Tanka pita s lješnjacima

Tanka pita s lješnjacima

Opis

Način pripreme:

1. Za tijesto istresite brašno na dasku i napravite udubinu u sredini. Po brašnu pospite prašak za pecivo i sol. U udubinu stavite meki maslac, šećer u prahu i malo prethodno istučenog jaja. Pomiješajte sastojke i umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

2. Za pastu od lješnjaka uzmite jednaku količinu cijelih oguljenih lješnjaka i šećera, dodajte bjelanjak i fino sameljite.

3. Za nugat  u lim, pokriven papirom za pečenje, stavite čitave oguljene lješnjake, šećer i bjelanjak. Promiješajte sastojke i rasporedite ih. Ispecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta. Kada se nugat stvrdne, narežite ga na sitno.

3. Za švicarsku kremu prvo pripremite slastičarsku kremu i ohladite je. Istucite vrhnje mikserom, ali ne jako gusto. Dodajte ohlađenu slastičarsku kremu i miješajte dok ne postane homogena. Kremu stavite u špricu s glatkim završetkom.

4. Razvaljajte tijesto po pobrašnjenoj dasci. Namastite okrugli lim za pitu i prenesite u njega tijesto. Rasporedite ga po dnu i stijenkama i probušite na nekoliko mjesta. Izlijte pastu od lješnjaka i ravnomjerno je rasporedite. Ispecite pitu u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.

5. Ohlađenu pitu stavite na poslužavnik i na nju nanesite gust sloj švicarske kreme. Gore stavite nugat. 

Sastojci

Za tijesto

Za pastu za lješnjaka

  • 150 g oguljenih lješnjaka
  • 150 g šećera
  • 1 bjelanjak

Za švicarsku kremu

  • 1 štapić vanilije
  • 250 ml svježeg mlijeka
  • 75 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica brašna
  • 150 ml tekućeg vrhnja

Za nugat

  • 150 g oguljenih lješnjaka
  • 50 g šećera
  • 1 bjelanjak

Povezani recepti