Ukiseljeno povrće
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- tri do četiri mrkve
- jedna crvena paprika
- jedan komorač
- dvije glavice ljutike
- 0,5 l alkoholnog octa (omjer octa i vode; 1:3)
- 1,5 l vode
- tri pune žlice soli
- crni papar u zrnu
- lovorov list
Priprema
- 1. Operite povrće.
- 2. Očistite papriku; uklonite sjemenke.
- 3. Narežite je na četiri dijela; na četvrtine
- 4. Uklonite zelenilo dio s komorača.
- 5. Uzmite lonac.
- 6. U lonac ulijte vodu.
- 7. Stavite povrće u lonac.
- 8. Pustite da prokuha.
- 9. Uzmite lonac.
- 10. U lonac ulijte litru octa i tri litre vode.
- 11. Posolite, dodajte crni papar u zrnu i dva lista lovora.
- 12. Pustite da prokuha.
- 13. Za četiri minute povrće će biti blanširano.
- 14. Povrće pažljivo izvadite iz vode.
- 15. Pripremite čistu staklenku.
- 16. U staklenku stavite komorač, malo mrkve, crne mrkve. Staklenku možete malo nagnuti kako biste je lakše napunili.
- 17. Dodajte lovorov list.
- 18. Staklenku napunite vodom s octom do vrha i odmah zatvorite.
- 19. Nema potrebe pasterizirati staklenke s povrćem, ali ako se bojite kontaminacije ili niste sigurni da će staklenke izdržati, staklenke možete pasterizirati na 80°C 20 minuta. No, nema potrebe, naravno, ako sve radite ispravno i u sterilnim uvjetima.
- 20. Ukiseljeno povrće čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji