Opis
Način pripreme:
1. Za tijesto istresite brašno na dasku i napravite udubinu u sredini. Po brašnu pospite prašak za pecivo i sol. U udubinu stavite meki maslac, šećer u prahu i malo prethodno istučenog jaja. Pomiješajte sastojke i umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
2. Za pastu od lješnjaka uzmite jednaku količinu cijelih oguljenih lješnjaka i šećera, dodajte bjelanjak i fino sameljite.
3. Za nugat u lim, pokriven papirom za pečenje, stavite čitave oguljene lješnjake, šećer i bjelanjak. Promiješajte sastojke i rasporedite ih. Ispecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta. Kada se nugat stvrdne, narežite ga na sitno.
3. Za švicarsku kremu prvo pripremite slastičarsku kremu i ohladite je. Istucite vrhnje mikserom, ali ne jako gusto. Dodajte ohlađenu slastičarsku kremu i miješajte dok ne postane homogena. Kremu stavite u špricu s glatkim završetkom.
4. Razvaljajte tijesto po pobrašnjenoj dasci. Namastite okrugli lim za pitu i prenesite u njega tijesto. Rasporedite ga po dnu i stijenkama i probušite na nekoliko mjesta. Izlijte pastu od lješnjaka i ravnomjerno je rasporedite. Ispecite pitu u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
5. Ohlađenu pitu stavite na poslužavnik i na nju nanesite gust sloj švicarske kreme. Gore stavite nugat.
Sastojci
Za tijesto
Za pastu za lješnjaka
- 150 g oguljenih lješnjaka
- 150 g šećera
- 1 bjelanjak
Za švicarsku kremu
- 1 štapić vanilije
- 250 ml svježeg mlijeka
- 75 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 žlica brašna
- 150 ml tekućeg vrhnja
Za nugat
- 150 g oguljenih lješnjaka
- 50 g šećera
- 1 bjelanjak