Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 80 g neslanog maslaca
  • 200 g kupovnih čokoladnih keksa
  • 150 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 140 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 60 g glukoznog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 430 g kremastog sira, sobne temperature
  • 50 g kristalnog šećera
  • 15 g šećera u prahu
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 žličica paste od vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 žličice soka od limuna
  • Ukrasni čokoladni cvijet – pogledajte recept Kirsten Tibballs za čokoladni cvijet.

Priprema

  • 1. Namašćen kalup za pite s odvojivim dnom promjera 200 mm i visine 35 mm obložite papirom za pečenje.
  • 2. Otopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi.
  • 3. Čokoladne kekse zdrobite u sitne mrvice.
  • 4. Mrvice keksa pomiješajte s otopljenim maslacem, pa dobro utisnite u dno i stranice kalupa za pite.
  • 5. Podlogu odložite u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • 6. Narezanu čokoladu ili čokoladne gumbiće stavite u zdjelu i odložite dok vam ne zatrebaju.
  • 7. U loncu zakuhajte slatko vrhnje i glukozni sirup.
  • 8. Smjesu vrhnja i glukoze prelijte preko čokolade. Miješajte ih dok posve ne otopite čokoladu i sjedinite ih u kremu.
  • 9. Umiješajte ekstrakt vanilije.
  • 10. Glazuru pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu glazure i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
  • 11. U posudi samostojećeg miksera metlicom blago istucite slatko vrhnje. Mora dobiti na volumenu, ali ne smije postati čvrsto. Odložite ga u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • 12. Kremasti sir u samostojećem mikseru srednje jakom brzinom miješajte plosnatom mutilicom dok ne omekša.
  • 13. Siru dodajte kristalni šećer, šećer u prahu, muškatni oraščić, vaniliju i sol. Nastavite ih miksati dok ne dobijete glatku kremu. Smjesu tijekom miksanja po potrebi stružite sa stijenki posude.
  • 14. Ulijte sok od limuna i sjedinite ga miksanjem.
  • 15. Posudu izvadite iz miksera, pa lagano umiješajte tučeno vrhnje.
  • 16. Na pripremljenu podlogu za cheesecake nanesite polovicu nadjeva od sira.
  • 17. Sloj nadjeva od sira pokapajte s 2 žlice čokoladne glazure i prošarajte je žlicom.
  • 18. Sve ponovite s preostalim nadjevom od sira i još 2 žlice glazure.
  • 19. Preostalu glazuru pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu glazure, pa je odložite dok vam ne zatreba.
  • 20. Cheesecake najmanje 1 sat ili preko noći hladite u hladnjaku.
  • 21. Preostalu glazuru prije posluživanja lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici da dovoljno omekša za mazanje.
  • 22. Cheesecake izvadite iz kalupa i premjestite na tanjur za posluživanje.
  • 23. Cheesecake prelijte preostalom glazurom, a vrh ukrasite čokoladnim cvijetom.

Povezani recepti

Vidi sve