Torta od riže – kolač od arborio riže
Recept iz: Luca Ciano
Postupak:
U malom loncu zakuhajte mlijeko, zest limuna, sjemenke i mahunu vanilije. Kada prokuha dodajte rižu i kuhajte 15 minuta ili dok se riža u potpunosti ne skuha. Miješajte bez prestanka kako se riža ne bi zalijepila. Kada je gotovo, prebacite u zdjelu i ohladite.
U drugoj zdjeli istucite jaja i šećer, dok smjesa ne postane kremasta i blijeda. Dodajte rižu u smjesu s jajima i dobro promiješajte, dodajte sol, bademovo brašno, sjeckane bademe i cimet.
Namastite okrugli ili pravokutni kalup za kolače i pospite s krušnim mrvicama, uklonite višak krušnih mrvica. Smjesu stavite u pripremljeni kalup i pecite 45-50 minuta na 170-180° C ili dok se ne ispeče. Kada zabodete čačkalicu u kolač, ona mora izaći suha.
Ostavite da se hladi nekoliko sati prije posluživanja.
Poslužite posuto šećerom u prahu.
Sastojci
- Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 150 g sitnog šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 100 g cijelih badema, tostiranih i grubo narezanih
- 40 g bademovog brašna
- 1 l svježeg mlijeka
- zest 1 limuna
- 1 mahuna vanilije, samo sjemenke
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 20 g maslaca sobne temperature, za mašćenje kalupa
- 20 g krušnih mrvica
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Panirani sendviči s mozzarellom i prosciuttom di Parma
Recepti Luca Ciano
Focaccia s maslinama bez glutena
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Luca Ciano
Crni rižoto s proseccom, kozicama i limetom
Recepti Luca Ciano
Tagliatelle s umakom od prosecca i dimljenog lososa