Torta od čokoladne pjenice
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Čokoladni biskvit bez brašna
- 65g tamne čokolade visoke kvalitete
- prstohvat soli
- 7 (140g) žutanjaka
- 65g sitnog (kotač) šećera (A)
- 15g Nizozemski obrađeni kakao u prahu
- 6 (150g) bjelanjaka
- prstohvat vinskog praška
- 65g sitnog (kotač) šećera (B)
- Oprema za rad:
- komadi kartona
- ljepljiva traka
- Čokoladna pjenica
- 410ml slatkog vrhnja 35% udio masti (A)
- 130g svježih jagoda, narezanih
- 33ml punomasnog mlijeka
- 45ml slatkog vrhnja 35% udio masti (B)
- 120g žutanjka
- 120g sitnog (kotač) šećera
- 182g tamne čokolade visoke kvalitete, nasjeckane
- 45g mliječne čokolade visoke kvalitete, nasjeckane
- Glazura
- 18g listova želatine ili 25 g želatine u prahu
- 35ml vode
- 175ml slatkog vrhnja 35% udio masti
- 260g sitnog (kotač) šećera
- 90g Nizozemski obrađeni kakao u prahu
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180°C. Čokoladu i sol otopite u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 30 sekundi ili na pari, dok se ne stvori tekuća smjesa koja je topla na dodir (ako koristite blok čokolade, prvo je nasjeckajte).
- U mikseru istucite žutanjke i sitni šećer (A) otprilike 5 minuta ili dok ne postanu svijetlo i gusto. U otopljenu čokoladu nježno umiješajte prosijani kakao u prahu uz pomoć savitljive lopatice. U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje, izmiješajte bjelanjke i vinski prašak.
- Kada se formiraju meki vrhovi, postupno dodajte sitni šećer (B). Nastavite miksati jednu minutu, kako bi se šećer rastopio. Zaustavite mikser i postupno umiješajte smjesu bjelanjaka u žutanjke, pomoću savitljive lopatice.
- Kada se sjedini, smjesu ulijte u obloženi kalup.
- Pecite u ventilacijskoj pećnici 8-10 minuta na 180°C. Ako je biskvit gotov, na dodir bi trebao biti spužvast.
- Biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na mrežici za hlađenje. Nakon hlađenja, nazubljenim nožem uklonite koricu s vrha.
- Čokoladna pjenica
- U zdjelu stavite vrhnje (A) s jagodama i polovično istucite uz pomoć pjenjače, dok se postane meke teksture (tako da dobije volumen, ali nije čvrsto). U loncu zakuhajte mlijeko i vrhnje (B), a u zdjeli istucite žutanjke i šećer.
- Vruće mlijeko i vrhnje prelijte preko istučenih žutanjaka i šećera, sve zajedno izmiješajte pjenjačom.
- Smjesu vratite u lonac na laganu vatru; uz povremeno miješanje, kuhajte dok ne postigne temperaturu od 75°C, kako bi se stvorila krema. Ako nemate termometar, miješajte drvenom žlicom, a kako biste testirali je li gotovo, umočite drvenu žlicu u smjesu, prstom napraviti liniju po sredini žlice.
- Ako smjesa curi preko linije koju ste napravili, nije gotova, ali ako se linija održi, krema je spremna. U zdjelu stavite narezanu tamnu i mliječnu čokoladu i odmah preko nje prelijte procijeđenu vruću smjesu. Miješajte dok se ne sjedini.
- U čokoladnu smjesu nježno umiješajte savitljivom lopaticom polovično istučeno vrhnje, dok se ne sjedini. Pjenicu koristite odmah.
- Glazura
- Listove želatine namočite u zdjeli s hladnom vodom, te kada nabubre, nježno stisnite listove, kako biste uklonili višak vode. Listove ostavite sa strane na sobnoj temperaturi.
- Ako koristite želatinu u prahu, pospite je po 30 ml hladne vodu u zdjeli. Ostavite na sobnoj temperaturi dok vam ne zatreba.
- U zdjelu prosijte kakao u prahu. U loncu pomiješajte vodu, vrhnje i šećer, te zakuhajte. Dodajte prosijani kakao u prahu i opet zakuhajte.
- Maknite s vatre i glazuru prebacite u zdjelu. Sjedinite uz pomoć štapnog miksera, dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte želatinu i nastavite miksati.
- Smjesu procijedite u zdjelu (ili plastičnu zdjelu, ako koristite mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje glazure), te prekrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu glazure. Ako glazuru koristite isti dan, ostavite je na sobnoj temperaturi.
- Koristite glazuru kada je njezina temperatura maksimalno 32 - 35°C.
- Slaganje
- Za tortu od pjenice, pripremite šablone od kartona u obliku suze, koristeći komad kartona okvirne veličine 90cm x 5cm. Šablonu zalijepite direktno na obloženi lim, uz pomoć ljepljive trake. Pripremite još jednu malo manju šablonu u obliku suze, te je obložite papirom za pečenje.
- Manju šablonu utisnite u ohlađeni biskvit kako biste izrezali dvije suze. Jedan izrezani biskvit stavite na dno veće šablone zalijepljene za lim za pečenje.
- Prekrijte slojem pjenice do pola kalupa, te žlicom gurnite pjenicu uz rubove, kako bite izbjegli zračne mjehuriće. Stavite u zamrzivač na 40 minuta.
- Izvadite iz zamrzivača i stavite još jedan biskvit na pjenicu, te prekrijte preostalom pjenicom. Napunite pjenicom do vrh i poravnajte površinu nožem za torte ili ravnalom.
- Zamrznite na dodatnih 6 sati. Zaleđenu tortu izvadite iz kalupa i stavite na mrežicu za hlađenje.
- Prelijte glazurom čija temperatura nije veća od 35°C, dozvolite da kapa sa strane.
- Ukrasite jestivim ružičastim laticama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta
Recepti Lora i Stoyan
Torta od sira s malinama