Cheesecake bez pečenja
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 80 g neslanog maslaca
- 200 g kupovnih čokoladnih keksa
- 150 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 140 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
- 60 g glukoznog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
- 430 g kremastog sira, sobne temperature
- 50 g kristalnog šećera
- 15 g šećera u prahu
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žličica paste od vanilije
- prstohvat soli
- 2 žličice soka od limuna
- Ukrasni čokoladni cvijet – pogledajte recept Kirsten Tibballs za čokoladni cvijet.
Priprema
- 1. Namašćen kalup za pite s odvojivim dnom promjera 200 mm i visine 35 mm obložite papirom za pečenje.
- 2. Otopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi.
- 3. Čokoladne kekse zdrobite u sitne mrvice.
- 4. Mrvice keksa pomiješajte s otopljenim maslacem, pa dobro utisnite u dno i stranice kalupa za pite.
- 5. Podlogu odložite u hladnjak dok vam ne zatreba.
- 6. Narezanu čokoladu ili čokoladne gumbiće stavite u zdjelu i odložite dok vam ne zatrebaju.
- 7. U loncu zakuhajte slatko vrhnje i glukozni sirup.
- 8. Smjesu vrhnja i glukoze prelijte preko čokolade. Miješajte ih dok posve ne otopite čokoladu i sjedinite ih u kremu.
- 9. Umiješajte ekstrakt vanilije.
- 10. Glazuru pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu glazure i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
- 11. U posudi samostojećeg miksera metlicom blago istucite slatko vrhnje. Mora dobiti na volumenu, ali ne smije postati čvrsto. Odložite ga u hladnjak dok vam ne zatreba.
- 12. Kremasti sir u samostojećem mikseru srednje jakom brzinom miješajte plosnatom mutilicom dok ne omekša.
- 13. Siru dodajte kristalni šećer, šećer u prahu, muškatni oraščić, vaniliju i sol. Nastavite ih miksati dok ne dobijete glatku kremu. Smjesu tijekom miksanja po potrebi stružite sa stijenki posude.
- 14. Ulijte sok od limuna i sjedinite ga miksanjem.
- 15. Posudu izvadite iz miksera, pa lagano umiješajte tučeno vrhnje.
- 16. Na pripremljenu podlogu za cheesecake nanesite polovicu nadjeva od sira.
- 17. Sloj nadjeva od sira pokapajte s 2 žlice čokoladne glazure i prošarajte je žlicom.
- 18. Sve ponovite s preostalim nadjevom od sira i još 2 žlice glazure.
- 19. Preostalu glazuru pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu glazure, pa je odložite dok vam ne zatreba.
- 20. Cheesecake najmanje 1 sat ili preko noći hladite u hladnjaku.
- 21. Preostalu glazuru prije posluživanja lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici da dovoljno omekša za mazanje.
- 22. Cheesecake izvadite iz kalupa i premjestite na tanjur za posluživanje.
- 23. Cheesecake prelijte preostalom glazurom, a vrh ukrasite čokoladnim cvijetom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta
Recepti Lora i Stoyan
Torta od sira s malinama