Savršena rođendanska torta funfetti
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.
Donalovi recepti dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 400 g neslanog maslaca, omekšanog
- 350 g (super finog) Caster šećera
- 6 velikih jaja
- 2 žličice paste od mahuna vanilije
- 430 g običnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 300 ml mlaćenice ili prirodnog jogurta
- 80 g velikih šećernih mrvica (oko 10 žlica)
- Za glazuru:
- 200 g neslanog maslaca, omekšanog
- 300 g šećera u prahu (slastičarskog)
- 2 žličice paste od mahuna vanilije
- Ružičasto prehrambeno bojilo
- 1-2 žlice tek prokuhane vode
- Dekorativne mrvice, za ukrašavanje
- Pribor:
- Mikser
- Pladanj za pečenje
- Ražnjić
- Velika zdjela za glazuru
- Lopatica
- Ručni mikser
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C/180 °C s ventilatorom/plin 6 te namastite pladanj za pečenje ili kalup za torte veličine 33 x 23 cm.
- 2. Izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu lagani i prozračni. Postupno dodajte jaja i pastu od mahuna vanilije, dobro miješajući između svakog dodavanja.
- 3. Lagano umiješajte jednu trećinu brašna, prašak za pecivo i jednu trećinu mlaćenice ili jogurta; ponavljajte dok ne dodate svo brašno i mlaćenicu.
- 4. Pecite 50 minuta dok se ne digne i lagano ne porumeni a ražnjić umetnut u sredinu ne izađe čist (ovaj korak je vrlo važan jer sve pećnice nisu iste). Ohladite u kalupu 5-10 minuta, a zatim istresite na
- rešetku da se potpuno ohladi.
- 5. U međuvremenu napravite glazuru. Istucite maslac dok ne postane lagan i prozračan pa postupno umiješajte šećer u prahu da dobijete glatku glazuru. Dodajte pastu od mahuna vanilije, prehrambeno bojilo i 1-2 žlice tek prokuhane vode. Mutite da dobijete svijetlu, glatku glazuru.
- 6. Nakon što se kolač ohladi, premjestite ga na tanjur ili dasku za posluživanje. Glazuru premažite po cijeloj torti u obliku vitica a zatim pospite dekorativnim mrvicama i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta
Recepti Lora i Stoyan
Torta od sira s malinama