
  2. U mikseru istucite žutanjke i sitni šećer (A) otprilike 5 minuta ili dok ne postanu svijetlo i gusto. U otopljenu čokoladu nježno umiješajte prosijani kakao u prahu uz pomoć savitljive lopatice. U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje, izmiješajte bjelanjke i vinski prašak.
  3. Kada se formiraju meki vrhovi, postupno dodajte sitni šećer (B). Nastavite miksati jednu minutu, kako bi se šećer rastopio. Zaustavite mikser i postupno umiješajte smjesu bjelanjaka u žutanjke, pomoću savitljive lopatice.
  4. Kada se sjedini, smjesu ulijte u obloženi kalup.
  5. Pecite u ventilacijskoj pećnici 8-10 minuta na 180°C. Ako je biskvit gotov, na dodir bi trebao biti spužvast.
  6. Biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na mrežici za hlađenje. Nakon hlađenja, nazubljenim nožem uklonite koricu s vrha.

Čokoladna pjenica

  1. U zdjelu stavite vrhnje (A) s jagodama i polovično istucite uz pomoć pjenjače, dok se postane meke teksture (tako da dobije volumen, ali nije čvrsto). U loncu zakuhajte mlijeko i vrhnje (B), a u zdjeli istucite žutanjke i šećer.
  2. Vruće mlijeko i vrhnje prelijte preko istučenih žutanjaka i šećera, sve zajedno izmiješajte pjenjačom.
  3. Smjesu vratite u lonac na laganu vatru; uz povremeno miješanje, kuhajte dok ne postigne temperaturu od 75°C, kako bi se stvorila krema. Ako nemate termometar, miješajte drvenom žlicom, a kako biste testirali je li gotovo, umočite drvenu žlicu u smjesu, prstom napraviti liniju po sredini žlice.
  4. Ako smjesa curi preko linije koju ste napravili, nije gotova, ali ako se linija održi, krema je spremna. U zdjelu stavite narezanu tamnu i mliječnu čokoladu i odmah preko nje prelijte procijeđenu vruću smjesu. Miješajte dok se ne sjedini.
  5. U čokoladnu smjesu nježno umiješajte savitljivom lopaticom polovično istučeno vrhnje, dok se ne sjedini. Pjenicu koristite odmah.

Glazura

  1. Listove želatine namočite u zdjeli s hladnom vodom, te kada nabubre, nježno stisnite listove, kako biste uklonili višak vode. Listove ostavite sa strane na sobnoj temperaturi.
  2. Ako koristite želatinu u prahu, pospite je po 30 ml hladne vodu u zdjeli. Ostavite na sobnoj temperaturi dok vam ne zatreba.
  3. U zdjelu prosijte kakao u prahu. U loncu pomiješajte vodu, vrhnje i šećer, te zakuhajte. Dodajte prosijani kakao u prahu i opet zakuhajte.
  4. Maknite s vatre i glazuru prebacite u zdjelu. Sjedinite uz pomoć štapnog miksera, dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte želatinu i nastavite miksati.
  5. Smjesu procijedite u zdjelu (ili plastičnu zdjelu, ako koristite mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje glazure), te prekrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu glazure. Ako glazuru koristite isti dan, ostavite je na sobnoj temperaturi.
  6. Koristite glazuru kada je njezina temperatura maksimalno 32 - 35°C.

Slaganje

  1. Za tortu od pjenice, pripremite šablone od kartona u obliku suze, koristeći komad kartona okvirne veličine 90cm x 5cm. Šablonu zalijepite direktno na obloženi lim, uz pomoć ljepljive trake. Pripremite još jednu malo manju šablonu u obliku suze, te je obložite papirom za pečenje.
  2. Manju šablonu utisnite u ohlađeni biskvit kako biste izrezali dvije suze. Jedan izrezani biskvit stavite na dno veće šablone zalijepljene za lim za pečenje.
  3. Prekrijte slojem pjenice do pola kalupa, te žlicom gurnite pjenicu uz rubove, kako bite izbjegli zračne mjehuriće. Stavite u zamrzivač na 40 minuta.
  4. Izvadite iz zamrzivača i stavite još jedan biskvit na pjenicu, te prekrijte preostalom pjenicom. Napunite pjenicom do vrh i poravnajte površinu nožem za torte ili ravnalom.
  5. Zamrznite na dodatnih 6 sati. Zaleđenu tortu izvadite iz kalupa i stavite na mrežicu za hlađenje.
  6. Prelijte glazurom čija temperatura nije veća od 35°C, dozvolite da kapa sa strane.
  7. Ukrasite jestivim ružičastim laticama.

Sastojci

Čokoladni biskvit bez brašna

  • 65g tamne čokolade visoke kvalitete
  • prstohvat soli
  • 7  (140g) žutanjaka
  • 65g sitnog (kotač) šećera (A)
  • 15g Nizozemski obrađeni kakao u prahu
  • 6 (150g) bjelanjaka
  • prstohvat vinskog praška
  • 65g sitnog (kotač) šećera (B)

Oprema za rad:

  • komadi kartona
  • ljepljiva traka

Čokoladna pjenica

  • 410ml slatkog vrhnja 35% udio masti (A)
  • 130g svježih jagoda, narezanih
  • 33ml punomasnog mlijeka
  • 45ml slatkog vrhnja 35% udio masti (B)
  • 120g žutanjka
  • 120g sitnog (kotač) šećera
  • 182g tamne čokolade visoke kvalitete, nasjeckane
  • 45g mliječne čokolade visoke kvalitete, nasjeckane

Glazura

  • 18g listova želatine ili 25 g želatine u prahu
  • 35ml vode
  • 175ml slatkog vrhnja 35% udio masti
  • 260g sitnog (kotač) šećera
  • 90g Nizozemski obrađeni kakao u prahu

Slaganje

  • ružičaste jestive latice

Povezani recepti