Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 3 žlice kokosovog ili biljnog ulja
  • 1 luk, tanko narezan
  • ½ scotch bonnet čilija, bez sjemenki, nasjeckanog
  • 3 češnja češnjaka, usitnjena
  • 400 g muškatne tikve, oguljene, bez sjemenki, narezane
  • 400 g slanutka u limenci
  • 1 žlica karipskog curryja u prahu
  • ½ žličica kurkume
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica soli
  • 150 ml kokosovog mlijeka
  • 80 ml vode
  • 1 žličica svježih listova timijana
  • 2 žličice šećera
  • Sok ½ limete
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandra
  • 225 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 ml vode
  • ulje/maslac/ghee

Priprema

  • 1. Prosijte zajedno brašno, sol i prašak za pecivo i sipajte ih u veliku zdjelu. Polako dodajte vodu i mijesite dok ne dobijete podatno tijesto. Prekrijte i ostavite da 20 minuta odstoji.
  • 2. Zagrijte duboku tavu na srednje jakoj vatri i ulijte 2 žlice ulja. Pržite luk 4-6 minuta dok ne omekša ali ne smije promijeniti boju. Dodajte češnjak i čili i neka se prži još minutu. Izvadite luk iz tave. Dodajte preostalo ulje i stavite tikvu da se prži 3-4 minute dok ne dobije laganu koricu. Smanjite vatru, umiješajte slanutak, curry u prahu, kurkumu, kumin i sol pa protresite da se promiješa. Dodajte malo vode i kuhajte još minutu dok ne ispari.
  • 3. Luk vratite u tavu zajedno s kokosovim mlijekom, timijanom i šećerom. Neka se lagano prži nekoliko minuta dok tikva ne omekša ali da se ne raspadne. Dodajte korijander i sok limete pa protresite da se sve promiješa.
  • 4. Mijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko. Prerežite ga i oblikujte četiri loptice. Spljoštite ih i izvaljajte u okrugla tijesta širine oko 20 cm. Premažite ih uljem ili maslacem, presavinite na pola, zatim na četvrtine i opet oblikujte loptice.
  • 5. Zagrijte suhu tavu na srednje jaku vatru. Premažite tijesto za somune s malo ulja ili maslaca pa stavite da se peče 3–4 minute dok se ne pojave smeđi mjehurići. Okrenite ga i opet premažite uljem. Izvadite somun iz tave i držite na toplom dok pečete ostale.
  • 6. Rasporedite nadjev na sve somune, pokapajte s malo jogurta i ljutog umaka i preklopite.

Povezani recepti

Vidi sve