Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Donalovi recepti  dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova. 

Sastojci

  • 400 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 350 g (super finog) Caster šećera
  • 6 velikih jaja
  • 2 žličice paste od mahuna vanilije
  • 430 g običnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 300 ml mlaćenice ili prirodnog jogurta
  • 80 g velikih šećernih mrvica (oko 10 žlica)
  • Za glazuru:
  • 200 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 300 g šećera u prahu (slastičarskog)
  • 2 žličice paste od mahuna vanilije
  • Ružičasto prehrambeno bojilo
  • 1-2 žlice tek prokuhane vode
  • Dekorativne mrvice, za ukrašavanje
  • Pribor:
  • Mikser
  • Pladanj za pečenje
  • Ražnjić
  • Velika zdjela za glazuru
  • Lopatica
  • Ručni mikser

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C/180 °C s ventilatorom/plin 6 te namastite pladanj za pečenje ili kalup za torte veličine 33 x 23 cm.
  • 2. Izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu lagani i prozračni. Postupno dodajte jaja i pastu od mahuna vanilije, dobro miješajući između svakog dodavanja.
  • 3. Lagano umiješajte jednu trećinu brašna, prašak za pecivo i jednu trećinu mlaćenice ili jogurta; ponavljajte dok ne dodate svo brašno i mlaćenicu.
  • 4. Pecite 50 minuta dok se ne digne i  lagano ne porumeni a ražnjić umetnut u sredinu ne izađe čist (ovaj korak je vrlo važan jer sve pećnice nisu iste). Ohladite u kalupu 5-10 minuta, a zatim istresite na 
  • rešetku da se potpuno ohladi.
  • 5. U međuvremenu napravite glazuru. Istucite maslac dok ne postane lagan i prozračan pa postupno umiješajte šećer u prahu da dobijete glatku glazuru. Dodajte pastu od mahuna vanilije, prehrambeno bojilo i 1-2 žlice tek prokuhane vode. Mutite da dobijete svijetlu, glatku glazuru.
  • 6. Nakon što se kolač ohladi, premjestite ga na tanjur ili dasku za posluživanje. Glazuru premažite po cijeloj torti u obliku vitica  a zatim pospite dekorativnim mrvicama i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve