Ukiseljeno povrće
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme:
- Operite povrće.
- Očistite papriku; uklonite sjemenke.
- Narežite je na četiri dijela; na četvrtine
- Uklonite zelenilo dio s komorača.
- Uzmite lonac.
- U lonac ulijte vodu.
- Stavite povrće u lonac.
- Pustite da prokuha.
- Uzmite lonac.
- U lonac ulijte litru octa i tri litre vode.
- Posolite, dodajte crni papar u zrnu i dva lista lovora.
- Pustite da prokuha.
- Za četiri minute povrće će biti blanširano.
- Povrće pažljivo izvadite iz vode.
- Pripremite čistu staklenku.
- U staklenku stavite komorač, malo mrkve, crne mrkve. Staklenku možete malo nagnuti kako biste je lakše napunili.
- Dodajte lovorov list.
- Staklenku napunite vodom s octom do vrha i odmah zatvorite.
- Nema potrebe pasterizirati staklenke s povrćem, ali ako se bojite kontaminacije ili niste sigurni da će staklenke izdržati, staklenke možete pasterizirati na 80°C 20 minuta. No, nema potrebe, naravno, ako sve radite ispravno i u sterilnim uvjetima.
- Ukiseljeno povrće čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sastojci
- tri do četiri mrkve
- jedna crvena paprika
- jedan komorač
- dvije glavice ljutike
- 0,5 l alkoholnog octa (omjer octa i vode; 1:3)
- 1,5 l vode
- tri pune žlice soli
- crni papar u zrnu
- lovorov list
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Donal Skehan
Kocke od rižinih pahuljica i pereca
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir
Recepti Donal Skehan
Blagdanski složenac s brusnicama
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji