Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • Sastojci:
  • 200 g arborio riže
  • 150 g sitnog šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 100 g cijelih badema, tostiranih i grubo narezanih
  • 40 g bademovog brašna
  • 1 l svježeg mlijeka
  • zest 1 limuna
  • 1 mahuna vanilije, samo sjemenke
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 20 g maslaca sobne temperature, za mašćenje kalupa
  • 20 g krušnih mrvica
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema

  • 1. U malom loncu zakuhajte mlijeko, zest limuna, sjemenke i mahunu vanilije. Kada prokuha dodajte rižu i kuhajte 15 minuta ili dok se riža u potpunosti ne skuha. Miješajte bez prestanka kako se riža ne bi zalijepila. Kada je gotovo, prebacite u zdjelu i ohladite.
  • 2. U drugoj zdjeli istucite jaja i šećer, dok smjesa ne postane kremasta i blijeda. Dodajte rižu u smjesu s jajima i dobro promiješajte, dodajte sol, bademovo brašno, sjeckane bademe i cimet.
  • 3. Namastite okrugli ili pravokutni kalup za kolače i pospite s krušnim mrvicama, uklonite višak krušnih mrvica. Smjesu stavite u pripremljeni kalup i pecite 45-50 minuta na 170-180° C ili dok se ne ispeče. Kada zabodete čačkalicu u kolač, ona mora izaći suha.
  • 4. Ostavite da se hladi nekoliko sati prije posluživanja.
  • 5. Poslužite posuto šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve